Forside * Tests

Anmeldelse af JVC GZ-MG505 HDD Videokamera


I forbindelse med fælleskøbet af JVC’s topmodel indenfor HDD videokameraer – GZ-MG505, har jeg haft lejlighed til at teste modellen.


Anmeldelsen er skrevet ud fra 3 ugers dagligdags brug af kameraet (så der kan være funktioner jeg endnu ikke har fået testet eller har opdaget). 


 
Design og tilslutning


Allerede under udpakning får man indtryk af et godt lille kvalitets-kamera medfølgende alle nødvendige programmer og tilslutnings-kabler (Cyberlink PowerProducer/Director til PC, Capty MPEG Edit til Mac, USB-kabel, composite-kabel, lader, batteri, fjernbetjening og diverse dæksler, rem mv.). Kabinet, knapper og udførsel oser af kvalitet – og den sorte farve giver det sidste pift til kvalitets-indtrykket.På kameraet er tilslutnings-stik til USB, S-Video, mikrofon og strømforsyning samt en tilbehørs-sko til at påsætte ekstra tilbehør (dog uden strøm-skinne). Yderligere findes SD kortplads til at kunne optage eller lægge stillbilleder på flytbare hukommelseskort (for at kunne lagre fuld DVD kvalitet understøttes de hurtige Hi-Speed/Ultra HS SD kort). Der er ingen DV udgang på kameraet, som det kendes fra MiniDV kameraerne (men det skyldes primært at kameraet optager i MPEG2 format fremfor DV/MJPEG format, som er tilfældet med MiniDV kameraer).


Kameraet har 10x optisk zoom, hvilket er ganske fint i denne prisklasse (vejl. pris 10.995,-), der er 30GB Harddisk til optagelserne, en fin stor 16:9 format 2,7″ LCD skærm og en blitz til at tage still-billeder i lav belysning.


Med 3CCD teknik, 1/4,5″ store CCD’er og 5 Megapixel still-billeder er forventningerne til farver, mørke- og still-billed præstationer på forhånd sat højt. 


Håndtering


Kameraet har en rigtig god og kompakt størrelse. Selvom det ikke er det letteste kamera (510g med batteri), er det meget godt at holde om og betjene – både for store og små hænder. Med en skyde-kontakt vælges om kameraet skal være slukket, kunne afspille eller optage. Sættes skyderen til optagelse, tændes kameraet ved blot at folde den indbyggede 2,7″ LCD skærm ud. Kameraet skifter fra at være helt slukket til at være påbegyndt optagelse på blot 7 sekunder – det skulle gerne sikre at der ikke spildes unødigt batteri eller mistes bevaringsværdige øjeblikke når minderne skal i hus!


Menusystemet (der desværre kun er engelsk-sproget) er let at manøvrere, men er umiddelbart lidt svært at overskue med dets 3-4 niveaus menu-dybde. Heldigvis er det sjældent at menuen skal bruges, da fokus, hvidbalance, natmodus mv. styres ved at trække joysticket i en af de fire retninger – eller trykke ned på sticken (funktionerne er angivet rundt om joysticket). Eneste tidspunkt hvor menuen skal anvendes, er hvis anti-ryste funktion, AGC, makro eller lignende af de mindre brugte funktioner skal styres. Menuen aktiveres med en knap på siden af kameraet (som sikkert bliver lettere at finde ‘i blinde’ med tiden) og menu-markøren styres med joysticket til venstre for selve LCD skærmen.


Kameraets sorte farve, som giver det lidt ekslusive look, gør det desværre vanskeligt at identificere knapper og læse de tilhørende tekster ved svagt lys (men jeg synes allerede det går lettere at finde de mest anvendte funktioner her efter 3 uger).


  
Video


Som nævnt er kameraet let at håndtere og knapper ligger lige ved fingrene, dog kunne start/stop knappen godt give bedre respons på tryk – jeg har flere gange oplevet at måtte trykke et par gange på knappen før optagelse startede hhv. stoppede.


