Forside * Featured

Piratkopiering er på vej op igen

-
Foto i computer: Shutterstock.com

Efter flere år med fald i piratkopieringen er udviklingen vendt

En rapport fra EU’s afdeling for immaterielle rettigheder, EUIPO (European Union Intellectual Property Office) viser en stigning i piratkopiering i Europa. Tallene som rapporten baseres på er indsamlet i efteråret 2023. Det skriver tek.no

Tallene er fra efteråret 2023, og stigningen er fra et lavt niveau. Ernesto Van der Sar, redaktør på hjemmesiden TorrentFreak, mener dog, at de forventes at fortsætte med at stige: “Skiftet i tendensen er bemærkelsesværdigt og kan indikere, at vi er ved en milepæl”, siger han til The Daily Beast.

Annonce:
Den sorte linje viser piratkopieringsaktiviteten for en gennemsnitlig internetbruger i EU fra 2017 til 2023. Den blå stiplede linje viser tendensen, som er stigende. Grafik: EUIPO

Streamingtjenesternes negative udvikling

Tidligere var streamingtjenester populære, da de tilbød alt indhold samlet ét sted. Dette har dog ændret sig i de senere år. Mange rettighedshavere har flyttet deres indhold til egne streamingplatforme, hvilket har tvunget forbrugerne til at abonnere på flere tjenester for at følge med i deres foretrukne serier.

Et andet problem er, at nogle streamingtjenester, som Disney+ og HBO Max, har fjernet indhold for at spare penge. Så der er indhold derude som ikke længere er tilgængeligt på lovlig vis, eksempelvis HBO-serien Westworld.

Mange vil gerne betale

Instruktør Alfred Giancarli mener, at streamingtjenesterne og rettighedshaverne selv har skylden for den øgede piratkopiering. Han forklarer til The Daily Beast, at folk piratkopierer af forskellige årsager, som f.eks. brugervenlighed, omkostninger og mangel på tilgængelighed. Giancarli påpeger, at mange filmelskere, som han kender, faktisk gerne vil betale for film, hvis de kunne. Van der Sar fra TorrentFreak er ikke overrasket og bemærker, at det giver mening, da folk uden interesse for film eller tv ikke føler trang til at piratkopiere.

Piratkopiering af musik er ikke i stigning

Til trods for prisstigninger på musikstreamingtjenester, er der ingen tydelig stigning i piratkopiering af musik. Dette skyldes sandsynligvis, at musikudbuddet på streamingtjenester som Spotify, Apple Music og Tidal er mindre fragmenteret. Musikstreamingtjenester konkurrerer om brugervenlighed, funktioner og lydkvalitet snarere end indhold, hvilket gør det nemt at få adgang til hele musikbiblioteket.

Den lysegrønne linje viser udviklingen i ulovlige musikdownloads sammenlignet med anden underholdning.Her er tendensen flad. Grafik: EUIPO

 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.