Forside * Tests

Anmeldelse af Sony RDR-HX900 og RDR-HX1000Vi anmelder denne gang Sony’s to top recordere.  Michael har lånt en HX900 hos TapeConnection i et par måneder og Lars har haft en HX1000 i nogle måneder.  De to recordere er ens bortset fra harddiskens størrelse, som er 160 GB hhv. 250 GB.  HX900 er set til ca. 6.300 kr og HX1000 kan fås for ca. 8.000 kr.


Sony vandt i sommers den internationale og eftertragtede EISA Award i kategorien Videorecordere med HX1000.  Recorderne sætter rekord i bitrate med hele 15 Mbit/sek, og det er hele 50 % mere end nogen anden recorder på det danske marked, så forventningerne er sat højt!


De to recordere er vel udrustet med funktioner og de kan optage på såvel DVD-R/RW som DVD+R/RW medier, udover harddisken, selvfølgelig.  På harddisken er der plads til 33 timer hhv. 53 timer i HQ (10 MBit/sek) kvalitet og beskedne 21 timer hhv. 34 timer i HQ+ (15 MBit/sek), og det vender vi tilbage til.

Recorderne kan brænde DVD±R med op til 4x hastighed, DVD-RW/+RW i 2x/2,4x hastighed.  Hurtigere skiver kan bruges, men brændes kun med 4x, 2x og 2,4x hhv.  DVD-RW 4x medier bør ikke bruges ifølge Sony.


Som en af de få recordere på markedet kan HX900 fås med sort front.Design


Sony recorderne er ret store i størrelsen (43 x 9 x 35 cm) specielt sammenlignet med de små Pioneer recordere DVR-520H/720H, men har samme størrelse og næsten samme design som Philip DVDR720.
Modsat Philipsen oser Sony’erne af flot design og ingen plastic.

Et ganske fornuftigt, men måske lidt for lille, display i venstre side, pladeskuffen i midten, timer optage indikator omskifter mellem harddisk og DVD samt knapper til System menu og navigations knap i højre side.  Over navigationsknappen er der bitte små diskrete knapper til optagelse og afspilning. 

Forneden er der en låge i næsten hele recorderens bredde og den skjuler DV-indgangen (som Sony altid har kaldt i.Link), S-Video, forgyldte stik til video og lyd.  Der er også programvalg og optagekvalitet knapper og indgangsvælger.  Lågen er i aluminium og også den oser af flot kvalitet.


 


På bagsiden finder vi antenne ind og ud.  Som altid sendes recorderens afspilning ikke ud på antenne udgangen.  Der er to SCART stik og de har begge output, hvilket er dejligt og et output mere end normalt.  Dejligt.Der er phono og S-Video stik til såvel line in og line out.  Der er yderligere digital lyd ud i coaxial og optisk udgange.  Component video udgang er der også.  Kort sagt er der rigeligt med ind og udgange.  Fint.Opsætning


 

Der er billeder af opsætningen i vort billedgalleri.  Klik her!

  Recorderen starter Easy Setup opsætningen første gang den tændes, og det tager ca. 10 minutter og er ganske nemt.  Der skal vælges skærm sprog (fx dansk), antenne signalet scannes for tv kanaler, klokken kan sættes til fx DR1 og så er man færdig med det vigtigste.  Manualen beskriver det hele step by step.

Det er også muligt at downloade tuner indstillinger fra TV’et, hvis det understøtter Smartlink og er forbundet med SCART kabel.Fjernbetjeningen

Med sin længde på 24 cm (udslået 29 cm) er fjernbetjeningen en af de største på markedet og det virker ærligtalt temmelig overdrevet, at den skal være så stor!  OK tasterne sidder fornuftigt med tydelig tekst og der er god luft mellem dem, men alligevel er navigations tasterne for små og den vigtige Return tast skiller sig ikke ud fra resten.  Ærgerligt. 

Under en klap sidder Record, Record pause og Record stop tasterne.  3 taster til hvad en enkelt kunne have klaret.  Jeg forstår ikke ideen med klappen for den virker mere i vejen end til gavn.  Jeg har fx vænnet mig til at optage via Tools tasten, så slipper jeg for at åbne klappen!

