Forside * Nyheder

100 år, 100 film: Vildt bokssæt fra Disney

-
(Foto: Disney)

Men prisen taget i betragtning er der formentlig tale om samlerobjekt, som kun de mest hengivne Disney-samlere vil investere i.

Hvis du hører til dem, for hvem et optisk drev til fysiske skiver stadig udgør en central del af hjemmebiografen, er der godt nyt. Eller måske snarere spændende nyt, i hvert fald hvis du er Disney-fan.

Som bekendt er det i år 100 år siden, Walter Elias Disney flyttede fra Kansas over til sin onkel og tante i Los Angeles-bydelen Los Feliz*. Sammen med sin bror Roy startede han i onklen og tantens garage Disney Brothers Studios, der senere blev til The Walt Disney Company.

Annonce:

Disney fejrer sit 100 års-jubilæum med en række tilbageblik. Som vi tidligere har skrevet, sker det i Danmark med at fem film kommer tilbage i biografen. Men ægte Disney-fans kan også fejre jubilæet med et bokssæt af de mere usædvanlige.

Til november udkommer der således et Blu-ray-bokssæt med titlen ’Disney Legacy Animated Film Collection’, der har 100 spillefilm ombord. Disneys første produktion i spillefilmslængde var ’Snehvide’ fra 1937, så vi kommer ikke helt 100 år tilbage i historien.

De ’glemte’ Disney-film

Til gengæld er alle de store titler på den lange liste over film, der også indeholder Pixar-titler, skriver The Wrap. Men det er måske nok i de mere obskure titler, bokssættet er allermest interessant for ægte Disney-fans og samlere.

Blandt titlerne er f.eks. ’Saludos Amigos’ og ’The Three Caballeros’ fra henholdsvis 1942 og 1944, hvor Anders And, Mickey Mouse og Fedtmule er på eventyr i Latinamerika. Selv om de to film har været udgivet på Blu-ray før, har de ikke ligefrem stået forrest på butikshylderne.

De to film er en del af en række film, Disney lavede i 1940’erne, som de kaldte ”pakke-film”. De er antologier, der består af 3-4 kortere film, så Disney-fans blandt læserne har måske set disse isoleret i andre sammenhænge. Det samme gælder de øvrige film fra 1940’erne, der ofte er i musical-form, såsom ’Make Mine Music’ (1946), ’Fun and Fancy Free’ (1947), ’Melody Time’ (1948), og ’The Adventures of Ichabod and Mr. Toad’ (1949).

I 1950 vendte Disney tilbage til eventyr-spillefilmsformatet med ’Askepot’, der naturligvis også er inkluderet. Dertil kommer en række af de Disney-tegnefilm, der ikke nødvendigvis står først for, når yngre generationer tænker Disney-film, såsom ’Sværdet i stenen’ fra 1963, ’Robin Hood’ fra 1973, og ’Taran og den magiske gryde’ fra 1985.

Koster det samme som 10 års Disney+

Og nej, selv om filmen indeholder visse animerede segmenter er ’Song of the South’ fra 1946 ikke inkluderet i bokssættet. Filmens indhold anses for at være så racistisk, at den aldrig har været udgivet til hjemmemarkedet, og det er altså stadig tilfældet. ’Peter og Dragen Elliot’ fra 1977 er heller ikke med i sættet, muligvis fordi den ligesom ’Song of the South’ er en blanding af live-action og animation og derfor ikke på listen over ”Disney-klassikere”.

Som indledningsvis nævnt er der måske primært tale om spændende nyt for Disney-fans snarere end godt nyt. Og det er fordi, det her bokssæt bestemt er prissat til samler-segmentet. Den amerikanske pris for sættet er 1500 dollar, hvilket svarer til omkring 10.400 kroner før danske skatter og afgifter kommer oven i.

Uden at vi kender den danske pris (eller ved, om bokssættet overhovedet udkommer officielt i Danmark), kan du formentlig nogle uger efter lanceringen i morgen købe en iPhone 15 Pro Max med en halv terabyte lagerplads for de samme penge som dette bokssæt. Eller betale for et Disney+ Premium-abonnement i mere end 10 år.

Men så får du også et par Mickey Mouse-ører i krystalglas med i købet. Du kan se den fulde liste over film (med de engelsksprogede titler) hos The Wrap.

 

(*På 4406 Kingswell Avenue, ca. 800m nede ad gaden fra hvor disse ord skrives, hvis man må prale lidt)

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.