Forside * Nyheder

EU undersøger om Kina kigger med, når du ser TikTok-videoer

-
person holding black iphone 5
(Foto: Solen Feyissa/Unsplash)

EU-kommissionen har nu bekræftet, at flere undersøgelser er i gang om spionage og overvågning på den populære videostreaming-app.

For få år siden var TikTok kun noget, de yngste brugte. Men nu er app’en også blevet så populær blandt de lidt ældre generationer, at de store streamingtjenester som f.eks. Netflix og YouTube åbent erklærer TikTok som værende en trussel, der kan gøre indhug i brugerflokken.

Og det er naturligvis fordi, TikTok ikke længere kun handler om fjollede danse og teenagere, der mimer til de nyeste pophits. I dag har TikTok et stort udvalg af primært humorbaserede, korte videoer, som appellerer til langt flere aldersklasser. Det har gjort app’en og dens sociale netværk ultrapopulær.

Annonce:

I Europa er antallet af TikTok-brugere således steget fra 181 millioner brugere i 2020 til næsten 228 millioner i juni i år. På verdensplan forventes TikTok at nå op på 755 millioner månedlige brugere inden årets udgang, og det gør TikTok til den tredjestørste sociale medieplatform efter Facebook og Instagram. Hvis man regner messenger-apps som WhatsApp og WeChat med, og også anser YouTube for at være en social platform, er TikTok stadig nummer 6 i verden.

Når brugerskaren er så bred, bliver myndighederne naturligvis nødt til at holde øje med, om voksne menneskers privatinformationer bliver opsnappet på uforsvarlig vis, og det gælder især i Europa, hvor GDPR-reglerne skal overholdes. Det mistænker EU-kommissionen nu TikTok for ikke at gøre. Helt konkret er der en del nervøsitet for, om Kina kigger med over skulderen.

Både GDPR og sikkerhedspolitik

TikTok er nemlig ejet af det kinesiske firma Bytedance, og som bekendt holder den kinesiske regering mange kinesiske tech-virksomheder i kort snor. Den amerikanske regering har længe mistænkt, at Kinas efterretningstjenester kigger med, når vestlige brugere anvender TikTok, og under Trump-administrationen betød det blandt andet, at Bytedance blev tvunget til at åbne en amerikansk afdeling, der juridisk var adskilt fra den kinesiske.

Det har til dato ikke stået helt klart, hvordan tingene stod til i forhold til, hvor meget opmærksomhed EU har givet TikTok. Men nu bekræfter EU-kommissionens forkvinde, Ursula von der Leyen, at EU-kommissionen arbejder sammen med blandt andre de irske og hollandske regeringer om at kigge TikTok efter i sømmene.

Det sker efter at EU-parlamentsmedlemmer har rejst mistanke om at TikTok sender EU-borgeres data til servere i Kina, hvor de kinesiske myndigheder har adgang til dem. Og det er et brud på GDPR. Men bekymringerne er større end som så.

I et brev til EU-kommissionen skriver de førnævnte medlemmer, at problemet også er sikkerhedspolitisk, og at det vil være ”en alvorlig fejl” at lade dataoverførslerne ske ”i en tid, hvor EU er i gang med at repositionere sig rent geopolitisk i forhold til sine vestlige allierede”.

Der er dog endnu ikke sat nogen tidsfrist på, hvornår de nævnte undersøgelser skal være færdige og en konklusion kan drages.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.