Forside * Featured

EU kan være på vej med kæmpebøde til Apple i Spotify-sag

-

 

(Foto: Ibrahim Boran/Bastian Riccardi/Aditya Patil/Unsplash)

Apple komme til at betale en bøde, der svarer til 10 Øresundsbroer for at håndhæve konkurrenceforvridende regler i App Store og iOS.

Hvis du ikke tror, at big business også er et spørgsmål om politik, har du ikke fulgt med i timen. Det ser vi flere og flere eksempler på, især når det gælder regulering af teknologiplatforme og deres tilbud til forbrugerne.

Annonce:

Så sent som i går kunne vi skrive om, hvordan en jury i en føderal retssag i USA har erklæret Googles praksis omkring spil i Play Store konkurrenceforvridende. Og nu er der så nyt i en af de europæiske pendanter til netop denne sag.

Det er den nu snart fem år gamle klage, som Spotify tidligt i 2019 indgav til EU-kommissionen over Apples praksis, når det gælder Apple Music. Ligesom i Epic Games/Apple-sagen handler det om, at Apple har nægtet at give adgang til alternative betalingsmetoder og app-downloads udenfor App Store.

Det har især været et problem for Spotify, der har været tvunget til at anvende Apples betalingssystemer, når folk købte et abonnement på Spotify via sidstnævntes iOS-app. Og det har betydet, at 30% af abonnementsbeløbet tilfalder Apple, ikke bare når app’en downloades første gang, men hver eneste gang, abonnementet betales i det første år. Og derefter ville ”Apple-skatten” falde til 15%.

Officiel afgørelse i 2024

Det kunne Spotify selvsagt ikke leve med, og begyndte derfor at opfordre folk til i stedet at tilmelde sig ad andre veje. Og så indgav de som nævnt en klage til EU-kommissionen, hvor de anklagede Apple for konkurrenceforvridende virksomhed, med den begrundelse at Spotifys største konkurrent er Apple Music, som jo selvsagt ikke skal betale ”Apple-skatten” på samme måde.

EU-kommissionen besluttede sig relativt hurtigt for at se på sagen, og i 2021 konkluderede kommissionens undersøgere, at Apple formentlig havde handlet konkurrencerets-stridigt. Siden har sagen bevæget sig igennem den juridiske jungle, og alt imens er der  kommet ekstra meget fokus på ”Apple-skat”-fænomenet, også på grund af den førnævnte Epic Games-sag i USA, der minder meget om Spotify-situationen.

Og nu ser det altså ud som om, EU-kommissionen er klar med en afgørelse. Afgørelsen er egentlig sat til først at blive offentliggjort til næste år, for EU-kommissionen er stadig i gang med at sætte de sidste punktummer og tjekke de juridiske detaljer. Men Bloomberg har talt med kilder med indsigt i sagen, der fortæller at sagen som sådan er afgjort…og at den ikke ligefrem er faldet ud til Apples fordel.

Bøde på op til 274 milliarder

Tværtimod finder EU-kommissionen, at Apples regler, der påbyder udviklerne ikke at styre app-brugere over til alternative betalingsmuligheder, er i strid med EUs konkurrencelovgivning. Ifølge Bloombergs kilder vil EU-dommen fokusere primært på disse ”anti-styringsregler” og ikke så meget på in-app-køb generelt.

Kilderne siger også, at den bøde, der vanker for Apple kan blive gigantisk. Der tales om 10% af den globale årsomsætning, hvilket vil svare til rundt regnet 274 milliarder kroner. Med en inflationsjusterede tal svarer det til næsten 10 Øresundsbroer.

Det vil dog formentlig være et startbeløb, der falder i takt med at Apple lover at gøre bod. Hvis sagen følger mønstret i tidligere sager, er EU mere fokuseret på at få ændret forholdene end at få penge i kassen. Det vil reelt betyde, at Apple bliver dømt til at lade andre betalingsmetoder og app-butikker komme ombord i iOS, hvilket firmaet angiveligt allerede har tænkt sig at gøre for bl.a. at overholde reglerne i EUs Digital Markets Act-lovgivning.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.