Forside * Nyheder

Ny Prime Video-feature gør dialogen tydeligere i film og TV

-
(Foto: Amazon)

Det ser ud til at mumleriet i nyere film- og TV-produktioner skal gås i møde med tekniske løsninger fra streamingtjenesternes side.

Der er desværre udbredt videnskabelig konsensus om, at din hørelse bliver ringere, jo ældre, du bliver. Og det næsten uanset hvor meget, du beskytter dine ører mod skadelige decibel. Men det er altså ikke derfor, at du ikke længere kan høre, hvad hulen de siger i film og tv-serier.

Det er et fænomen og en irritation, som du deler med resten af verden, og du behøver overhovedet ikke være flov over det. Fordi teknologien er blevet bedre til at opfange detaljer i både lyd og billede, når der indspilles film og tv, kan skuespillere nu give mere realistiske, mere nuancerede præstationer, hvor de taler som rigtige mennesker også taler.

Annonce:

Men det betyder desværre også – ligesom i virkeligheden – at der nu er en masse mumlen i film og tv. Før i tiden var skuespillere trænet til at kunne tale en teatersal op og levere deres linjer med god diktion og tydelig tale. Denne tradition er altså nu gået af mode og er blevet erstattet af præstationer, tilskuerne i højere grad kan identificere sig med. Når de altså kan høre, hvad der bliver sagt.

For danskere, der altid har været vant til at se film med undertekster, er det naturligvis ikke helt så stort et problem, som det er for folk i engelsksprogede nationer. Online-sprogskolen Preply lavede sidste år en undersøgelse blandt amerikanere, der viste at halvdelen af de adspurgte altid havde undertekster slået til, også selv om de så noget på deres eget sprog.

Tydeliggjort med AI

Ganske overraskende viste denne undersøgelse også, at det primært var Generation Z, der benyttede sig af denne feature, og altså ikke folk med ældre ører. Selv de unge har svært ved at høre, hvad der bliver sagt. For de af os, der har et surround-system, kan vi naturligvis bare skrue op for centerkanalen. Men så hører vi naturligvis ikke filmen, som filmmagerne havde tænkt sig, den skulle lyde.

Når så mange mennesker har problemet, må der naturligvis ske et eller andet. Og derfor tager Amazon nu affære. På Prime Video-streamingtjenesten har de introduceret ’Dialogue Boost’, en ny funktion, der gør det nemmere at høre dialogen. Det er ikke bare et boost af centerkanalen, men derimod en AI-baseret funktion, der analyserer dialogen og gør den tydeligere i mixet.

Det sker, måske ikke særligt overraskende, primært på tjenestens originale indhold. Det betyder at ’Amazon Originals’-produktioner inklusive tjenestens ’Jack Ryan’-serie og hitserien ’The Marvelous Mrs. Maisel’ begge har funktionen tilgængelig nu. Et lille udvalg af film har også funktionen, men Amazon lover, at mange flere titler er på vej.

Du finder funktionen samme sted i Prime Video-app’en, som hvor du vælger, hvilket sprog eller format, lydsporet skal benytte. Når du går ind for at kigge på detaljerne på den enkelte film eller serie, kan du se, om Dialogue Boost er tilgængelig. Så kan man jo bare håbe på, at de andre streamingtjenester følger trop.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.