Forside * Nyheder

WordPad er på vej i graven

-
(Foto: Brett Sayles/Pexels/Rec.dk)

Microsoft har nu meldt ud, at den lille tekstbehandler ryger ud i en kommende version af Windows.

Da Windows 95 blev tilgængelig for den brede offentlighed i 1995 var der mange nyheder ombord. Du kunne for eksempel for første gang bruge plug-and-play når du tilsluttede forskellige enheder til din computer (wow!) og gå på det der Internet med Internet Explorer (hold da helt op!)

Men blandt en af de mere langtidsholdbare features som Windows 95 også bragte med sig, var et alternativ til Word for dem, som måske ikke behøvede en fuld kontorpakke-tekstbehandler med alle mulige funktioner.

Annonce:

Hvis man nu bare skulle skrive et kort brev til kommunen (som man jo gjorde det dengang) eller lave en eftersøgnings-flyer fordi lille Fido var blevet væk, kunne man gøre dette og printe dem ud uden at skulle bruge penge på Office-produkter.

Det skete med den lille tekstbehandler WordPad, der modsat Notepad kunne håndtere formattering af text i form af rich text og som i det hele taget lignede Word, men manglede en række af de mere professionelle funktioner. Den erstattede dengang et tidligere produkt, Microsoft Write.

Lever på lånt tid

Ligesom undertegnede skribent er der sikkert mange Rec.dk-læsere, der engang i 90’erne eller tidligt i det nye årtusinde tyede til WordPad, fordi Word enten ikke var installeret på maskinen, eller var for lang tid om at starte op i forhold til skrivebehovet.

Siden blev Word og de andre produktivitetsprogrammer fra Microsoft naturligvis til et abonnement og noget man henter på nettet i stedet for en skive, man betalte dyrt for nede hos sin lokale software-pusher. Og derudover fik Microsofts kontorpakke konkurrence fra gratis onlineprodukter som Google Docs, der måske ikke kunne helt så meget som Word, men helt sikkert kunne mere end WordPad.

Og når man tager i betragtning, at der nu også er en masse Open Source-alternativer såsom LibreOffice tilgængelige, er der ikke meget behov for den lille WordPad mere. Derfor meldte Microsoft ud sent fredag, at WordPad nu overgår til ”Deprecated”-status, hvilket betyder at den ikke længere bliver opdateret eller understøttet.

Microsoft har også meldt ud at WordPad helt forsvinder i en kommende version af Windows, men hvornår det præcist sker, vides endnu ikke. Det er dog stensikkert, at WordPad lever på lånt tid.

Microsoft anbefaler naturligvis at man bruger Word fremover til mere avancerede dokumenter, men hvis du stadig bruger Notepad til hurtige ændringer i script-kode eller lignende, kan du foreløbig trække vejret roligt. Microsoft anbefaler ligefrem, at Notepad fortsat bruges til .txt-dokumenter, så Notepad er næppe på vej ud lige med det samme.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.