Forside * Nyheder

Android får AI som kerne fremover

-
(Foto: Google)

Google sætter sin Gemini-AI ind som kerne for verdens mest udbredte smartphone-OS. Og ikke kun på sine egne Pixel-telefoner.

Google afholder i dag og i morgen deres udviklerkonference, Google I/O. Det betyder nyheder på især to fronter, der begge begynder med A: AI og Android. Du kan læse om AI-nyhederne her og her. Nedenstående fokuserer derimod på Android-nyhederne…der dog også primært handlede om AI

Fremover sætter Android nemlig Gemini-AI’en i centrum for brugeroplevelsen. Det fortalte Google under åbningskeynoten på I/O, og det er tilsyneladende en overgang, der er planlagt til at foregå over flere år. Det betyder først og fremmest et farvel til Google Assistant på længere sigt.

Annonce:
Du kan kalde dette “Gemini Overlay” op fra hvilken som helst app, men kun på udvalgte smartphone-modeller ifølge Google (Foto: Google)

Det var naturligvis forventet, at Google på et eller andet tidspunkt ville sætte en af sine AI-modeller ind i stedet for den nu lidt alrende assistent. Med Gemini mener Google dog åbenbart, at de har fundet afløseren. Rent timing-mæssigt passer det med at OpenAI netop har annonceret sin opgradering af ChatGPT til at være mere assistent-agtig, og at Apple forventes at give Siri en ordentlig overhaling til juni.

Med Gemini dybt integreret i Android, vil folk med Android-smartphones (og især Googles egne Pixel-telefoner) kunne en masse nyt. Ud over, at det er Gemini, der dukker op, når man aktiverer ”assistenten”, vil Gemini dukke op på tværs af apps og tjenester på smartphonen, så du kan få AI-opsummeringer eller AI-assisterede, multimodale søgninger alle vegne.

AI’en lytter efter svindlere over telefonen

Det sidste betyder, Gemini kan arbejde med en kontekst, der også breder sig over hele økosystemet. Hvis du har foretaget dig et eller andet i én app, vil Gemini huske det og tage det med i betragtning, når den rådgiver dig i en anden app.

Generering af AI-billeder kan ske under skrivning af beskeder, når Android får AI ind som kerne. (Foto: Google)

På det mere praktiske plan vil du f.eks. kunne generere billeder direkte i Google Messages. Hvis du gerne vil sætte streg under din sidst sendte SMS, behøver du ikke bruge emoji’er eller GIF’er, men du kan i stedet hurtigt generere et billede på samme måde, som du ville gøre det med f.eks. DALL-E i ChatGPT. Men forskellen er, at det hele kan klares i besked-app’en, og altså uden at du skal åbne en separat app.

Hvis du får tilsendt dokumenter via email eller chat på din smartphone, kan du bede Gemini opsummere dem eller du kan stille spørgsmål til dem uden at skulle uploade dem til andre tjenester og åbne andre apps.

Google tester lige nu en funktion hvor en ombordværende AI kan lytte med på en samtale og detektere svindlere (Foto: Google)

Mange af de nye funktioner kommer til at fungere via en on-device AI (Gemini Nano) der altså ikke kræver adgang til nettet for at kunne udføre disse ting. I første omgang bliver dette en feature på Googles egne Pixel-smartphones, men kommer også til andre modeller, efterhånden som hardwaren understøtter det. Et eksempel kunne være hvordan Samsung S24 har AI-dedikeret hardware, som Android kan benytte.

En af de andre højst brugbare funktioner, dette vil resultere i, er detektering af svindel. Google præsenterede et eksempel på, hvordan den ombordværende AI kan lytte med på en telefonsamtale og advare brugeren, hvis personen i den anden virker som en svindler. Funktionen testes lige nu internt hos Google.

I de kommende dage dukker der flere Android-nyheder op, efterhånden som I/O forløber, så hold øje med disse sider.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.