Forside * Featured

Inspiration: Køkkenapparater med kant

-
Foto: recordere.dk

Vi har samlet en række køkkenapparater, som har en ekstra dimension i forhold til dem, du normalt finder i elektronikforretningen. Lad dig inspirere

Visse elektronikprodukter har en ‘edge’, som de fleste konkurrenter ikke har. Det kan være en funktion, et udseende eller produktet bare gør det bedre end alle andre. Givet, innovation, design og kvalitet koster ekstra. Du kan snildt købe en kaffemaskine til kr. 400 i supermarkedet. Så hvorfor bruge kr. 2.500? Hvad er det ved produktet, som vækker din nysgerrighed? Hvad får dig til at betale premiumpenge for essentielt set den samme funktion, som du finder i billige produkter?

Foto: recordere.dk

Personligt elsker jeg, at en producent går en ekstra mil; kælet for detaljerne, haft fokus på brugervenlighed eller sikrer et bedre output end konkurrenterne. Funktionalitet er givet, men hvad nu hvis du kunne se på dit køkkenapparat som et æstetisk møbel?

Annonce:

Fænomenet er ikke ukendt. Gå en tur forbi Louis Vuitton-butikken og folk står i kø for at bruge flere tusinde kroner på en håndtaske. Eller hvad med en skræddersyet overfrakke i finest cashmere i stedet for dynejakken fra butikken i indkøbscenteret? Fra tid til anden bliver du lokket til at spendere lidt ekstra på mærkevarer og high-end produkter.

Den norsk-amerikanske sociolog og økonom, Thorstein Veblen, beskriver i sit hovedværk Den arbejdsfrie klasse fra 1899, en række årsager til forbrug af luksusgoder, og han lægger navn til begrebet, Veblen-effekten. Begrebet dækker over en snobeffekt, som får forbrugeren til at spendere penge på mere og andet end funktionalitet. Der skal være en fornemmelse af luksus og højere kvalitet, som kan vises frem blandt omgivelserne, hvormed ens sociale status stiger.

Skruer vi tiden frem til i dag, er Veblen-effekten ofte associeret med oplevelsesprodukter, der har fokus på design, højere buildkvalitet og høj brandvalue. B&O samt Vipp er blot to danske luksusbrands med konventionel funktionalitet, mens prisskiltet får den almindelige forbruger til at svede. Folk betaler glædeligt ekstra for design, lækkerhed og kvalitet. Hvorfor “nøjes” med et fjernsyn fra LG til kr. 5.000 i supermarkedet, når man kan få en designerfladskærm, man har lyst til at vise frem – og som er et samtaleemne i ens sociale omgangskreds?

Luksusbrands lever højt på Veblen-effekten såvel som oplevelseseffekten; vi er stolte af vores luksusprodukter, og de skal signalere status samt god smag, ligesom flot design indbyder til nærmere eftersyn af nysgerrige blikke. Hvorfor give kr. 1.500 for en Vipp-skraldespand med pedal og låg? Designet virker indbydende. Højttaleren er formet som en tallerken på stativ beklædt med lækkert stof og smukt træ, drager os med sit smukke look. Vi taler om det, og vi føler os ophøjet af det, fordi oplevelsen bare er bedre og dybere. Samme forførelse og dragelse finder vi i køkkenapparater.

 

KitchenAid Elkedel 1,7L

Amerikanske KitchenAid slår i allerhøjeste grad på Veblen-effekten og oplevelse i deres branding. Derfor koster forestående elkedel i skrivende stund kr. 1.999. KitchenAid Elkedel 1,7L er lavet af lækker og solid rustfrit stål, hvis matblanke overflade har en lækker følelse og farve.

Foto: recordere.dk

Design er i fokus som altid med KitchenAid-produkter, og der er tilsat lidt ekstra på funktionssiden, som har fanget min nysgerrighed. Kedlen er en finurlig blanding mellem retro og det nutidige. Den står på en platform med et lille håndtag til temperaturregulering, der kan trækkes fra 50 grader til 100 grader. Ovenover finder du et oplyst display, hvis niveauer gradvist lyser op, som vandet når en bestemt temperatur, hvormed du kan følge med i, hvor vandet er i opvarmningsprocessen. Som en lille ekstra lækkerhedseffekt afspiller elkedlen en kort jingle, når vandet har nået den ønskede temperatur.

