Forside * Featured

Xiaomi 14 Ultra tager føringen på kamera-specs

-
(Foto: Xiaomi)

Med en ny, dedikeret foto-dedikeret AI-chip og to-vejs satellitkommunikation viser den kinesiske telefon, hvad vi kan forvente af smartphone-hardware i fremtiden.

Der er som bekendt meget mere involveret i at levere lækre billeder på en smartphone end ren hardware. Og for de fleste mennesker er en smartphone som bekendt også meget mere end et kamera.

Men hvis man nu alligevel er typen, der absolut altid skal have den vildeste hardware-konfiguration i lommen, er man for tiden nødt til at have blikket stift rettet mod Kina. De kinesiske producenter har en tendens til at skrue op og op og op for hardware-specifikationerne, hvor mere velkendte mærker som Apple og Samsung tager den mere med ro, så softwaren også kan følge med.

Annonce:
(Foto: Xiaomi)

Kinesiske mærker som Oppo ( og Xiaomi ligger hele tiden i et kapløb for at få de nyeste komponenter ombord, og konkurrerer nogle gange på små marginaler. Det er med det sidste in mente, at Xiaomi 14 Ultra nu kan deklareres som værende i førerposition – i hvert fald, når det gælder kamerahardware.

Dermed overtager Xiaomi 14 Ultra (tunet af Leica) den gule førertrøje fra landsmændene hos Oppo, der i januar annoncerede Find X7 Ultra (tunet af Hasselblad). Begge modeller har Sonys 1”-sensor LYT-900 ombord, der anses af mange for at være toppen af poppen lige nu, når det gælder kamerasensorer til smartphones.

Ny, dedikeret AI-fotochip

Den reelle diagonal-størrelse på Sony-sensoren er 16,3mm til trods for at den kaldes en et-tommesensor. LYT-900 har en opløsning på 50 millioner effektive pixels, der hver især er  1.6μm store. Den lille marginal, hvor Xiaomi 14 Ultra lige er et hestemulehår foran Oppo’en handler om den maksimale blændeåbningen, der er henholdsvis f/1.63 mod f/1.8.

Derudover sidder der yderligere tre Summilux-kameraer bag på Xiaomi 14 Ultra , hvoraf det ene 120mm periskop-zoomkamera med en f/2.5-blændeåbning, der med kombineret hardware og software kan levere 30x zoom. Disse tre kameraer har hver en Sony IMX858-sensor bag objektiverne. Hos Oppo vil de formentlig indvende, at Find X7 Ultra har hele to periskopkameraer, og derfor er i front på hardware.

(Foto: Xiaomi)

Men her kommer Xiaomis nye neurale AI-chip, AISP, ind i billedet. Ifølge Xiaomi er det den første, dedikerede AI-chip, der anvender fotografiets svar på de LLM-sprogmodeller, vi f.eks. kender fra ChatGPT. Xiaomi melder, at AI’en benytter sig af fire sådanne fotomodeller (altså af den slags, der er inde i kameraet og ikke foran det).

Disse hedder ’ToneLM’, ’FusionLM’, ’ColorLM’ og ’PortraitLM’ og er alle indrettet til at korrigere og forbedre, hvad sensoren producerer (hvilket hurtigt kan blive nødvendigt med 30x zoom). Alle disse specs er naturligvis blot ord på en skærm, og hvorvidt Xiaomi’en reelt slår Oppo’en (og hvorvidt disse slår Apple, Samsung, etc.) kan kun reelt set blive afgjort med tests.

To-vejs satellit-snak

Ud over kameraet udmærker Xiaomi 14 Ultra sig ved at understøtte to-vejs satellitkommunikation med både SMS og tale, samt ved at have den nye silicon carbon cell-teknologi ombord i batteriet, hvilket betyder et batteri på 5.300mAh, der fylder 8% mindre end, hvad sådan et normalt fylder. Batteriet kan klare trådløs opladning med 80W, hvorved det lades op til 50% på 20 minutter.

(Foto: Xiaomi)

Skærmen er en 6.73” AMOLED fra TCL med en opløsning på 3,200 x 1,440 og op til120Hz refresh rate. Xiaomi påstår, at deres aluminiums-legering gør smartphonen 8% stærkere end  iPhone 15 Pros titanium-chassis, men hvordan man lige tester det er et godt spørgsmål.

Xiaomi 14 Ultra forventes at blive annonceret officielt på MWC i næste uge, hvor vi formentlig finder ud af Europæisk tilgængelighed og pris. Lige nu kan den forudbestilles i Kina til en pris på omkring 6.300 kroner før danske skatter og afgifter.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.