Forside * Nyheder

Lød ’Stranger Things 4’ bedre end normalt? Du kan takke Sennheiser

-

Det tyske lydfirma har udviklet et nyt virtuelt surround-format til stereo-opsætninger, der ikke kræver ekstraudstyr og sendes ud som et almindeligt stereosignal.

Hvis du som så mange andre har siddet hele sæson 4 af ’Stranger Things’ igennem, har du måske været nødsaget til at se nogle af afsnittene under mindre gunstige forhold end dit med nøjsomhed opsatte Dolby Atmos-system derhjemme.

Hvis du således tyggede dig igennem nogle af afsnittene ombord på en flyver på vej på sommerferie, lagde du måske mærke til at ’Stranger Things 4’ lød bedre og lidt mere surround-agtig end hvad der normalt kommer ud af din tablet, laptop, eller smartphone, når du fyrer op under Netflix.

Annonce:

Har dette været din oplevelse, kan du sende en venlig og taknemmelig tanke til Sennheiser i Tyskland. Det er nemlig dem, der helt uden at du har været nødt til at gøre noget som helst, har leveret en mere omsluttende stereolyd på ’Stranger Things 4’ end hvad Netflix normalt leverer.

Systeminterfacet til AMBEO 2-Channel Spatial Audio (Foto: Sennheiser)

Sæson 4 af den populære serie har nemlig været mixet i AMBEO 2-Channel Spatial Audio, et nyt virtuelt surroundformat, som Sennheiser p.t. leverer til Netflix. Den nye bølge af virtuelle surroundformater, der også inkluderer løsninger fra Sony og Apple, kræver som regel kompatibelt udstyr. Men sådan er det ikke med AMBEO 2-Channel Spatial Audio (2-CSA)

Skaberne bevarer kontrollen med lyden

AMBEO 2-CSA kan i stedet anvende hvad brugeren har i sin stereo-opsætning i forvejen, hvad enten, der er tale om hovedtelefoner eller et par højttalere. Forskellen er, at Sennheisers teknologi ikke som så mange andre virtuelle surroundformater prøver at hive en slags surround-effekt ud af det færdigmixede stereosignal.

I stedet tager AMBEO 2-CSA udgangspunkt i det (eller de) surroundmix, som filmen eller serien kommer med fra produktionsselskabets side. Med andre ord tager systemet udgangspunkt i hvordan filmens/seriens lydmixer har tænkt sig, det skal lyde.

(Foto: Sennheiser)

Ud fra surroundmixet skaber AMBEO 2-CSA et særligt stereomix, der bruger stereo-effekter, equalizering, rumklangseffekter med mere til bedst muligt at placere lydene de samme steder som i surroundmixet. Mark Paterson, der stod for surround-mixet på ’Stranger Things 4’ siger for eksempel, at i ”Atmos-mixet er du omsluttet af Vecna’s stemme for at gøre ham mere skræmmende. Jeg er meget imponeret over, at AMBEO 2-CSA kan genskabe denne effekt i stereo”.

AMBEO 2-CSA-stereomixet bliver så sendt ud som standard-stereosignal, og på den måde behøver brugerne ikke have noget ekstraudstyr for at få en virtuel surroundoplevelse. Systemet skal altså ikke forveksles med f.eks. Sennheisers AMBEO-soundbars, selv om de deler noget af teknologien. Ud over ’Stranger Things 4’, er AMBEO 2-CSA blevet testet på bl.a. ’The Witcher’ og vil blive brugt på Netflix’ kommende live-actionserie i Resident Evil-universet.

Men selv om Sennheiser ikke siger noget om det i sit pressemateriale, må oplevelsen dog alligevel komme lidt an på ens stereo-opsætning. Lyttede du til ’Stranger Things 4’ i stereo? Oplevede du en stor forskel i forhold til andre Netflix-produktioner? Giv lyd i kommentarsporet, hvis du gjorde.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.