Forside * Featured

Guide: Derfor skal du ikke nøjes med et billigt gaming-tastatur

-

Gaming-tastaturer i high-end klassen er en investering i din performance, men også i holdbart udstyr, som gør spiloplevelsen bedre. Er du en seriøs gamer, bør du glemme det billige udstyr

Hvorfor overhovedet bruge flere end 1.000 kroner på et tastatur? Og måske helt op til 2.000 kroner? Beløbene lyder måske vanvittige, men der er mening med galskaben, hvis du betragter købet som en langtidsholdbar investering. Du kan selvfølgelig også nøjes med de billige modeller til få hundrede kroner, men husk på devisen; du får, hvad du betaler for. I dette tilfælde er det også interessant at have øje for, hvad du ikke får.

Annonce:

High-end gaming-tastaturer er til dig, der tager gaming seriøst – især spil mod andre. Du bør se pengene, du giver, som en investering i et kontrolpanel, du kan have glæde af i mange år – frem for at udskifte den billige model ud hvert år. Fordelen er klart, at du kommer til at kende tastaturet godt, og dets funktioner vokser på dig med tiden. Du vænner dig til den taktile feedback, layoutet og indstillingerne, så alting forekommer intuitivt, så du kan fortabe dig i onlinekampen.

Hvorfor vælge high-end?

Stort set alle high-end modeller byder på mekaniske kontakter, hvilket er en betydelig fordel i forhold til billige membrantastaturer. Spiller du med et membrantastatur, skal tasten helt i bund, før handlingen udføres. Med et mekanisk tastatur sker handlingen i det øjeblik, du begynder at trykke på tasten. Du sparer dyrebare millisekunder, hvilket professionelle gamere bemærker i onlinekampens hede.

Taktil feedback fra den mekaniske kontakt betyder også, at du mærker din kommando fysisk blive sendt afsted. Denne feedback er tastaturets måde at fortælle dig, at din handling er registreret og eksekveret. Visse mekaniske gaming-tastaturer har meget stramme kontakter, og det kan være trættende for fingrene, mens andre mekaniske modeller har billige kontakter, som ikke tåler slag eller flere års brug. Det er her, at du bør vogte dig for billige modeller. De mest populære og bedste kontakter på markedet er Cherry MX-kontakterne, men der findes også gode alternativer såsom Logitechs egne Romer G-kontakter og Razers Optical-kontakter.

Alle high-end modeller er i dag udstyret med RGB-belysning i tasterne. Det lyder måske som lir, men sidder du i mørket og famler efter WASD-tasterne, ville du ønske, at du havde taster med forskelligfarvet lys. Alle gaming-tastaturer med respekt for sig selv bliver nemlig akkompagneret af en gratis driver, hvori du kan programmere tastaturet – herunder lysets farve. Og det gør det nemmere for dig at finde de rigtige taster, når du spiller, hvis de har et bestemt lys.

Endelig er der komforten. Bruger du mange timer på at spille, er det vigtigt, at du får et redskab, der føles behageligt og luksuriøst at bruge. Billige modeller føles alt for ofte klodsede og hårde, når du bruger dem, hvilket formindsker glæden ved brugen.

Hvilke modeller findes der på markedet?

Overvej hvordan og hvor du vil bruge dit gaming-tastatur. TKL-modellerne er uden den numeriske sektion i højre side. Denne type gaming-tastaturer er perfekte til små skriveborde, eller hvis du ofte tager til LAN-parties, hvor du har brug for let transportabelt grej.

De almindelige modeller med numerisk tastatur i siden er gode til mere ”stationær” gaming. Og når du ikke skal slæbe rundt på tastaturet, bør du overveje en model, der har de såkaldte makrotaster.

Makrotaster er dedikeret til, at du kan programmere dem til særlige handlinger inde i den medfølgende driver eller app. Makrotaster er måske ikke så vigtige i skydespil eller actionspil, men de kan være nyttige allierede, hvis du spiller strategispil eller komplekse rollespil. Skal du, eksempelvis, træne en særlig type soldater, kan du nøjes med at trykke på M1-tasten, og så spytter barakken fem fodfolk ud med ét tryk. Du sparer kort sagt tid og kræfter.

