Forside Styling Layout: Uden komm.

Anmeldelse af Onkyo BD606 blu-ray

 Onkyo DV-BD606 – Tryk på billedet for et større


 


Indledning


Onkyo har netop sendt sin første Blu Ray afspiller på markedet. Dette er nu ikke Onkyo´s første entre på HD afspiller markedet. Onkyo tilhørte nemlig HD DVD siden, der som bekendt tabte til Blu Ray siden. Lidt synd faktisk, for Onkyo´s HD DVD afspiller (DV-HD805) var blandt de ypperste hvad angår afspilning af såvel HD DVD, som DVD.


Onkyo´s HD DVD afspiller havde sin basis i en anden ypperlig HD DVD afspiller, nemlig Toshiba HD XE1.


Onkyo har altså, klogelig nok, når det drejer sig om HD afspillere, allieret sig med andre top producenter af BD afspillere. Dette forhold gælder også for Onkyo DV-BD606. Basis for denne afspiller er nemlig Panasonic. Ikke sådan, at man går ud og spendere et par tusinde kroner ekstra for Onkyo´en i forholdet til et Panasonic produkt, og i realiteten går hjem med en Panasonic. Onkyo har nemlig videreudviklet og finpudset på sit produkt.


Jeg har i min anmeldelse valgt på visse områder at sammenligne Onkyo DV-BD606 med Pioneer BDP LX71. Det har jeg fordi de begge er ret nye på markedet, og fordi de, som jeg ser det, langt hen ad vejen bejler til den samme kundegruppe. Jeg ser kundegruppen som de der ønsker at spendere lidt mere, og få et lidt bedre produkt på billede ? og lydsiden, samt et produkt hvor der er lagt væsentligt mere vægt i samle ? og materialekvalitet. Begge de to afspillere virker som om at de er konstrueret til at holde. Vægten er dog også lidt højere end sine billigere ?medsøstre?, nemlig 4.1 kg.


De to afspillere er Profile 1.1, og begge lider ved lanceringen af den samme mangel, nemlig manglende decodning af HD lydformater, som kun udsendes fra afspilleren via Bitstream. Det betyder jo, at såfremt at man ønsker at få overført HD lydformater til højtalerne kan dette kun ske, hvis man er den lykkelige ejer af en AV-receiver som kan decode Bitstream signalet. Set i forhold til prislappen på de nævnte afspillere ser jeg decodning som en mangel. På den anden side, så vil en potentiel køber vel sætte sig så meget ind i de tekniske specifikationer forinden et køb, at decodnings problematikken ikke kommer som en overraskelse.


Sammenligningerne mellem Onkyo DV-BD606 og Pioneer BDP LX71 skal ikke ses som en A/B test.


 Onkyo DV-BD606 øverst, Pioneer BDP-LX71 nederst  – Tryk på billedet for et større


 


Design og finish


Onkyo DV-BD606 fremstår i sit udseende som en meget enkel og elegant designet afspiller. Der er hvad der skal være på frontpladen af de mest nødvendige betjeningsknapper, og et nydeligt display der angiver afspilningsstatus. Fronten indeholder desuden et slot til indsættelse af SD-kort. Hele herligheden er monteret på et panel af børstet sortlakeret aluminium.


Man kan nemt ane familieskabet med Onkyo´s øvrige produkter, og den matcher dermed de eventuelle øvrige Onkyo enheder i et set-up.


Samlekvaliteten er fortrinlig på det anmeldte eksemplar, og udviser en af årsagerne til en noget højere salgspris end øvrige sammenlignelige BD-afspillere. Eksempel , ?Disc skuffen? som nærmest er lydløs, virker meget stabil og betryggende i sin funktion.


Onkyo DV-BD606 støjer med sin blæser en smule, men dog mindre end Pioneer BDP-LX71. Sidstnævnte bliver også relativt varm.


 Onkyo DV-BD606 bagfra – Tryk på billedet for et større


 


Tilslutninger


Der findes tilslutninger for følgende på bagpanelet: • Component video udgang
 • Composite video udgang (RCA)
 • HDMI udgang (1.3)
 • Analog stereolyd udgang (RCA)
 • Digital Coaxial lyd udgang
 • Digital Optisk lyd udgang

På frontpanelet findes som tidligere nævnt også et slot for SD kort (digitale fotokort).


Fjernbetjeningen


Tja, hvad skal jeg sige. Den fungerer glimrende, der er et fornuftigt udvalg af betjeningsknapper, og fjernbetjeningen er ikke særligt afhængig af, at blive rettet direkte mod sensoren på afspillerens frontpanel.


Når det så er sagt, så lever fjernbetjeningen slet ikke op til kvaliteten i afspilleren. Billig i sin udformning og udførelse. Havde Onkyo dog bare valgt at leverer en Panasonic ?look-a like? i stedet. Eller endnu bedre, og måske endda fornuftigt, en fjernbetjening tilsvarende den der benyttes ved Onkyo´s seneste AV-Receivere.


 


Billede og lydkvalitet


Lidt paradoksalt har kendetegnet på en god Blu Ray afspiller faktisk udviklet sig til, hvorvidt det er en god DVD afspiller eller ej. Det er lige som om, at det helt er gået i glemmebogen, at det primære formål jo er, at man kan opnå så væsentligt bedre billede- og lydoplevelser via netop Blu Ray formatet end ved DVD formatet. Jeg kan skam godt forstå, at mennesker med en anselig DVD samling ønsker at kunne afspille disse i en god opskaleret kvalitet, men det bør vel egentlig være afspillerens evne til at afspille BD der kan afgøre hvorvidt en Blu Ray afspiller er god. Heldigvis er det jo sådan, at flere af de nye Blu Ray afspillere på markedet er væsentligt forbedret på netop DVD området.Generelt må man jo konkludere, at når det drejer sig om billedkvalitet ved afspilning af Blu Ray disc´s, så er det ofte kun detaljer der adskiller de forskellige fabrikater. Alligevel er der nu engang forskel på billedbehandlingen og firmware i de forskellige afspillere.


