Forside * Featured

TEST: IKEA HOME SMART – Er det en billig måde at få et smartere hjem?

-

Vil du i gang med et “Smart hjem”, og vil du ikke kaste for mange penge efter det, så skal du læse med her – Vi har testet IKEA’s økosystem HOME SMART

IKEA kontaktede os her til sommer og spurgte om vi kunne tænke os at prøve IKEA Dirigere Smart Hub, som er IKEA’s eget smart home økosystem. Dirigere er deres nyere Hub som understøtter Thread, WiFi og ZigBee protokollerne, og hvor du kan få selve HUB’en for 499,-. Ifølge IKEA skulle Matter også blive understøttet senere.

For at teste det sendte IKEA en VINDSTYRKA TVOC indeklima sensor med og en STARKVIND luftrenser, der er et luftfilter, der kan øge luftkvaliteten i rum der ikke har det bedste indeklima.

Annonce:

Vi har testet de tre produkter lidt over en uges tid, og her er hvad vi synes. Men jeg vil gerne lige sætte scenen med en kort forklaring over de produkter vi har testet.

 

IKEA DIRIGERA smarthub

IKEA DIRIGERA er hjertet af IKEA’s smart home, og den koster 499,- som ikke er en herregård for et smart hub. Sammen med selve HUB’en får du en USB strømforsyning et USB-A til USB-C kabel samt et ethernet kabel.

DIRIGERA bruger en app som findes til både iOS og Android, og herfra kan du lave handlinger ud fra ting der sker på de forskellige enheder, men det vender vi tilbage til senere i testen.

 

Du skal være OBS på hvilken smart home app du henter fra IKEA, da der både er en til den nye Dirigere og en til den tidligere smart hub. Ikea Dirigere kræver en kablet netværksforbindelse, så du skal forbinde den til dit eksisterende netværk. Det tager lige et par minutter for HUB’en at starte op.

Jeg brugte dog længere tid på det fordi en diode blinkede og indikerede at der ikke var netværksforbindelse, selvom jeg med en anden enhed kunne bruge samme kabel og få forbindelse med det samme. Men efter jeg prøvede at nulstille HUB’en med en clip, så virkede det.

 

IKEA VINDSTYRKA – En genial TVOC og indeklima måler til næsten ingen penge

IKEA VINDSTYRKA er en indeklima måler, som viser temperatur, TVOC (Total Volatile Organic Compounds), der vises med en pil på displayet, der fortæller om summen af VOC i luften er stigende, konstant eller faldende. VOC er let omskrevet en simpel overvågning kemiske molekyler i luften. Oven i det viser den en PM2.5 tal, som fortæller om mængden af skadelige partikler i det rum den står.

 

IKEA VINDSTYRKA har et kæmpe LCD display på forsiden, og det kan udover luftkvalitet vise temperatur og luftfugtighed. Oven i det har VINDSTYRKA den store fordel at den fungerer som en ZigBee router, og på den måde forstærker dit ZigBee netværk.

IKEA VINDSTYRKA koster 239,-, og kommer med et USB-A til USB-C kabel, men du skal selv købe en USB strømforsyning (f.eks. SMÅHAGEL til 39,-)

Og med VINDSTYRKA er det netop at det næste produkt vi testede kommer ind.

 

 

IKEA STARKVIND – En luftrenser til det smarte hjem.

IKEA STARKVIND i den model vi testede står på gulvet, og er i bund og grund et stort luftfilter, der suger indeluften igennem et filter og renser luften inden den blæser det ud igen. Vær opmærksom på at den ikke blæser ud fra forsiden, men via huller i siden, så hvis du tror du får en blæser med luftfilter, vil du med STARKVIND blive skuffet.

Til gengæld er STARKVIND en rigtig god luftrenser. I rum op til 27 m2 kan den rense luften for skadelige partikler, man skal blot huske og skifte filter en gang imellem. Man kan også købe et gasfilter som absorberer forskellige forurenende gasser, bl.a. formaldehyd, der findes i f.eks. rengørings- og husholdningsprodukter og forskellige tekstiler og materialer i dit hjem. Et gasfilter koster 200,-

Luftrenseren kan sættes i automatisk tilstand, hvilket betyder at den automatisk registrerer partikler (PM2.5) i luften og derefter tilpasser blæserens hastighed, så du kan tænke på andre ting.

I Auto larmer den ikke meget, men bruger du de manuelle hastigheder, kan man godt høre den ved højere hastighed, men jeg vil anbefale at man bruger den i auto tilstand, hvis man har et rum med dårligt indeklima.