Foruden TKL, tastaturer med almindeligt layout og modeller med makrotaster bevæger tastaturerne sig i en trådløs retning. Hardcore og professionelle gamere sværger til de kablede udgaver på grund af 100 % stabil og hurtigere forbindelse, men 2.4GHz usb-transmittere leverer så god en forbindelse i dag, at den almindelige gamer ikke kan mærke forskel. Til gengæld er det befriende at slippe for ledninger på skrivebordet.

Tendensen i dag peger i en mere trådløs og kønsneutral retning, uden traditionelle gamere bliver overladt til sig selv. Du kan også finde hardware med mere feminint design, hvilket især findes i Logitechs sortiment, ligesom du kan få den traditionelle, sorte udgave af dit favorittastatur.

Jeg har valgt at teste tre forskellige gaming-tastaturer ud fra design og funktioner, så du får et indtryk af, hvilke typer du finder på markedet – og hvordan du kan bruge dem.

 

Logitech Pro X TKL Lightspeed

Logitech excellerer i lange produktnavne, men de leverer også noget solidt kram. Pro X TKL Lightspeed er ingen undtagelse. Dette TKL-tastatur er både petit og praktisk, hvilket du allerede vil lægge mærke til, når du tager herligheden ud af æsken. Her følger nemlig et lækkert rejseetui med, så du nemt kan fragte tastaturet til og fra LAN-festen.

Logitech har inkluderet både 2.4GHz-forbindelse og Bluetooth i deres gaming-tastaturer af nyere dato, hvilket du bør takke dem for. Det betyder, at du kan have Logitech Pro X TKL Lightspeed tilsluttet din gaming-pc såvel som din arbejdscomputer – tryk blot på en knap for at veksle mellem forbindelserne. Tak, Logitech!

Design og ergonomi
Logitech Pro X TKL Lightspeed fylder ikke så meget på det lille skrivebord, men det er robust kleppert, hvilket også kan mærkes på vægten, der ligger omkring et par kilo.

Designmæssigt ligner tastaturet et lovechild mellem en udgave fra 1960erne og Rumrejsen 2001. Der er noget retro over tasternes udseende, ens overfladen ser noget rumagtig og futuristisk ud. Ellers et fint og minimalistisk udseende.

Alle tasterne har lys i sig, som kommer ud under bunden af hver tast, hvilket bidrager til det futuristiske look. Du har dine standard multimedieknapper i toppen og en scrollbar til regulering af lydstyrken. I venstre side er der knapper til valg at trådløse forbindelser, ligesom du kan aktivere spiltilstand og justere lyset. Spiltilstand betyder, at du kan deaktivere de knapper, du ønsker, når du spiller, så du ikke ved et uheld kommer til at gå ud af spillet, eksempelvis.

Bunden har to sæt fødder, som hævet tastaturet. Dermed kan du tilpasse ergonomien efter behov. Og ergonomien er god. Kontakterne i Logitech Pro X TKL Lightspeed, endnu en gang tak til Logitech for det lange produktnavn, har en behagelig taktil fornemmelse, der leverer en blød feedback, og kontakterne er ikke for hårde at trykke i bund. Dermed kræver det en minimal indsats, at få tastaturet til at udføre en handling.

Driver og indstillingsmuligheder
Medfølgende driver, eller app, giver et fint overblik, når du først har vænnet dig til, hvor de enkelte indstillingsmenuer ligger henne – det forekommer ikke helt intuitivt ved første øjekast. Logitech G Hub giver dig mulighed for at indstille RGB-belysningen, F-tasterne og hvilke taster, der skal deaktiveres ved spiltilstand.

Alt sammen er nemt at gå til, selvom novicer lige skal bruge et par timer på at forstå indstillingsmulighederne og deres funktioner. Kender du Logitechs spilprodukter, tager det ingen tid at indstille Logitech Pro X TKL Lightspeed.

