Forside * Tests

Anmeldelse af Canon i865 printer

Canon i865 er interessant for brugere her på RECORDERE.DK fordi den kan printe direkte på egnede DVD’er.  Og lad det være sagt med det samme; Den gør det godt!

Indkøbet

Forleden kom jeg forbi en lokal fotobutik med det passende navn “Kamerahuset” og i vinduet stod en i865 med prisskiltet kr 1340,- Jeg smuttede ind og bad om en.  Det er en farve inkjet printer der som noget særligt også kan printe på CD’er og DVD’er (hvis de er egnet til det).
Originale blækpatroner kan købes fra 66 kr pr stk og der skal bruges et sæt på 4 til fotofarve prints og en ekstra sort til ren sort udskrift.  Med uoriginale patroner kan man komme ned på bare 25 kr pr patron.  Man skal være opmærksom på at der kan være forskellige mængder blæk i patronerne, men det ligger typisk på 15-16 ml.  Med andre ord er den billig i drift.

Papkassen printeren kommer i er ganske stor og da jeg tog printeren op tænkte jeg, Øhh, Så stor?!?
Ja den er stor, 18 cm x 42 cm x 32 cm lukket sammen og kampklar hele: 37 cm x 42 cm x 52 cm (hxbxd).
Printerhovedet skal klikkes fast og derefter skal de 5 blækpatroner klikkes fast deri.  Det giver sig selv hvor de skal sidde, og jeg havde på intet tidspunkt manualen fremme.

Med i papkassen var også et par tynde manualer på tysk og en driver CD, en program CD og en blank printbar CD-R og en lille pakke fotopapir i 10 x 15 cm og en holder til fotopapir.  Der var en CD/DVD bakke (med adapter til 8 cm CD/DVD og businesscard CD’er), en holder til CD/DVD bakken.  Der var med andre ord ganske meget i papkassen og 1340 kr er yderst rimeligt for den (den kan endda fås billigere andre steder).

Printeren tilsluttes PC’en (eller Mac’en) via enten almindeligt printerkabel eller USB kabel.  Ingen af kablerne følger med.  Jeg har valgt at sætte den på en USB 2.0 port.

En dejlig ting er at strømforsyningen er indbygget i printeren.
Der er en Canon PictBridge port i fronten til tilslutning af kameraer med PictBridge funktion.  Så kan man printe direkte fra digitalkameraet uden om PC’en.

Installation

Installation af printerdriveren gik helt af sig selv.  Da jeg tændte printeren poppede “Ny hardware fundet” boksen frem og jeg lagde driver CD’en i og uden at jeg trykkede en tast fortsatte installationen og afslutte med succes og “Den ny hardware er installeret og klar til brug”.
Derefter skal program CD’en bruges og der er kan installeres nogle forskellige små billede behandlings programmer (det har jeg ikke gjort) og et CD label program.

De første par print tog lidt lang tid om at komme i gang, idet printeren først skulle pumpe blæk ned i printerhovedet.  Selve udskriften gik forbløffende hurtigt.  Efter et par A4 prints begynder udprintningen hurtigere og printeren skriver stadig forbløffende hurtigt.  Printeren er ret støjsvag, men står den ikke på et fast grundlag ryster den gevaldigt fra side til side.
Printkvaliteten på højopløsningspapir og fotopapir er rigtig flot.  Det er en kvalitet som hos fotoforhandleren så længe billede filen kan følge med.  Imponerende til prisen!
Det tager ca 1 minut og 40 sekunder at udskrive et foto i A4 størrelse.

Skal man printe på DVD’er, skal man vide at de skal være “Printable” ellers er det spild af tid og blæk.
Før print på CD’er/DVD’er skal udbakken skubbes ind i printeren og foldes sammen. CD/DVD bakke holderen klipses fast og CD’en/DVD’en lægges i bakken, som skubbes ind i holderen.  Der er nogle pilemærker der skal stå ud for hinanden og så er skiven klar til printet.

