Forside * Featured

Medie: Apple udskiller EUs App Store fra resten af verden

-
(Foto: Apple/EU/Rec.dk)

Det kan få konsekvenser for den app-udviklere, der gerne vil rulle deres apps ud globalt – og for de brugere, der helst ikke vil vente på en lokal udgave.

Apples endelige overgang til USB-C på tværs af hele porteføljen tilskrives i høj grad Margrethe Vestager og hendes hold for det digitale marked nede i EU. Apple havde dog formentlig planer om at skifte på et tidspunkt alligevel, for det var efterhånden kun telefoner og tilbehør som AirPods, der endnu ikke havde droppet Lightning.

Denne teori understøttes nu også af de seneste rygter om App Store. Som bekendt kom EUs undersøgere allerede i 2021 frem til at Apples platform-monopol på betaling var konkurrencestridig og at Apple skulle tvinges til at åbne for tredjeparts-betalingssystemer samt muligheden for at bruge alternative app-butikker i henhold til unionens konkurrencelovgivning.

Annonce:

Derudover trådte Digital Markets Act  (DMA) i kraft ved årsskiftet, og ifølge denne er det også ulovligt at blokere for betalingsfunktioner og app-butikker fra tredjepart på dominerende platforme. Men hvor det virkede belejligt for Apple at føre USB-C-politikken ud globalt, synes det ikke at være tilfældet for App Store.

I stedet vil Apple tilsyneladende splitte App Store op, sådan at EU-butikken er separat fra resten af verden. Det skriver den normalt troværdige Apple-spåmand, Mark Gurman, i sit seneste nyhedsbrev.

Flere betalingsmuligheder

Gurman forventer, at opsplitningen vil ske allerede fra 7. marts. EU presser på for at få Apple til at rette ind efter regelsættet i DMA, så Gurmans bud er slet ikke urealistisk. I praksis kan det få ret store konsekvenser for brugere både indenfor og udenfor EU.

Apples planer skulle angiveligt være, at EU-brugere bliver dirigeret over til en helt anden App Store end resten af verden, når de åbner app’en. I denne skulle app-udviklerne så have mulighed for at tilbyde brugerne andre betalingsmåder end Apples egen. Det står endnu ikke helt klart, hvordan Apple vil give EU-borgere mulighed for at benytte tredjeparts-appbutikker.

Det kan umiddelbart lyde som om, EU-borgere hermed får bedre (eller i hvert fald flere) betalingsmuligheder, der ikke er tilgængelige for folk i resten af verden. Hvis det viser sig at have store fordele for markedet, er det måske kun et spørgsmål om tid, før f.eks. Storbritannien og USA begynder at kræve de samme betingelser og Apple så alligevel bliver tvunget til at gøre mulighederne globale.

Kommer EU til at halte bagefter?

Det kan dog imidlertid også få negative konsekvenser for brugerne. App Store er allerede geografisk afgrænset på den måde, at du som bruger bliver vist det udvalg af apps, der er tilgængelige i din region. Hvis en app-udvikler af en eller anden grund ikke har gjort sin app tilgængelig i EU, skal du snyde og logge ind med en Apple-konto der har hjemme uden for EU for at få fingre i den.

Spørgsmålet er derfor, om disse forskelle bliver værre eller bedre, hvis EUs App Store bliver adskilt fra resten af verdens. På den ene side kan man forestille sig, at et mindre antal udviklere vil forsøge sig med globale app-udrulninger, fordi de er nødsaget til at lave to forskellige apps med to forskellige betalingsmekanismer for EU og for den øvrige klode.

Det kan betyde, at EU kommer til at halte bagefter, når f.eks. amerikanske udviklere kommer op med en interessant app. På den anden side kan det også være et incitament til at app-markedet i EU får et boost, og det bliver USA, Storbritannien og resten af verden, der halter bagefter, ganske enkelt fordi EU-borgere kan vælge deres foretrukne betalingsmetode.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.