Jeg savner dog muligheden for at tilpasse lyset i hver enkelt tast. Justering af lyset forekommer kollektivt, uanset om det er farve eller lyseffekterne. Det kunne have været rart, hvis WASD-tasterne kunne lyse rødt, mens alle andre lyste blåt.

I praksis
Logitech Pro X TKL Lightspeed er et glimrende arbejdsredskab, ligesom det er skønt at spille med. Komforten og det taktile feedback er behagelige. Det er en god hjælpefunktion, at jeg kan deaktivere en række præprogrammerede taster fra, når jeg aktiverer spiltilstand, fordi jeg midt i en kamp kan komme til at trykke på Windowstasten eller andre, hvilket forstyrrer mit flow.
Tastaturet kan desuden tåle, at du giver det nogle tæsk, når du taber til en hånende teenager i USA for tredje gang i træk. Selv med fødderne under tastaturet slået ud, holder det til knytnæveslag.

Logitech skal have et skulderklap for at have inkluderet både Bluetooth- og 2.4GHz-forbindelser, hvormed jeg kan nøjes med ét tastatur til begge mine computere. Et simpelt tryk på enten Lightspeed-knappen eller Bluetooth-knappen og jeg veksler mellem enhederne.

Overordnet set er Logitech Pro X TKL Lightspeed et standardgaming-tastatur, der gør det, som du kan forvente til kr. 1.699. Robuste og lækre materialer. Pænt design. Multimedietaster. Trådløse forbindelse. Alt sammen standard i dag. Givet, du får et par ekstrafunktioner, som gør livet nemmere, men mest af alt minder Logitechs nyeste tastatur sine forgængere. Eneste nævneværdige forskel i forhold til de sidste to generationer af Pro-tastaturer er, at du får et nydeligt rejseetui med. Du kan med fordel købe sidste års modeller til billigere penge, men du får stort set det samme som med Logitech Pro X TKL Lightspeed.

 

ASUS ROG Strix Scope II 96 Wireless

Lige som man troede, at Logitech havde lange produktnavne, melder ASUS sig på banen. Hils på ASUS ROG Strix Scope II 96 Wireless. Tastaturet blandet det traditionelle layout med et mere kompakt design, mens ASUS prøver kræfter af med en særlig multi-funktionsknap. Producenten er også så venlige, at du kan tilslutte tastaturet med usb-kabel, usb-dongle og Bluetooth med op til tre Bluetooth-enheder.

Design og ergonomi
ASUS ROG Strix Scope II 96 Wireless ønsker at rumme det traditionelle layout med numerisk tastatur, men samtidig at være kompakt. I sagens natur sætter man sig ikke på en stol, når man sætter sig mellem to stole. Derfor er designet også tastaturets største udfordring.

Tasterne er placeret for tæt på ad hinanden i forhold til større hænder. Det fører til flere tastefejl end normalt hos denne anmelder, men for mindre hænder med ønsket om mindre design og traditionelt layout er designet spot on. Tasterne har heller ikke en traditionel højde, hvilket vakte min initiale skepsis, da jeg frygtede et hårdt feedback som følge af mindre kontakter. Frygten blev dog hurtigt gjort til skamme, da tasterne leverer et blødt feedback – og hvad bedre er, de støjer ikke så meget som traditionelle, mekaniske tastaturer.

Mellemrummet mellem det numeriske tastatur, piletasterne og de øvrige taster er også mindre i forhold til de traditionelle modeller. Det tager noget tid at vænne sig til, men overblikket bliver hjulpet godt på vej af RGB-belysningen, som lyser kraftigt op og viser, hvor de enkelte taster er placeret.

For at spare plads har ASUS fjernet alle multimedietaster, som normalt pryder toppen af et tastatur. Til gengæld er øverste højre hjørne udstyret med en multifunktions-knap og et scroll-hjul, så du kan veksle mellem styring af musikken, lydstyrke og justering af belysningen.

ASUS ROG Strix Scope II 96 Wireless er bygget af solide materialer, hvor selv fødderne under tastaturet kan tåle at få nogle tæsk med de bare næver.