Ser vi på funktionssiden, er elkedlens kernefunktion at varme vand op. Det gør den således: Jeg bruger ganske almindeligt, koldt vand fra vandhanen til testen. 0,5L vand, der skal varmes op til 80 grader til min tekande med grøn te, tager 1:13 minutter om at nå den ønskede temperatur, mens det tager 1,7L vand 5:30 minutter om at blive kogt. Kedlen opretholder temperaturen i cirka 2½ minut i gennemsnit, før vandet begynder at blive koldere.

Producenten slår også på, at elkedlen er støjsvag, hvilket må siges at være tilfældet, eftersom lydniveauet rammer det, der minder om en hviskende samtale.

Foto: recordere.dk

KitchenAid Elkedel 1,7L tjener mere end blot kogning af vand – den er et møbel med æstetisk ynde. Ja, du kan få elkedler til hundrede kroner, men hvis prisen er din hovedparameter, er KitchenAid ikke interessant for dig. Du betaler for et anderledes oplevelsesprodukt, som kan kaste ynde over dit køkken – og koge vand i forskellige temperaturer. KitchenAid leverer ekstra dimensioner til noget så trivielt som kogning af vand, mens elkedlen også lever op til sin kernefunktion.

 

KitchenAid Brødrister 2 Skiver

Endnu et møbel til køkkenet. Alene på designsiden udstråler KitchenAids seneste brødrister af æstetik – dette er netop ikke bare en brødrister, men et møbel.
Designet er gennemført og brugervenligt fra knapper til udseendet. Brødristerens ene side har knapper og et håndtag, som lader dig riste dit brød efter behag. Knapperne sørger for at tø frosne rundstykker op, ligesom du kan give brødet lidt ekstra tid i risteren eller genopvarme dit toast. Håndtaget lader dig justere, hvor lang tid brødet skal have. Det store håndtag kan løfte det færdige brød så højt op, at du undgår at røre brødristerens varme overflade.

Foto: recordere.dk

Bredden på de to lommer giver plads til en hel bagel eller et halvt rundstykke. Og brødristeren holder sågar på varmen i op til tre minutter efter ristningen er afsluttet – tiden varierer afhængig af temperaturen i køkkenet, naturligvis. Eneste anke er, at brødristerens håndtag en gang i mellem skal presses ekstra hårdt i bund. Ellers ryger brødet op efter nogle sekunder.

KitchenAid Brødrister 2 Skiver har en smuk og matblank overflade i metal med en lækkerhedsfornemmelse, som nærmest indbyder til kærtegn. Udseendet er traditionelt for KitchenAid med blandingen af retro og moderne.

Foto: recordere.dk

Producenten har udviklet brødristeren til at midtersektionen gløder op, mens ydersiderne varmer mindre op. Alligevel bliver brødet ristet på begge sider, da varmen cirkulerer nede i kabinen, men efterlader siderne lune, uden småbørn eller uforsigtige voksne brænder fingrene – som nævnt, gennemført og brugervenligt design. Prisen ligger på kr. 1.799, men husk på at når du bevæger dig herop, skyldes det Veblen-effekten.

 

Nutribullet Ultra 1200W

Producenten skriver på egen hjemmeside, at Nutribullet Ultra er deres mest støjsvage blender til dato. Det vækker min nysgerrighed, eftersom blendere af en vis størrelse normalt ikke associeres med støjsvaghed. Og det lader til, at Nutribullet også har en bred definition af begrebet ”støjsvag”. Ikke desto mindre er der noget over smoothieblenderen, som bare er uimodståeligt.

Foto: recordere.dk

Designet er stilrent og lækkert. Glatte flader af rustfrit stål og solidt plastik, mens blenderbasen har to touch-knapper til blending i et fast interval på 30 sekunder og til blending så længe, du har fingeren på knappen.

Plastikbeholderne tåler opvaskemaskinen ligesom blenderfoden med fastmonterede klinger, hvilket bidrager til brugervenligheden. Du får sågar to beholdere på 900ml og 700ml med dertilhørende to-go-låg med i købet. Eneste ulempe ved designet er blenderbasens mange hak og huller, som skal rengøres med en vatpind, hvis jeg kommer til at spilde smoothie i dem. Ellers bliver basen lettere uappetitlig at se på.

