Forside * Nyheder

Leica kaster sig ud i short throw-projektorer

-
(Foto: Leica)

Kamerafirmaet har sat sin linse-ekspertise ind på at skabe, hvad de kalder et ”Laser TV”, fordi der både er TV-tuner, Dolby Atmos-soundbar og smart TV-software ombord.

Vi kender mest Leica som et firma, der laver kameraer, og leverer kameraoptik til smartphone-brands. Og som bekendt handler det sidste allermest om at få lys ind gennem optikken til en chip på den bedst mulige måde.

Men for første gang lader Leica nu lyset gå den anden vej, altså ud gennem optikken. Det tyske firma har brugt sin optik-ekspertise til at udvikle et nyt produkt, som de kalder et ”Laser-TV”. Det er måske en meget sjov måde at navngive produktkategorien. Men for os andre hedder hvad Leica har præsenteret en short throw-projektor.

Annonce:
(Foto: Leica)

Leicas ”Laser TV” har modelnavnet Cine 1, og når man kombinerer kategorinavnet med modelnavnet, lugter det hele naturligvis af hjemmebiograf. Især sætter Leica fokus på, at optikken i projektoren blandt andet består af Leicas egen Summicron-linse med ”asfæriske elementer”.

Optikken tages endda så seriøst af Leica, at de ikke angiver en minimum- og maksimum-størrelse på det projicerede billede, sådan som projektorfirmaer normalt gør. I stedet holder de fast i, at de to modeller, Cine 1 fås i, er lavet til at projicere billeder i 80” eller 100”. Disse skal så placeres henholdsvis cirka 15 og 30 centimeter fra væg eller lærred.

Du kan naturligvis godt gøre billedet større ved at sætte projektoren længere væk, men Leica understreger, at Leica-kvaliteten ryger sig en tur som følge heraf. Denne insisteren på en bestemt billedstørrelse er muligvis forklaringen på at Leica kalder Cine 1 for et ”Laser TV” i stedet.

Partnerskab med HiSense

Det sidste har formentlig også noget at gøre med, at Cine 1 kommer med en TV-tuner ombord, og en slags indbygget mini-soundbar med Dolby Atmos. Som alle ordentlige TV-modeller skal kunne det nu om dage har Cine 1 også et smart-TV-system baseret på VIDAA OS. Hvis du kender VIDAA, ved du måske, at platformen blev skabt af HiSense i 2019.

Netop HiSense har været partner på udviklingen af den laser, som projektoren er baseret på, og som skulle have en levetid på minimum 25.000 timer. DLP-chippen ombord kommer fra Texas Instruments, og til sammen kan disse komponenter levere et 4K-billede, som Leica påstår er langt mindre trættende for øjnene end almindelige TV-skærme.

Miljøet bliver ifølge Leica også mindre træt, når Cine 1 tages i brug, for firmaet gør opmærksom på at en UST (Ultra Short Throw)-projektor som denne bruger langt mindre energi end et OLED i tilsvarende størrelse. Sammenligningen med et OLED-TV bliver dog nok først egentlig aktuel, når man anvender en af de ALR (Ambient Light Rejecting)-lærreder, som Leica udbyder som tilbehør.

Leica angiver ikke i deres pressemateriale, hvorvidt Cine 1 understøtter f.eks. Dolby Vision og hvilke HDR-specifikationer, den har. Men vi får dog at vide, at 80”-versionen kan levere en lysstyrke på 2100 lumens, mens 100”-versionen leverer 2500 lumens.

Du kommer dog til at skulle vente lidt på projektoren, der først bliver lanceret i Europa i 2. kvartal af 2023. Det giver dog lidt ekstra tid til at spare op, for Leica Cine 1 er ikke billig. Vi kender stadig ikke de nøjagtige priser, men flere tyske websites rapporterer om at prisen for 80”-modellen bliver 6.900 Euro og 100”-modellen kommer til at koste 8.000 Euro. Altså omkring 51.300 kroner og 59.500 kroner.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.