Forside * Featured

Vestager: Apple er helt åbne om deres konkurrenceforvridning

-
Margrethe Vestager langer nu hårdt ud efter Apple. (Foto: Paul Voorham / Wikimedia Commons / CC BY 2.0)

Når Apple udelader Apple Intelligence fra iOS 18 i EU, er det en ”åben erklæring” om intentionel konkurrenceforvridning, siger Europakommissionens chef for det digitale Europa.

Europakommissionens vicepræsident for digital udvikling i Europa, konkurrencekommissær Margrethe Vestager, har i usædvanligt hårde vendinger langet ud efter Apple. Det sker efter sidstnævntes udmelding om at Apple Intelligence ikke bliver en del af iOS 18-udrulningen i EU.

Apple lader EU-brugere vente med det nye AI-initiativ (samt funktionerne iPhone Mirroring og SharePlay Screen Sharing), fordi firmaet ifølge en medieudmelding er ”bekymrede for, at interoperabilitets-kravene i DMA kan tvinge os til at gå på kompromis med integriteten i vores produkter på en måde, der sætter brugernes privatliv og datasikkerhed over styr”.

Annonce:

”DMA” henviser naturligvis til EUs Digital Markets Act, der skal sikre konkurrence på -forbrugerteknologi-markedet og modarbejde monopol-agtig adfærd. På den baggrund køber Margrethe Vestager ikke Apples forklaring.

Konkurrencekommissæren mener i stedet, der er tale om at Apple forsøger at fastholde sin markedsandel af andre veje end den rene konkurrence. Ifølge Euroactiv kritiserede Vestager Apples beslutning ved en event afholdt af Forum Europa, der er en organisation under New Economy International Forum, et slags politisk-økonomisk idénetværk.

”Umuliggør konkurrence”

Apples beslutning er en ”forbløffende og åben erklæring om at de er 100% klar over, at det her er en alternativ måde at umuliggøre konkurrence de steder, hvor de allerede har en markedsfordel”, udtalte Vestager.

Vestager understregede, at ”det korte af det lange om DMA er, at selskaber skal være åbne overfor markedskonkurrence, hvis de vil være aktive i Europa”. Dermed gjorde kommissæren det klart, at hun ikke nødvendigvis mener, at Apple er villige til at indgå i konkurrenceforhold med andre virksomheder på det europæiske marked.

EU har allerede anklaget Apple for at bryde DMA i tre andre tilfælde. Det sker samtidigt med at selskabet bliver undersøgt for monopol-agtig virksomhed af justitsministeriet i hjemlandet USA.

DMA-lovgivningen gør det muligt for EU at idømme virksomheder bødestraffe på op til 10% af årsomsætningen, hvilket i Apples tilfælde kan komme op på omkring  30 mia. Euro eller cirka 223 mia. kroner, skriver Euroactiv. Hvis der er tale om gentagne forseelser, kan dette beløb blive fordoblet.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.