Foto: recordere.dk

Jeg blender en smoothie med frossen grønlangkål og frosne bær, mens limabønnerne og yoghurten er optøet. Lige som jeg troede, at jeg skulle få en relativ støjsvag blenderoplevelse, må jeg række ud efter hovedtelefonerne med støjreduktion. Nutribullet Ultra 1200W larmer omtrent ligeså meget som min almindelige blender.

Foto: recordere.dk

I begyndelsen af blenderprocessen ligger vi på 87dB, mens vi kommer ned omkring 83dB, når ingredienserne er blevet pulveriserede. Nutribullets PR-bureau oplyser mig, at Pro-udgaven er mere støjsvag, når det kommer til hårde ingredienser, hvilket frosne bær og kål jo er, mens Ultra-udgaven larmer mindre, når den blender bløde ingredienser.

Pro-udgaven ligger mellem 79dB og 85B, når frosne ingrediens bliver blendet. Ultra-udgaven ligger på 84dB, når bløde ingredienser såsom banan og friske jordbær bliver blendet.

Nutribullet Ultra bruger dog færre sekunder på at blende mine smoothies – godt 1½ minut i gennemsnit. Pro-udgaven larmer lidt mindre, men tager til gengæld 2½ minut om at opnå samme resultat som storebroren.

Nutribullet Ultra leverer en lækker smoothiekonsistens uden klumper eller gryn, som jeg har oplevet med billige smoothieblendere til lavere penge. Jeg får en tyk og cremet smoothie, som lever op til mine præferencer. Ultra-udgaven står til kr. 1.199, hvilket er en rimelig pris taget design, smoothieresultat og brugervenlighed i betragtning. Køb blenderen af disse årsager, men glem alt om støjsvagheden.

 

Braun MultiGrill 9 Pro

Lækkert vejr er nærmest synonymt med gang i grillen. Udfordringen er dog, hvis du bor i lejlighed uden altan, er på båden eller andetsteds, hvor der ikke er plads til grillen. Braun har lavet MultiGrill 9 Pro, som løsningen på problematikkerne.

Foto: recordere.dk

Bordgrillen lader dig grille i køkkenet ved, at du blot stikker ledningen i kontakten, men allerede her opstår der et mindre problem, da ledningen er godt en halv meter lang. Så grillen skal være tæt på en stikkontakt, hvilket ikke altid er lige nemt – jeg kunne godt have brugt en ledning på mere end en meter. Løsningen er naturligvis en forlængerledning, men bekvemmelighed …

Elektrisk grill er ikke et nyt fænomen, men det forekommer ikke så udbredt, hvorfor min nysgerrighed blev vækket, da jeg opdagede Braun MultiGrill 9 Pro. Kan en elektrisk bordgrill levere samme grillsmagsoplevelse som en fuldvoksen, udendørs grill? Og hvordan lader grillning sig gøre indendørs med mados og fedtpartikler i alle retninger?

MultiGrill 9 Pro består af en blank stegeplade og en grillplade. Du åbner, ligesom et vaffeljern, for låget og lægger dine ingredienser på pladen, hvorefter du lukker og går i gang med stegningen. Fronten har temperaturregulatorer til begge plader, så du kan have den ene eller dem begge i gang. I midten finder du et digitalt panel, der viser dig temperaturen og tid, ligesom du har en række indstillinger til, hvis du, eksempelvis, skal stege hakkedrenge til burgeren.

Du får også et stegetermometer med i købet, som tilsluttes og viser grillen eller kødets temperatur. Alt sammen er ganske nemt at betjene. Jeg kan selv vælge, hvilken plade skal være foroven og forneden, hvilket er ganske handy, da jeg ikke ønsker at riste bacon på en grillplade.

Designet er funktionelt med blanke ståloverflader og plastik, som er nemme at rengøre, selvom der er nogle hak her og der, som er lidt svære at komme til med kluden. Pladerne kan tåle opvaskemaskinen, så det er dejlig nemt, selvom jeg foretrækker ikke at vaske grillpladen alt for ofte, hvis der skal være noget rigtig grillsmag.

Foto: recordere.dk

For elgrillen leverer som udgangspunkt ikke den autentiske grillsmag. Her skal der gerne være forkullede madrester på grillpladen, før vi kommer derhenad. Stegningen af min første entrecote er ikke just mindeværdig, mens anden bøf ryger på et par dage senere, uden grillpladen er blevet vasket. Smagen får lige et par nøk opad, uden vi rammer den helt autentiske grillsmag.