Billedet laves i et billedbehandlingsprogram og skal være kvadratisk.  1400 x 1400 pixels er en god størrelse, men 2800 x 2800 pixels er bedre (det giver hhv. 300 dpi og 600 dpi i udskriften).
Når billedet er lavet kopieres det via udklips holderen og pastes ind i CD label programmet og det lægger i boxen.  Man kan stille ydre og indre diameter.  I standard indstillingen er det printbare område 43 mmØ (+/-10 mm) til 116 mmØ ( +2mm/-10 mm), men ved at gå ind i “Select Paper” kan man ændre udskrifts området til 17 mmØ til 118 mmØ.  (mmØ = millimeter i diameter)Nu er det faktisk bare og trykke på Print og så starter forestillingen.  Bakken trækkes ind i printeren og udprintningen tager ca. et minut.  Og resultatet kan blive rigtigt flot, men det afhænger lidt af skivens overflade.  I min lille mini test med Verbatim, Maxell og Princo skiver blev rækkefølgen Verbatim foran Maxell og Princo.  Verbatim fås i “full face” hvilket vil sige at man kan printe helt ind til hullet, dog bliver farven en lidt anden.
En printbar DVD±R koster typisk et par kroner mere end en almindelig DVD±R.
Det tager godt et minut at printe en CD/DVD.
Jeg er overrasket over hvor god billede kvaliteten er set i forhold til prisen.  Jeg er vant til at printe på skiver med Epson Stylus Photo 950 og Stylus Photo 2100 (A3) og jeg synes faktisk at Canon’en printer pænere!

En stor fordel med Canon’en frem for Epson’erne er at CD/DVD bakken ikke kan køre skævt ind eller forskubbe sig til siden,  hvilket kan ske med de to nævnte Epson’er og printerhovedet skal heller ikke løftes.
Tilgengæld er label programmet ikke så avanceret som Epsons og til Epsons program følger der en stor samling af forskellige CD og DVD logoer.  Det savner jeg.  Men teksten kan få mange sjove udseender.Se flere billeder i galleriet


Økonomien

Jeg har desværre ikke mulighed for at teste kapaciteten af blækpatronerne.  Canon opgiver 440 A4 ark, men det er typisk ved 5 % sværtning.  Forbruger bladet Tænk+Test har for nylig (i nr 46) haft en stor printertest og de vurderede at blækprisen pr side sort/hvid var 21 øre, pr side farvegrafik var 76 øre og pr side foto var 6,80 kr, samlet 7,77 kr (priserne er ekskl. papir).  Det gjorde printeren til den 4’de billigst i blækforbrug (i øvrigt efter 3 andre Canon printere) af 28 testede blækprintere.  To andre testede printere, der kan skrive på DVD skiver var Epson Stylus Photo R300 på en 9’ende plads med 10,07 kr samlet pr side og Epson Stylus Photo R200 på 13’ende pladsen med 12,36 kr samlet pr side.

Canon i865 fik betegnelsen “Bedste køb”, hvilket jeg helt kan tilslutte mig!
Det er en særdeles god printer til prisen og print økonomien er i den rigtige ende.
Opgivne data:
Dimensioner:
Vægt:
Opløsning:
Tilslutning:
Udskriftshastighed:
 
420 x 311 x 185 mm
5,8 kg
Op til 4800 x 1200 dpi
USB 1.1 Full Speed & Parallel
Op til 23 s/m sort op til 16 s/m farve
  Software:
Easy-WebPrint
Easy-PhotoPrint
CD-LabelPrint
PhotoRecord
ZoomBrowser

Opdatering (14.10,04)Canon i865 udgår nu fra markedet og erstattes af Canon Pixma IP4000 og den har jeg haft lejlighed til at prøve. Det første man bemærker er at  designet er meget anderledes, den er meget mere firkantet og mindre. Den kan lukkes helt til så der ikke kommer støv ind i den.CD/DVD bakke-holderen skal ikke længere klipses fast, men sidder der allerede. CD/DVD bakken skubbes ind og printeren er klar til at printe. I dagligdagen er det dejligt, at holderen ikke skal klipses fast eller tages af.


 


En anden stor fordel er at IP4000 har papirbakke indbygget under printeren. Den er ikke stor nok til A4 papir, men den kan så trækkes ud og der følger sågar et låg med der gør at A4 papir kan ligge i printeren uden at blive støvet. Genialt!


Man kan stadig bruge papir indtaget bag i printeren, så man fx kan have foto papir i bakken under printeren og almindeligt bag i printeren.


 


Bruger man kun bakken under printeren og CD/DVD holderen kan man faktisk have noget (for eksempel en scanner) stående oven på printeren!  Den støjer næsten ikke og den ryster næsten heller ikke. Smart!


 


Printeren har også fået duplex funktion indbygget, så den kan skrive på begge sider af papiret i en arbejdsgang.


Udskriftkvaliteten er forbedret en smule med et nyt FINE print system, men den bruger de samme blækpatroner, så den gode print økonomi er bevaret.


 


Label printerprogrammet er nu kommet i en version 1.0.2 med små forbedringer.


 


Alt i alt er IP4000 en værdig afløser og en klart bedre printer end den rigtig gode i865!


Prisen er faktisk også lavere (den er set til 11-1200 kr), så selv om i865 sælges ud billigt i øjeblikket, så er IP4000 de par hundrede kroner mere værd!


 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.