Farverne på optagelser er generelt rigtig gode, men har dog en tendens til at blive lige lovlig overstyrede / mættede efter min smag. Hvid kan gå over i det blå og hele farvespektret bliver i det hele taget peppet lige lovlig op (brun bliver lidt for rød og rød nærmest sitrende – ikke helt naturtro). Mætningen af farverne kan øjensynlig hjælpes ved at slå AGC (Automatic Gain Control) kredsløbet fra på kameraet (styres fra menu-systemet) eller manuelt indstille hvidbalancen. At frakoble AGC giver fine billeder udendørs i dagslys, men er der sparsomt med lys (ofte tilfældet inden døre), bliver optagelserne lidt mørke uden AGC. I aftentimerne, i skæret af stearinlys eller elektriske lamper, er AGC imidlertid påkrævet for at få brugbare optagelser.


Ved for lidt lys kan en nat-modus aktiveres, som forsøger at kompensere for det lave lys ved at nedsætte lukkerhastigheden. Det resulterer desværre i slørede – nærmest stakato-agtige – optagelser, ikke helt så imponerende.


Selvom der er knald på farverne er kvaliteten af optagelser rigtig god. Det er imponerende så flotte MPEG optagelser kameraet formår – ingen blok-effekter eller støj selv ved meget hurtige panoreringer og bevægelser i bedste optage-kvalitet (Ultra Fine). Detaljerings-graden, både på nære emner og i horisonten, er rigtig god og skarp, selvom MPEG2 kompressions-formatet ikke har samme styrke på dette felt som det er tilfældes med DV formatet som bruges på MiniDV kameraerne.


Den automatiske fokusering fungerer hurtigt og præcist, men kan have lidt problemer ved lavt lys (sitrer lidt frem og tilbage omkring fokuspunktet, for nogen gange at opgive). Fokus kan derfor også manuelt justeres med joysticket ved siden af LCD skærmen (bemærk at der findes ingen fokus-ring ved linsen, selvom designet af kameraet kunne indikere en sådan).


Zoom funktionen fungerer også rigtig godt på kameraet. Der sidder en lille vippekontakt lige ved højre pegefinger, som er meget præcis – og har god hastigheds-kontrol, afhængig af hvor meget kontakten vippes. Samtidig undgås ved denne type kontakt at kameraet drejes samtidig med at zoomen styres – som det er tilfældet på andre fabrikater af video-kameraer (hvor zoom knappen er en skyde-kontakt).


Indikation af zoom-graden på LCD skærmen er god, med en lille markør der flytter sig i en ramme mellem bogstaverne W (Wide) på den ene side og T (Tele) på den anden.


Anti-ryste funktionen er på kameraet er elektronisk og fungerer også helt fint, så længe man ikke benytter den digitale zoom – altså over de 10x som den optiske zoom leverer.


Den indbyggede mikrofon sidder lige under linsen, og opfanger lydbilledet med god dynamik. Der er ingen støj at spore fra hverken harddisk eller motor til zoom og fokus. Rækkevidden er ganske god og der udskilles fint baggrunds-støj (jeg vil vurdere at rækkevidden er omkring 8-10 meter frem foran kameraet). Tale går også klart igennem (ikke mindst lavmælte kommentarer fra kamera-manden). Der findes en vind-filter funktion i kameraet til at filtrere evt. vind-sus fra – den kan fra- og til-kobles og er til-koblet som standard (jeg har ikke forsøgt at de-aktivere dette filter).


 
Still-billeder


Still-billeder er knap så imponerende. Farverne er der stadig meget knald på, men selve billedet var tydligt grynet og sløret i sammenligning med mit 3-4 år gamle 4 Megapixel Canon Powershot S40 kamera. Selvom der manuelt kan indstilles ISO, makro, hvidbalance og lignende kontroller, synes jeg ikke at kvaliteten lever op til det forventede for et 5 Megapixel kamera (som JVC ellers stærkt promoverer på dette kamera). Det er som om video-kameraet ikke rigtigt kunne fokusere på noget bestemt punkt i motivet, men nærmere ville føre bruge af en lav blænde til at få en nogenlunde skarphed på det hele. Sammen med det kornede indtryk og de udtværede farver er resultatet skuffende.