Jeg kan ikke anbefale at grille majskolber med MultiGrill 9 Pro. Resultatet bliver ikke godt. Til gengæld er det et vidunderligt apparat at stege bacon, pølser og spejlæg på. For baconen bliver stegt på få minutter, mens selv tykke frankfurtere blev gennemstegte på under fem minutter – og de holder på varmen i godt ti minutter efter.

Både bacon og spejlæg er en fornøjelse at stege på grillen, da jeg kan lukke låget, så der er loft over stegeosen og partikler, hvormed stegningen sviner betydeligt mindre i forhold til en åben stegepande – en kæmpe køkkenrengøringsbyrde reduceres mærkbart. Tak, Braun!

Grønsager og kartofler er også nemme at stege eller grille, ligesom koteletten kan få nogle minutters ekstra varme, hvis overfladen skal brankes en anelse. Dermed er Braun MultiGrill 9 Pro et fint substitut til udendørsgrillen, og herligheden koster kr. 2.099, hvilket virker som en fair pris for brugervenlighed, multifunktionerne og en fin grilloplevelse, selvom MultiGrill 9 Pro ikke helt matcher smagen, du får med kulgrillen eller gasgrillen.

 

Wilfa Uniform

Hvis du er kaffenørd med hang til detaljer og præcision, er du nok bekendt med pour-over-metoden, aeropress og anden form for brygningsmetoder, der kræver en vis finesse. Baristaer på cafeer og kafferisterier bruger termometre og vægte for at sikre, at vandet har den rette bryggetemperatur, som regel 92 grader, og mængden af kaffebønner matcher vandmængden. Endnu et vigtigt redskab i jagten på gourmetkaffeoplevelsen er bønnekværnen. Wilfa Uniform er måske ikke innovativ, men den gør kaffebrygningsprocessen nemmere.

Foto: recordere.dk

Wilfa har nemlig inkluderet en digital vægt i deres Uniform-kværn, hvilket er yderst praktisk. Dermed kan jeg tilgå processen med et nærmest positivistisk sindelag; at jeg skal vide præcis, hvor mange gram bønner skal i kværnen, og hvor fint de skal kværnes, og jeg kan låse mig fast, så den samme kaffeoplevelse kan genskabes igen og igen.

Designet først, Wilfa Uniform er et lækkert møbel i flot, nordisk minimalisme udtænkt af Tim Wendelboe, hvilket giver produktet en vis Veblen-effekt. Kværnen er bygget af aluminium, stål og robust plastik med mat overflade.

Kværnen kommer i en lillebror og en storebror, hvor sidstnævnte har indbygget vægt i låget, hvilket jeg var lidt skeptisk over for i starten, fordi bønnestumper og olier måtte fedte bunden af vægten til, men det sker ikke. Designet vinder på, at der er samling på enhederne, og bønnerne skal alligevel ned i kværnen, hvormed låget jo skal tages af.
Vægten har også indbygget timer, så jeg kan holde øje med, hvor lang tid jeg bruger på at hælde vand udover bønnerne, eller hvor lang tid jeg bruger på at presse stemplet ned i aeropressen.

Vægten har også indbygget Bluetooth, der kan kommunikere med Wilfa-appen. Det er nok de færreste mænd, der brokker sig over Bluetooth i apparater, men i dette tilfælde virker både Bluetooth og app fuldkommen overflødige, eftersom appen viser tid og vægt, hvilket vægten også gør. Wilfa forsøger sig med en række indstillinger og tips til kaffebrygning, men de er helt unødvendige.

Foto: recordere.dk

Når jeg er færdig med at veje mængden af bønner, er det nemt at justere drejeskiven, der determinerer kværningsgraden. Du kan justere efter, om du brygger espresso, stempelkande og alt midt i mellem. Bønnerne kommer i beholderen, og du trykker på tændknappen, hvorefter du får de malede bønner ned i en metalbeholder, hvorfra du kan dosere.

Eneste ulempe med dette system er, at espressofilterholderen har en lille kurv, som jeg skal hælde bønnerne over i. Ryster jeg på hånden, ryger nogle af bønnerne ved siden af. Her kunne jeg godt have brugt et ophæng inde i kværnen, så bønnerne røg direkte ned i filterholderen.

Wilfa Uniform er en hamrende lækker kaffekværn, som gør kaffenørderiet lettere. Designet er pænt og gennemført, mens brugervenligheden er høj. Kværnen er set til kr. 2.200

 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.