ASUS har inkluderet en blød og behagelig platform til at hvile dine hænder på. Platformen er magnetisk, så den ikke rutsjer, når den er tilsluttet tastaturet, og den øger komforten betydeligt, så jeg kan bruge tastaturet i længere tid ad gangen.

Driver og indstillingsmuligheder
ASUS Armoury-driveren leverer på overfladen et sparsomt indtryk, men under Taster-fanebladet er der et væld af funktioner, du kan dykke ned i. Og du skal være lidt af en rutineret gamer for at finde rundt i alle indstillingsmulighederne.

Driveren giver dig essentielt set adgang til at allokere en række prædefinerede funktioner til hver eneste tast, men det er kun F1-F5-tasterne, du kan makroprogrammere. ASUS har også inkluderet Game Bar i deres driver, så du nemt og hurtigt kan optage din spilperformance eller deaktivere din mikrofon – blot for at nævne et par eksempler.

Armoury giver dig også en lang række lysindstillinger, du kan vælge i mellem, så de mange RGB-dioder lyser op på forskellig vis. Jeg savner blot muligheden for at tildele en særlig lysfarve til bestemte taster, så de nemt kan findes i mørket. Ellers leverer ASUS en god række af indstillingsmuligheder, der er værd at gå på opdagelse i.

Overordnet set savner jeg blot en bedre forklaring af, hvordan visse funktioner virker, og hvad de indebærer. Eksempelvis Spilfunktionen, her skal jeg søge assistance på nettet for at finde ud af, hvor omfattende Spilfunktionen er, og hvad den gør, når jeg aktiverer den. Det ville have været rart, hvis der kunne komme en pop-up, når cursoren hoverer over funktionen.

I praksis
ASUS har forsøgt sig med et anderledes design, der gerne vil være kompakt og have alle tasterne, som et almindeligt tastatur har. Det kræver, som nævnt tidligere, at du ikke har alt for store hænder, og det lettere overbefolkede tastatur kræver noget tilvænning.

Tag blot multimedieknappen i øverste højre hjørne, som har flere funktioner, du kan bladre mellem, men når jeg spiller, er det lidt frustrerende at skulle trykke på bladreknappen for at komme til lydstyrkefunktionen, hvorefter jeg skal dreje på multimediehjulet for at skrue op for lyden – her mister jeg dyrebare sekunder, fordi det auditive feedback er ovre.

ASUS ROG Strix Scope II 96 Wireless er dog yderst lækkert at spille med, da tasterne har en god højde, komfortabelt feedback og skøn baggrundsbelysning. Tastaturet passer nok bedst til et par teenagehænder, som er hurtigere til at bladre mellem funktionerne end min gamle, overforkalkede hjerne.

Prisskiltet lyder på kr. 1.149, og det er en yderst fair pris for et tastatur, der har usb-dongle og mulighed for at være forbundet med hele tre Bluetooth-enheder. Derudover er materialerne lækre og behagelige, ligesom funktionerne er omfattende. ASUS ROG Strix Scope II 96 Wireless er velegnet til skydespil og arenaspil, der ikke har behov for alt for mange programmerbare taster, men det kan også sagtens bruges til arbejde eller skoleopgaver, fordi ergonomien og komforten er i top.

 

Razer Black Widow V4 Pro

Æsken har Razers motto printet på siden; by gamers for gamers. Razer Black WIdow V4 Pro understreger, at der er noget om snakken. Alene designet og layoutet vidner om, at gamere får et redskab, der appellerer til den indre nørd, mens indstillingsmulighederne får selv hardcore gamere til at savle.

Design og ergonomi
Overfladisk set ligner Razer Black WIdow V4 Pro et traditionelt gaming-tastatur med et konventionelt layout og antal taster. Kig nærmere. Razer har nemlig hængt lidt ekstra perler på snoren, der skinner igennem ved nærmere gennemsyn.

