Forside * Nyheder

YouTube vil lade dig lave musik med kendte stemmer

-
(Foto: AI-genereret med Imagine.art/Youtube)

Streamingsitet vil sætte brugen af andres stemmer til skabelse af ny musik i system ved at udbyde licenserede AI’er trænet med kendte sangere og rapperes vokaler.

Den generative AI-bølge har sat sine spor i musikbranchen. Folkene bag Grammy’en i USA har f.eks. ikke kunnet blive enige med sig selv om, hvorvidt man skal kunne blive nomineret til den prestigefyldte pris for en sang, der er lavet helt eller delvist med AI.

Det samme gælder copyright-administratorerne derovre. I begge tilfælde ser det ud som om, de er landet på, at hvis musikken er lavet af mennesker med hjælp fra AI, er det fint, men hvis musikken involverer andres værker, kan det hverken rettighedsbeskyttes eller Grammy-nomineres.

Annonce:

Det sidste gælder også, hvis der er tale om at en AI er blevet trænet med andres værker, sådan som det f.eks. er tilfældet med Ghostwriter-tracket, der brugte en AI til at skabe et vokalspor med Drakes og The Weeknds stemmer, og endda inkluderede en tekst, der refererede til de to. Derudover var sangen angiveligt menneskeskabt.

Musikselskaberne mener, de har fundet en måde at beskytte deres kunstneres stemmer på ved at påpege, at der må være copyright-brydende kopiering involveret, når en AI trænes med tidligere udgivet materiale. Universal Music Group har således netop lagt sag an mod AI-firmaet Anthropic, der står bag AI’en Claude, fordi de mener, at firmaet har anvendt beskyttet materiale til træning af AI’er.

Teknologien klar – der forhandles stadig

Midt i alt dette smider YouTube nu lidt af en håndgranat ud på dansegulvet. Ifølge Bloomberg arbejder streamingsitet på en funktion, der kan give sitets tilknyttede skabere mulighed for at bruge kendte kunstneres stemmer – såsom f.eks. Drake og The Weeknd – til at lave deres egne musikbaserede videoer.

Bloombergs kilder siger dog, at YouTube samarbejder med musikbranchen omkring dette og er i gang med at prøve at indhente licenser på forskellige sangere og rapperes stemmer fra musikselskaberne. YouTube vil så træne en AI med stemmerne og lidt ligesom, når du giver Google Assistant en kendis-stemme, vil du kunne putte en velkendt stemme på dit eget musik-track.

Angiveligt er teknologien allerede bygget og er på plads. Billboard skriver også om initiativet, og deres kilder siger, at YouTube allerede havde planlagt at introducere funktionaliteten i september under selskabets ”Made on YouTube”-event. Men forhandlingerne med musikselskaberne kunne ikke nå at komme på plads inden.

YouTube og musikselskaberne er angiveligt stadig i gang med at finde ud af, hvordan kunstnerne skal betales. YouTube vil formentlig helst betale for brug af musikken under træningsprocessen, mens musikselskaberne nok hellere vil have betaling for anvendelsen af kunstnernes stemmer efterfølgende, for eksempel baseret på antal visninger.

Under hele diskussionen ligger det mere etiske spørgsmål om, hvorvidt en virksomhed overhovedet skal kunne købe sig til administrationsrettighederne for et menneskes stemme. Disney har allerede rettighederne til at bruge James Earl Jones’ stemme, så Darth Vader kan leve videre som AI efter Jones’ død, og som bekendt har Bruce Willis solgt rettighederne til sit eget udseende og sin stemme, nu hvor demens forhindrer ham i at arbejde som skuespiller.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.