 

 

Den har forskellige hastigheder, udskifteligt luftfilter og koster 1.199,-

 

 

IKEA HOME SMART App

Sådan kommer du i gang med IKEA DIRIGERA Smart Home

Installationen af IKEA DIRIGERA foregår via IKEA’s HOME SMART app, der kan hentes til både Android og iOS, og den forsøger så at guide dig så godt igennem som muligt.

Som tidligere skrevet brugte jeg langt tid på at få det til at virke, og et tip hvis man rammer samme problem som mig som er en hvid diode der blinker to gange ved opstart, er at trykke reset knappen ind med en clip eller nål, og så starte forfra.

Derefter var det blot at tilføje de to produkter til HUB’en som vi havde fået med til test, man fulgte blot anvisningen på skærmen og efter et par minutter havde vi både STARKVIND og VINDSTYRKA i vores HOME SMART app.

Jeg fik oprettet rum og efter at have tilføjet enheder til HOME SMART app’en kunne jeg aflæse data fra VINDSTYRKA i det dashbord der var til det enkelte rum.

Du kan med en opdatering af app’en der er kommet for nyeligt også styre dit smarte hjem via mobilnettet, så du kan tænde og slukke enheder når du ikke er hjemme.

IKEA HOME SMART tilbyder at tilslutte enheder fra andre økosystemer, men det virker i min optik ikke særligt godt, og hvis man ønsker at blande økosystemer så vil jeg anbefale at man kigger på f.eks. Homey, Home Assistant eller Samsung Smart Things. Omvendt kan IKEA’s smarte produkter let tilsluttes både Homey og Home Assistant.

 

Scener er IKEA DIRIGERA’s måde at lave handlinger på.

IKEA DIRIGERA understøtter noget de kalder scener, og der kan man styre mange af de enheder som man har i huset, men man kan ikke lave HVIS, SÅ handlinger, så jeg var ret skuffet over at hvis luftkvaliteten på min VINDSTYRKA blev dårlig, så skulle den tænde for STARKVIND. Det var ikke en option.

Men du kan lave scener der tænder på klokkeslet, og det er i min optik kun nok til at styre lys og stik. Og er det i den retning du vil gå er IKEA DIRIGERA ok, ellers ville jeg klart vælge enten Home Assistant eller Homey.

 

IKEA’s smarte enheder fungerer bedre på andre økosystemer.

IKEA laver mange forskellige smarte enheder både kontakter, stik, pærer, indeklima målere, og luftrensere, og fælles for dem alle er at de faktisk fungerer rigtigt godt ud fra pris.

De kører som hovedregel ZigBee, og kan tilsluttes både Homey og Home Assistant og andre økosystemer, og der får man den frihed til at bygge logiske handlinger som IKEA HOME SMART helt tydeligt savner.

Jeg har testet både VINDSTYRKA og STARKVIND, ligesom jeg har et par IKEA højttalere og pærer i mit Homey system som alle virker ganske udemærket der.

 

Konklusion – Jeg er imponeret over enhederne men ikke økosystemet

Pyha – Jeg ville have håbet på at jeg her skulle skrive en masse om her er det let at komme i gang med smart home, men jeg synes faktisk at IKEA HOME SMART i sin nuværende version ikke er særlig smart. Det er mere en stikkontakt med lysdæmper og timer i lommen, end det er noget andet, og det er nok også derfor mange kun anbefaler IKEA’s smart hub til at firmware opdatere de IKEA enheder man har.

Men adskil venligst DIRIGERA og de andre smarte enheder som IKEA tilbyder. For de er faktisk rigtig gode til prisen. Både deres stik, smarte kontakter og også både VINDSTYRKA og smart højttalere fungerer rigtigt godt, og især med andre smart home økosystemer.

Så min anbefaling skal være at man kigger på IKEA’s smarte enheder som noget man bruger med andre økosystemer, og vær opmærksom på, at deres pærer fungerer godt i Hue sammen med Hue lamper.

Hvis du bare har brug for at kunne kontrollere lys, farver og dæmning osv. Så er IKEA DIRIGERA OK, men hvis du vil have et rigtigt smart hjem, skal du nok kigge på andre økosystemer.

Derfor har jeg valgt at give IKEA en recordere.dk anbefaler, men det er primært IKEA’s enheder.

IKEA HOME SMART
IKEA HOME SMART
IKEA DIRIGERA
IKEA VINDSTYRKA
IKEA STARKVIND
Læs bedømmelse0 stemmer
Plus
Gode enheder til andre økosystemer
billige at anskaffe
Minus
Savner flere automatiseringer
DIRIGERA for ustabil
3.4
Karakter
Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.