Alene venstre side af tastaturet er yderst interessant, da det i siden har tre makrotaster, mens der er fem yderligere under den såkaldte Command Dial. Sidstnævnte er designet til at bladre mellem faneblade i din browser, apps og forskellige menuer. Ellers har du dine sædvanlige multimedieknapper i øverste højre side. Tastaturet er også udstyret med en usb-passthrough port, som dog kræver, at du tilslutter to usb-kabler til din computer – et til strøm og et til passthrough.

RGB-belysningen er noget speciel. Ikke så meget fordi lyset kigger ud under tasterne, men fordi platformen til at hvile dine håndled på også lyser! Det er lidt syret og meget gameragtigt.
Foruden det syrede look ovenpå det ellers lettere traditionelle design, er Razer Black WIdow V4 Pro behageligt at bruge time efter time, da ergonomien er funktionel. De særlige taster og Command Dial i venstre side er inden for rækkevidde, og platformen til hænderne gør skriveprocessen komfortabel, ligesom fødderne under tastaturet kan indstille hældningen på herligheden.

Tastaturet er udstyret med Razers egne mekaniske kontakter, som leverer et tilpas feedback. Razer Black WIdow V4 Pro er desuden bygget af solide materialer, der kan tåle de famøse tæsk, når bølgerne går højt.

Driver og indstillinger
Razer Synapse giver en guidet og pædagogisk rundvisning i driverens funktioner, hvilket visse andre producenter kunne lære noget af. Synapse rummer dog en overflod af apps og indstillingsmuligheder, som tager sin tid at dykke ned i – endsige blive klog på. Er du hardcore gamer med hang til at modificere din hardware, så åbner Razer porten til Mekka for dig.

Synapse giver, eksempelvis, dig muligheden for at tilpasse belysningen i hver eneste tast, hvilket jeg klart mener bør være en standardfunktion i hver eneste gaming-tastatur. Det er en befrielse, at jeg kan tildele bestemte farver til makrotasterne og WASD-tasterne, så de er til at finde i mørket og i kampens forvirring. Jeg kan sågar indstille hver eneste tast til at lyse på en bestemt måde, så den enkelte tast skiller sig ud fra alle de andre – og dermed giver et seriøst overblik.

Driveren er til tider noget langsom til at reagere på mine indstillinger, hvilket især gør sig gældende i Chroma Studio, hvor der er flere sekunders forsinkelse fra indtastning af kommando til udførelse.

Makrotasterne er nemme at programmere og tildele nye kommandoer, ligesom du har en række standardfunktioner, du kan tildele hver eneste tast.

Et kæmpe irritationsmoment er dog Razers konstante forsøg på mersalg. Hver gang jeg åbner driveren, bliver jeg mødt med producentens forslag til øvrige produkter, jeg kan købe.

I praksis
Razer BlackWIdow V4 Pro er et yderst fedt gaming-tastatur, som giver mig adgang til en lang række indstillingsmuligheder, der kan konverteres til konkurrencefordele i mine spil. Især i strategispil, hvor der hurtigt skal spyttes tropper ud, kan jeg mærke fordelen ved dedikerede makrotaster, jeg har programmeret til at udføre konkrete handlinger – såsom træningen af marinesoldater ved blot ét tryk på M1-tasten. Jeg sparer tid og kræfter.

Command Dial kræver noget tilvænning, men den har sin berettigelse. Klik den i bund, og du kan bladre mellem de apps, du har åbne. Drej på hjulet indtil du finder den app, du vil have adgang til. Det er også nemt at justere baggrundsbelysningen og zoome ind og ud.

Tasterne klaprer en del mere end de to øvrige modeller i testen, mens kontakterne er noget blødere at trykke ned i forhold til de to konkurrenter. Tasternes larm vænner man sig til, mens det bløde feedback sikrer, at jeg kan holde ud at bruge tastaturet til arbejdet også.

Razer BlackWIdow V4 Pro er bare et gennemført gaming-tastatur, men du kommer også til at slippe godt kr. 2.000 for vidunderet. Betragt prisen som en investering i lækker hardware, du kan nørkle med og gøre til dit helt eget, men har du ikke brug for otte makrotaster, bør du kigge på de billigere BlackWidow-modeller.

 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.