Fjernbetjeningen kan også betjene fjernsyn fra Sony og andre mærker og sågar A/V forstærkere fra flere mærker.  Det er Sony ene om.  Godt!I brug


Det første man lægger mærke til når recorderen tages i brug er de typiske Sony farver.  Der er fuld knald på farverne og det ser godt ud, men helt naturlige farver er det ikke.  Tunerens følsomhed er fin uden at sætte nye rekorder.  På grund af de kraftige farver ses støj i billedet svagt, men ikke noget generende.


Menuerne er ‘levende’ og det ser flot ud når billedet fader til lys grå og menuen kommer frem.  Cursoren er gul og kan navigeres rundt i de retninger dens pile viser.  Smart og flot.

  

Menuerne er logiske og nemme og man kommer til dem via System Menu, Title list og Tools tasterne.  Betjeningsmæssigt er recorderne nok de nemmeste at betjene!  Et minus er at de levende menuer tager tid og at recorderen ikke er specielt hurtig til at reagere på tastetryk.  Og for den sags skyld heller ikke i opstart.

Titellisten kan have 4 linier med miniature billeder (ikke levende) eller 8 linier uden billeder.  Det er lidt i underkanten!  8 valgmuligheder med billeder, og det valgte vises levende, ses på konkurrenterne.


Recorderne har 6 optagekvaliteter; HQ (1 time på en skive), HSP (1½ time på en skive) SP (2 timer på en skive), LP 3 timer på en skive EP (4 timer på en skive) og SLP (6 timer på en skive).  På harddiskene bliver det (HX900/HX1000): HQ: 33/53 timer, HSP: 51/81 timer, SP: 67/107 timer, LP:103/164 timer, EP: 137/217 timer, og SLP 204/325 timer, altså ganske meget! 

Sony har ikke Flexibel eller Optimized recording mulighed, så det er fornuftigt med indstilling til 1½ time og 3 timer på en skive, men det kan ikke erstatte de smarte variable indstillinger med 32 eller 64 mellemkvaliteter.


Ved kopiering fra harddisken til DVD benytter recorderen Dynamisk variabel bitrate.  Alle recordere benytter i dag variabel bitrate, men Sony mener de har forbedret ved at bruge en 2 pass encodning deres og kalder det for Dynamisk VBR.  Billedkvaliteten er god, måske lidt bedre end Panasonic, Philips eller Pioneer. 
Ovennævnte betragtning gælder ved de faste kvaliteter HQ, SP, EP og SLP.  (1, 2, 4, 6 timer på en skive).  Vælger jeg en optagelse på fx 1 time og 15 minutter bliver kvalitet mindre god end konkurrenterne, idet de har Flexibel eller Optimized recording, uden dog at blive dårlig.  Jeg savner en plads/kvalitet optimering meget!


 Recordernes timer er nem at bruge, men der er desværre kun plads til 8 programmer og det kan hurtigt blive for lidt.  Øv!  Der er mulighed for ugentlig overskrivning og der er en funktion til automatisk oprydning, når der ikke er mere plads på harddisken.  De ældst optagelser slettes, dog kun hvis de ikke er beskyttet mod sletning.  Der skal nok ryge en enkelt optagelse engang i mellem, men funktionen er god.  Der er ingen Undo funktion, når man får slettet en forkert optagelse.    

 


Recorderne henter selv titler og tidspunkt fra tekst-tv og de kan nemt rettet med indtastning på bogstavstavlen.  Ved første øjekast virker den kluntet opbygget, men når man lærer at bruge SMS teknik til indtastning går det straks bedre.  Der er store og små bogstaver inkl. de danske, og der er et sæt af skrifttegn.  Jeg har set tavler der var nemmere at bruge, men den er fuldt brugbar.


Recorderne har Chasing Playback, Sonys svar på TimeShift, så man kan se starten af en optagelse mens slutningen optages.  Det virker fint, og aktiveres ved hjælp af et menupunkt og så starter recorderen udsendelsen.  Ikke helt så nemt som på andre recordere, men nemt nok.


Sonys automatiske 16:9 – 4:3 omskifter fungerer ikke med det signal som fx DR udsender.  Signalet bliver ikke fanget og recorderen skifter ikke billedstørrelse automatisk.


Man kan styre videokameraet fra recorderen, hvis det er tilsluttet DV indgangen.  Spole, udvælge sekvenser, og til sidst overføre alt det udvalgte direkte til DVD – eller til harddisk.  Meget smart, især for dem der har et DV videokamera, men ikke har ekspertisen, lysten eller tiden til at redigere på PC.  Med en recorder som denne kan man nemt lave familiefilm og bryllupsvideoer til resten af familien.


