Forside * Featured

Nu kan du se, hvorfor visse Apple-kabler er så dyre

-
Hvis du skulle være i tvivl, er det Apples Thunderbolt 4-kabel yderst til venstre (Foto: Lumafield).

Du betaler selvfølgelig for Thunderbolt 4-teknologien, men CT-scanninger viser nu, at prisen også skyder opad på grund af en noget højere konstruktionskvalitet.

Vi kender mest CT-scanninger som noget, vi får foretaget, når der er noget galt med vores kroppe. Men teknologien anvendes også industrielt. CT-scanninger kan for eksempel bruges til at scanne produkter under udvikling, sådan at når der f.eks. skal findes fejl på en prototype, kan det gøres uden at splitte prototypen ad.

Det er uden tvivl lidt af en niche-forretning, og derfor må firmaer, der laver CT-scannere til industriel brug nogle gange ty til alternative projekter for at gøre opmærksom på sig selv. Sådan er det f.eks. med Lumafield i Massachussetts i USA, der netop har fået en del opmærksomhed via en artikel på firmaets website.

Annonce:

Her har firmaet nemlig CT-scannet fire forskellige USB-C-kabler for at se, hvad hulen forskellen egentlig er, og hvad du betaler for, når du vælger at lægge ekstra penge på sådan et kabel. Som når du f.eks. vælger at købe et, der har Apple-logo på.

Der gemmer sig en hel del elektronik i selve stikket på Apples Thunderbolt 4-kabel med USB-C-stik (Foto: Lumafield).

Apples Thunderbolt 4-kabler koster fra 599 kroner og op til 1419 kroner, afhængig af længden. De går fra 1-3 meters længde for de penge. Til sammenligning koster et 1m USB-C-kabel med et mindre kurant navn på omkring 35-40 kroner ude i butikkerne. Men Lumafields CT-scanning viser, at der faktisk kan være god mening i at betale ekstra.

Rustfrit stål og ekstra skærmning

Naturligvis kan et Thunderbolt 4-kabel ikke sammenlignes med et almindeligt USB-C-kabel, der blot er lavet til opladning og USB 2.0-dataoverførsler. Blot fordi, de har det samme stik yderst, er der stadig en verden til forskel indvendigt.

Det kan man for alvor se på Lumafields CT-scanning, der f.eks. viser, at Apple-kablet har en printplade i 9 lag inde i stikket. Det er her, Apples Thunderbolt 4-teknologi, der sikrer op til 40 Gbps-dataoverførsler, DisplayPort-video og 100W-opladning, gemmer sig.

Sådan ser afskærmningen i Apple-kablet ud, når man CT scanner det. (Foto: Lumafield)

Komponenterne er i øvrigt godt beskyttet. Yderst sidder som bekendt et plastiklag, men nedenunder finder man en indkapsling i rustfrit stål, der er fastmonteret til den kapsel, selve USB-C-stikket er beskyttet af. Selve kablet består af både individuelt skærmede og uskærmede kabler, der dog alle er beskyttet af en ydre skærmning.

Til sammenligning har Lumafield også kigget på tre andre kabler, for eksempel et kabel i Amazons ”Basics”-serie, der er en serie af dagligdagsprodukter, som Amazon har klasket sit logo på. Kablet koster en tiendedel af Apples kabel, men lover også kun 60W-opladning og USB 2.0-hastigheder (op til 480 Mbps).

…og så til det billige skrammel

Her er der også en metalindkapsling involveret, men stikket har kun 12 pins mod 24 i Apples Thunderbolt 4-stik, og modsat sidstnævnte, er de ikke enkeltvis forbundet til det noget mindre avancerede print i Amazon Basics-kablet. Lumafields scanninger viser dog at de to sidste kabler er endnu ”værre”.

Amazons Basics-kabel er noget mere…basic. Men koster naturligvis også kun en tiendedel af Apples (Foto: Lumafield).

Et kabel af mærket NiceTQ påstås at kunne overføre med 10Gbps. Men der er ingen metalindkapsling, og USB-C-stikket har ingen forbindelse til jord i selve kablet, for stikkapslen ”flyder” bare i støbt plastik. Der er otte pins i selve stikket, men kun fire af dem forbinder sig til kablet. Direkte, endda. Der er intet print ed komponenter i stikket.

Det er kun nok til USB 2.0-hastigheder, men producenten påstår altså alligevel, at kablet kan håndtere 10 Gbps, som er USB 3.1 gen 2-hastighed. Det kan det dog næppe. Kablet har en masse dårlige anmeldelser på Amazon, og forsvandt angiveligt fra den amerikanske Amazon-butik, dagen efter at Lumafield havde modtaget deres eksemplar.

Sådan et kabel, hvor hvor de indre ledninger sidder loddet direkte på USB-C-stikkets pins skal man nok holde sig fra (Foto: Lumafield).

Endelig har Lumafield også scannet et kabel fra producenten ATYFUER, der kun koster 3.89 dollar (mod de 5.59 dollar, NiceTQ-kablet kostede), altså omkring 27,50 kroner før danske skatter og afgifter kommer oven i. Til trods for at det er billigere end NiceTQ-kablet, rummer det mere avancerede komponenter, skriver Lumafield.

Ligesom på Apple-kablet er der hele 24 pins i stikket, men de bliver naturligvis ikke brugt i et kabel til de penge. Der er dog en printplade med komponenter inden i, og kablet er konfigureret til overførsler med USB 2.0-hastigheder, til trods for at det sælges som værende udelukkende til opladning. Lumafield gætter dog på, at stikket har 24 pins, fordi kablet er lavet på en fabrik, der også producerer Thunderbolt-kabler.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.