Der findes iøvrigt en lille blitz på fronten af kameraet til at hjælpe med at få belyst emner 2-3 meter væk – og den fungerer helt fint (akkurat som på de fleste små digital-kameraer).


Er behovet et godt still-billed digital kamera, findes der mange bedre og billigere alternativer.

Canon Powershot S40 – med blitz (auto) JVC GZ-MG505 – uden blitz (auto)
Canon Powershot S40 – makro JVC GZ-MG505 – makro


NB. Originalbillederne ligger i galleriet. Tryk på billederne ovenfor for at studere dem.


 
Overførsel

I første omgang har jeg anvendt de redigerings-programmer jeg allerede benytter på PC’en i dag. Det er TMPGEnc’s DVD Author og MPEG Editor programmer. De er lette at anvende, lynhurtige til at beskære og danne DVD film med, men mangler avancerede faciliteter som overlægning af tekst (f.eks. dato/tid), video og lyd-effekter mv.


Når kameraet tilsluttes PC’en, finder og installerer Windows XP selv drivere så kameraet optræder som et drev i Windows’ Stifinder – et drev hvor optagelser og still-billeder kan hentes fra. Overførslen er imponerende hurtig – 18MBps eller omtrent 1GB pr. minut (svarer til at ca. 15 minutters optagelse i bedste kvalitet, overføres på blot 1 minut).


Det går som en leg at beskære og danne DVD’erne, da optagelserne i Ultra Fine indstillingen allerede overholder normerne for DVD-Video standarden (720×576 opløsning og Dolby Digital/AC3 384 kbps lydkvalitet). Dog kan det undre at aspect ratio for 16:9 optagelser fejlagigt er angivet til 4:3 format af kameraet. I TMPGEnc programmerne, skal brugeren derfor manuelt indstille størrelses-forholdet for at den resulterende DVD-Video bliver fremvist korrekt på både 4:3 og 16:9 format TV.


Som det fremgår, findes ingen DV tilslutning på dette kamera. De fleste HDD/DVD recordere har mulighed for at tilslutte et video-kamera via DV kabel og overføre ad den vej – så PC’en kan undgås til at få optagelserne overført til DVD. Der findes på nuværende tidspunkt ingen HDD/DVD optagere der kan overføre fra JVC kameraet direkte via USB tilslutningen – og der skal derfor bruges en PC/Mac eller dedikeret DVD-brænder station for at få JVC kameraets optagelser og still-billeder lagt på DVD.


Billedet ovenfor er en DVD Share Station (Ekstra tilbehør).
En DVD brænder der tilsluttes kameraet direkte via USB.
 


Betragtninger
På en fuld opladning af det medfølgende batteri, kunne jeg gennemsnitlig optage ca. 20 minutter. Jeg brugte menuerne flittigt og havde kameraet tændt både lidt før og efter optagelse – bl.a. for at kunne planlægge en mental drejebog til den endelige optagelse. Optages uafbrudt, uden at indstille, planlægge og afspille vil der nok kunne optages 40 minutter med det medfølgende batteri (som iøvrigt er på 700mAh, og kan erstattes med et større batteri – op til 3300mAh).


Batteriet skal oplades i kameraet og opladetiden for batteriet er ca. 1 time. Jeg synes det er en uskik at mange fabrikanter efterhånden har sparet en medfølgende ekstern oplader væk, da jeg bl.a. selv ofte udnytter at kunne lade på ét batteri, mens der optages med et andet (men sådan er det vist desværre med de fleste kameraer i dag).
BN-VF707U  (medfølger) BN-VF714U  (ekstra tilbehør) BN-VF733U  (ekstra tilbehør)
Ladetid:  Op til 90 min. Ladetid:  Op til 160 min. Ladetid:  Op til 340 min.
Optagetid:  Op til 50 min. Optagetid:  Op til 105 min. Optagetid:  Op til 255 min.Batteriet er et såkald Data batteri, som JVC har valgt at kalde det. Det skulle hjælpe til lang levetid og udlæsning af præcis tilbageværende strøm ved et elektronisk kredsløb i selve batteriet (tilbageværende strøm udlæses som maksimalt antal minutters optagelse tilbage på batteriet). Om det giver bedre levetid er svært at vurdere, men udlæsningen af tilbageværende strøm er rimelig præcis.