De første 3 uger jeg havde HX900 recorderen sagde den ikke en lyd, men derefter er den begyndt at give en skure lyd, som om blæserens lejre er slidt.  Det støjer ikke noget særligt og den er klart mere stille end den Panasonic og JVC recorder, jeg har haft til anmeldelse, men det er lidt ærgerligt, at den ikke forblev støjfri.  HX1000 recorderen er gjort lydløs ved at stille den på et gummi underlag.HQ+


Sony recordernes HQ kvalitet kan sættes i Setup til enten 10 Mbit/sek eller rekordhøje 15 Mbit/sek.  Det sidste giver en uovertruffen kvalitet på optagelserne!  Forbedringen kan ses på tv optagelser, men kommer mest til rette ved DV optagelser.  Vælger man HQ+ fra vælger man HQ og omvendt, men man kan altid ændre indstillingen i Setup (dog ikke når timeren er programmeret).


På harddisken er der plads til beskedne 21 timer hhv. 34 timer i HQ+.  Ikke meget, men kvalitet fylder!


HQ+ kvaliteten er specielt smart til optagelser der senere skal overføres til DVD, men det skal ske i en lavere kvalitet, da HQ+ kvaliteten ligger over DVD standarden og DVD’er med HQ+ vil næppe kunne afspilles ret mange steder, så Sony har valgt at HQ+ kvaliteten ikke kan overføres til DVD.  Ærgerligt og igen savner jeg Flexibel, Optimized eller Just muligheden, så kvaliteten blev bevaret bedst muligt, i stedet bruger Sony dynamisk VBR, som undersøger materialet før reencodning og dermed opnår en bedre kvalitet end ellers.Redigering


 Eneste redigerings mulighed på recorderne er en AB klippe funktion og det kan også være godt nok.  Man vælger optagelse og AB redigering og får redigeringsskærmen frem.  Her vælger man A punktet og man kan bruge Afspil, spol og slowmotion til at finde stedet med.  Derefter vælger man B punktet på samme måde.  Stykket mellem A og B bliver så klippet ud.  Det er nemt ligetil.  Der er ingen preview, men man har mulighed for at fortryde.  Fint nok.
 

Overspiller man så optagelsen i High Speed opdager man at, klippet ikke er foretaget præcist.  Øv!  Første gang troede jeg det var min fejl, men det var det ikke.  Recorderne klipper ca. et halvt sekund senere end man markerer.  Øv!  Det ses ikke ved afspilning fra harddisken, men ses når skiven afspilles i andre afspillere eller har været ude af recorderen.

Overspiller man med reencodning sker fejlen ikke.  Recorderne er ellers gode til at afspille klippunkterne for det giver ingen pause i afspilningen.

I praksis betyder måske ikke så meget, men vil man gerne klippe reklamerne pænt ud får man alligevel lidt med.  Specielt ærgerligt er det, hvis man har startet optagelsen for tidligt for at være sikker på at få det hele med og så har tænkt sig at klippe det for meget optagne væk.  Det første billede er så uønsket og kan ikke fjernes.  Og lige så med sidste billede. Øv!


Thumbnail (Miniature) billedet i oversigten kan ændres, men ændringen kommer ikke med på DVD skiven.


Overspilningen til DVD er nem.  Man vælger titlen og vælger kopiering.  Recorderen forslår den bedste kopierings form fx “Kvik” (HighSpeed) og så er det bare at sætte den i gang.  Desværre kan recorderen kun vælge mellem de 6 standard indstillinger, 1, 1½, 2, 3, 4 eller 6 timer pr skive.


Det er også muligt at udvælge et antal titler og kopiere dem samtidigt, men kan de ikke være på skiven bliver de reencodet i en lavere opløsning og det sker i real time (1 time pr time spilletid).


Man skal huske at Finalize skiven, hvis den skal bruges andre steder end på recorderen.  Det gøres med hjælp af Tools tasten og Diskoplysninger.  Skiven kan navngives før den finalizes og man får fuldt overblik over resterende plads på skiven.  Fint.


Har man overført en optagelse til DVD kan den genindlæses på harddisken i real time.  Man kan så redigerer den på ny og gemme den på en ny skive eller bare kopiere den uændret.  Ideen er god, men det tager den tid optagelsen varer at få den ind på harddisken.  Fremmed optagelser kan ikke overføres på samme måde.Vurderet som afspiller


Recorderne imponerer ikke som afspillere.  Afspiller man DVD’er er billed- og lydkvalitet i top, og der er ikke noget at klage over.  Hop mellem kapitler sker ikke specielt hurtigt ligesom layer skiftet er set bedre.  Der er cirka et  ½-1 sekund pause ved layer skiftet.  Til gengæld afspiller den mine DVD+R Double layer skiver uden problemer (bortset fra pausen).

