Forside * Nyheder

Ung forsker får ’Doom’ til at køre på skærm lavet af tarmbakterier

-
(Foto: Lauren ‘Ren’ Ramlan)

Toppen er formentlig nået, når det gælder besynderlige installationer af det 30 år gamle spil.

Her på siden har vi i årevis dækket, når forskellige moddere har fået det 30 år gamle First-Person Shooter-spil ’Doom’ til at køre på alle mulige forskellige displays og devices, der normalt slet ikke er designet til spil.

Det startede med maskiner, man nok kunne forvente at få ’Doom’ til at køre på, såsom kontantautomater og kamera-skærme. Og det var måske knapt så imponerende, da nogle udviklere fik ’Doom’ til at køre på en Apple TV og på Apple Watch i 2015.

Annonce:

Det var måske lidt mere vildt, da nogen fik ’Doom’ til at køre på MacBook Pros TouchBar i 2016. Men ’Doom’ har også kørt på nogle ret sindssyge platforme derudover. F.eks. LEGO-klodser og graviditets-tests. Der er en hel subreddit dedikeret til fænomenet.

Men alle disse er formentlig blevet slået nu, når det gælder besynderlige platforme, der afvikler ’Doom’. En førsteårs Ph.D-studerende på MIT, Lauren ‘Ren’ Ramlan, har formået at få ’Doom’ til at køre på en ”skærm” lavet af bakterier.

“Lorteskærm!”

Jeps, bakterier. Og ikke bare bakterier, men E. coli-bakterier, der normalt hører til i tarmregionen, sådan bare for at gøre tingene lidt mere interessante. Bakterierne ”optræder” på en cellevæg, der udelukkende består af disse bakterier. Det skal med det samme siges, at selve afviklingen af spillet naturligvis foregår eksternt, bakterierne står kun for skærmdelen. Men det er også ret imponerende i sig selv.

Helt præcist er det lykkedes ‘Ren’ Ramlan at styre bakterier på en måde, der får dem til at agere som pixels og altså dermed blive aktiveret efter, hvordan grafikken afvikles.  Hun podede bakterierne med fluoriserende proteiner, der får dem til at lyse op. Det er der kommet en video ud af, som du kan se herover.

En skærm lavet af bakterier har dog (naturligt nok) ikke nogen speciel høj opløsning (32×48 pixels i 1-bit), og man skal knibe øjnene lidt sammen for at genkende spillet. Men gør man det, er der ikke meget tvivl om, at det er ’Doom’, der er tale om. Præcisions-gaming bliver der nok ikke tale om. Frame raten er 0,0002 FPS. Med andre tager det 70 minutter at producere hvert frame.

Forhåbentlig lærer vi noget om organiske pixels eller tarmflora gennem Ramlans forskning, men hvis det blot er et kunstprojekt er det egentlig også ret cool. Det minder lidt om, da nogle forskere fik rotte-hjerneceller til at agere computer for endnu en installation af ’Doom’.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.