LCD skærmen er kameraets eneste søger og kan ikke slukkes ved optagelse. I solskin kan det være lidt svært at se motivet på skærmen – og er der sparsomt med strøm tilbage på batteriet kan der ikke optages uden at LCD skærmen tændes (som det ellers er tilfældet på konkurrerende kameraer hvor der udover LCD skærmen også er en optisk søger). Skærmen giver heller ikke altid det korrekte farvebillede – og det kan derfor være svært at indstille hvidbalancen ved at se på skærmen.


Jeg har endnu ikke fået afprøvet de lavere optage-indstillinger, men med den hurtige og lette overførsel til DVD – og med dagens DVD priser på omkring 5,- for en indspil-bar DVD, vil mit foretrukne kvalitets-valg nok forblive på Ultra Fine – med 7 timers optagelse på harddisken. Nedjusteres kvaliteten til Fine, med 5,5Mbps VBR indspilnings-kvalitet, kan optages 10 timer på den indbyggede 30GB store harddisk. Yderligere findes Normal indstilling med 4,2Mbps hvilket giver 14 timer på harddisken, samt en lavkvalitets-indstilling, Economy, der nedsætter optagekvaliteten til VCD – 352×288 opløsning – men tilgengæld tilbyder at kunne lagre 37 timer på harddisken (dog helt ubrugelig kvalitet efter dagens standard).


Da kameraet yderligere kan optage video på Hi-Speed SD flash-kort (flytbare hukommelses-kort som det kendes fra still-billed kameraer) i samme kvalitet som på harddisken, vil man ikke være helt så fastlåst af den begrænsede optagelængde på harddisken. Med et 4GB Hi-Speed SD kort, kan optages knap 60 minutter i bedste kvalitet. 4GB Hi-Speed SD kort er set i handlen til omkring kr. 800,-.


  
Konklusion


Alt i alt et rigtig lækkert video-kamera til entusiasten der ønsker hurtigt at kunne overføre til DVD, uden alle de avancerede redigerings-muligheder og den lange overførelsestid (som det er kendt fra MiniDV formatet).


Den vejledende pris for kameraet er dog lige vel højt sat, set i forhold til tilsvarende MiniDV kameraer. Ses bort fra still-billed funktionaliteten (som jeg ikke mener lever helt op til dagens standard), kan fås rigtig gode 3CCD MiniDV kameraer med samme faciliteter for omtrent 2/3 af dette kameras pris (tilgengæld sparer man med JVC kameraet udgiften til MiniDV bånd og tiden til både overførsel fra kamera og senere konverteringen til MPEG2 formatet til DVD).


 
TakTak til JVC Danmark for udlån af kameraet til testen her. 


BedømmelsePositivt • God ergonomi, dimension og vægt – knapper er placeret og udformet så de giver en optimal betjening (selv med en stor hånd)
 • Ingen støj fra harddisk eller zoom/fokus under optagelser
 • Lyn-hurtig overførsel af optagelser fra kamera til PC med USB (1GB, svarende til ca. 15 minutter i DVD kvalitet, overføres på bare 1 minut)
 • Hurtigt at redigere video-optagelser og brænde på DVD
 • Ægte 16:9 format optagelse (billedet udvides blot i siderne i forhold til 4:3 indstilling)
 • Kortplads til at kunne optage eller tage still-billeder direkte på SD hukommelses-kort


Negativt • 16:9 optagelser angives og vises i 4:3 format (derfor skal TV manuelt indstilles til 16:9 visning)
 • Harddisken bliver hurtig varm under optagelse og afspilning – og derfor bliver kameraet varmt at holde om (en ulempe i det varme sommervejr – men måske en fordel i vinterkulden)
 • Optagelser under mørke forhold bliver grynede – og i natmodus nedsættes lukkerhastigheden, så bevægelser bliver slørede
 • Still-billeder i 5 Megapixel har flotte farver, men er grynede at se på
 • Ingen DV tilslutning, så enten skal bruges PC/Mac eller dedikeret JVC brænde-station til at få overført optagelser og billeder til DVD

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.