Der er 3 hurtighastigheder som eneste ekstra finesse og ingen af dem har lyd på.

VideoCD’er kan afspilles, hvorimod mine SVCD test skiver hakker gevaldigt i det.
MP3 filer kan afspilles fra CD, men ikke DVD og de kan ikke kopieres til harddisken.  Ved afspilning er der ingen oversigt over skivens indhold.  Filerne afspilles i den rækkefølge de ligger på skiven i.  JPG og VMA filer kan slet ikke afspilles.  Øv, Øv og atter Øv!


LG RH4810 kan lave diasshow med lyd og billede og næsten alle andre recordere kan afspille SVCD’er og JPG og VMA filer, så “Come on, Sony!”.


Så vurderet som afspiller er recorderne gode, men de kan bare ikke så meget.  Jeg er vandt til mere og selvom jeg altid anbefaler en decideret afspiller så skuffer recorderne.Afslutning


Som det fremgår har Sony recorderne markedets bedste billedkvalitet ved optagelse i HQ+ på harddisken.  Er det en harddisk optager til tidsforskydning du søger, er Sony recorderne sagen. 
Men går du efter en all round HDD+DVD recorder så mangler Sony (ligesom alle konkurrenterne) stadig lidt i at have udviklet den perfekte recorder.


Recorderne har svagheder på 4 punkter: Der mangler en Flexibel/Optimized recording og det er efter min mening et stort savn.  De 8 pladser i timeren er også for lidt.  En harddisk recorder til 8.000 kr skal også kunne bruges når man er på ferie.  Redigeringsfunktionen er ikke præcis nok.  Den skal være bedre hvis slutresultatet er en DVD skive.  Og endelig synes jeg at recorderne som afspiller mangler – ikke ‘noget’ men meget!


De stærke sider er udover billedkvaliteten, betjeningen og det solide design.


Det skal fremhæves at Sony recorderne er nær teknisk perfekte på de ting de kan, og det er rigtigt meget, men jeg vil altså gerne have lidt mere!  Som skrevet i starten var forventningerne sat højt.
På trods af kritikken er de er blandt markeds 2-3 bedste recordere.

 
 


En stor tak til  Tape Connection
for udlån af recorderen til denne anmeldelse.Kommentarer til anmeldelsen er velkomne i
Kommentarboxen,
men udlad venligst spørgsmål og diskustion, da de er
er velkomne i forummet for
Sony Recordere


Brugermanualen


Bedømmelse
5,0 Design og finish
4,5 Støj
4,5 Betjening
4,5 Kvalitet
4,0 Fleksibilitet
4,0 Pris

 


Posetivt • Stor harddisk: HX900: 160 GB HX1000 250 GB
 • HQ+ giver bedste billedkvalitet på harddisken på markedet
 • Rigtig god billed- og lydkvalitet generelt
 • Gode flotte menuer
 • Chasing Playback (TimeShift) funktion
 • Ind- og afspiller alle DVD formater minus DVD-RAM
 • Afspiller DVD+R Double layer skiver
 • DV indgang med camcorder control
 • RGB in/out i SCART stik
 • Progressive scan udgang
 • God manual på bl.a. dansk
 • Automatisk sletning af ældste optagelser ved pladsmangel
 • High-Speed kopiering
 • Tekst tv understøttelse til titler

Negativt • Redigeringen er upræcis ved overførsel til DVD i HighSpeed
 • For meget optaget i starten eller slutningen kan ikke klippes 100% væk
 • Ingen Flexibel/Optimized recording så skiven udnyttes fuldt ud
 • Kun 8 timer pladser
 • Optager ikke 16:9 widescreen flag fra DR m.fl.
 • Ophold ved layer skifte
 • Kun en kedeligt Menu skabelon ved fremstilling af DVD±R/RW
 • Støjer lidt
 • Ingen Undo funktion, når man sletter en forkert optagelse
 • Kunne være meget bedre som afspiller
 • MP3 afspilles kun fra CD’er (ej DVD og harddisk)
 • JPG og WMA kan ikke afspilles

Annonce:
Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.