 Onkyo DV-BD606 screenshot – Tryk på billedet for et større


 


Onkyo DV-BD606 er på mange måder en forbedring fra flertallet af de tidligere Blu Ray afspillere som jeg har mine fingre i. Afspilleren gengiver et Blu Ray billede med dejlige detaljerede farvenuancer. Hudfarver er korrekte, og generelt fremstilles farver meget naturligt. Billedforløbet er roligt og korrekt. Detaljerne i billedet er flotte, og man bare frydes over billedkvaliteten med skarphed og, afhængig af det indspilledes kvalitet, en meget stor grad af billeddybde.


Der er ingen synlig forskel i billedkvaliteten i mit set-up, mellem Onkyo DV-BD606 og Pioneer BDP-LX71, når det omfatter Blu Ray.


Onkyo DV-BD606 overrasker mig som DVD afspiller. Overraskelsen fremkommer da Onkyo´en, så vidt jeg kan udlede, i bund og grund anvender den samme type billedbehandling som Panasonic. Onkyo´en har altså virkelig finpudset billedbehandlingsdelen.


Afspilning af DVD er generelt særdeles flot i forhold til de fleste ?ældre? typer af øvrige Blu Ray afspillere. Naturligvis afhænger DVD gengivelsen af det indspilledes kvalitet. Men ved fremvisning af f.eks. ?Ringenes Herre?, blev jeg faktisk noget overrasket. Jeg benytter den nævnte film ved de fleste af mine anmeldelser, og jeg er derfor rigtigt godt kendt med billedkvaliteten. Godt nok er ?Ringenes Herre? en særdeles flot indspilning, med mange farver og detaljer. Alligevel blev jeg positivt overrasket. Større grad af skarphed, flere detaljer, og endnu bedre farvesammensætning.


Jeg testede i øvrigt samme ?Ringenes Herre? på Pioneer BDP LX71 i forhold til Onkyo DV-BD606 på den måde, at jeg havde indkøbt ?De to tårne? endnu engang, og på den måde kunne afspille den samme film på de to afspillere. Filmene blev afspillet forskudt med 15 sekunders interval. (tiden for omskiftning mellem indgangene på min AV-receiver).


Forskellen på DVD siden mellem de to afspillere er minimal. Hvis det ikke lige var fordi at jeg kunne switche mellem scenerne på de to afspillere, vil de færreste notere sig forskellen. Pioneer´en fremstår dog med en anelse mere skarphed, og en anelse mere ?sort?. Om forskellen beror på Pioneer BDP LX71´s specielle ?Kuro-indstilling? til netop Pioneer TV, ved jeg faktisk ikke.


Lyden på begge afspillere er bare glimrende. Surround og HD lyd er bare en fryd af detaljer og et lydbillede som ikke lader noget tilbage at ønske. Jeg beklager, der er ikke så meget mere at tilføje.


Som CD afspiller er Onkyo DV-BD606 lige så fremragende, som når det drejer sig om filmafspilning. Musik og sang fremstår med en klarhed og klang, som er en af de bedre dedikerede CD afspillere værdig. Jeg lægger altid stor vægt på, at musikinstrumenter ved klassisk musik fremstår korrekt ? og det gør instrumenterne. At Onkyo´en så lige så glimrende kan fylde min stue med de varme rytmiske toner fra Robert Palmer og Bryan Ferry, med både stor grad af dynamik og detaljer, gør jo ikke afspilleren ringere.


Der er ingen nævneværdig forskel mellem Onkyo DV-BD606 og Pioneer BDP-LX71 når det omhandler digitalt overført lyd. Til gengæld er Pioneer´en en anelse bedre ved anvendelse af analog stereo. Her er musikken mere varm og detaljeret, og for nogen måske mere naturlig.


  


Menuer


Onkyo FV-BD606´s menuer er indbydende opbygget, og ganske fornuftigt opdelt. Menuerne minder i øvrigt i funktion en del om Pioneer´s menu, hvor man har et ?Quick/initial? set-up. Så kan man altid hygge sig med indstillingsdetaljerne senere.


Der går ikke mange sekunder efter at Onkyo´en er tændt for første gang, og til man er klar til at se film, eller høre musik.


 


Brugermanual


Brugermanualen er som de fleste andre af slagsen, men indeholder en rimelig systematisk gennemgang af afspilleren, herunder et kapitel om fejlsøgning. Manualen leveres i europæiske sprog. Dog ikke på dansk.


Afspilleren leveres såmænd også med en CD-Rom indeholdende brugermanualen på en række europæiske sprog. Dog ikke på dansk.


 


Medie formater


Onkyo DV-BD606 kan afspille følgende medier: • Blu Ray disc
 • DVD-video
 • DVD+R/+RW (single layer)
 • DVD+R DL (double layer)

 • DVD-R/-RW (single layer)
 • DVD-R DL (double layer)
 • CD-DA (Audio CD)
 • CD-RW
 • CD-R
 • DTS-CD

 


Målinger


Opstart tid: 18 sekunder


Blu Ray load, typisk: 70 sekunder


DVD load, typisk: 23 sekunder


CD load, typisk: 20 sekunder.


Standby forbrug: 0,74 W


Drift forbrug: 28,3 W.


Forbrug målt med et Spar’O’meter (anbefalet af Elsparefonden)


 


Konklusion


Onkyo DV-BD606 er en ganske fortrinlig Blu Ray afspiller. I forholdet til mange tidligere Blu Ray afspillere overrasker den positivt med sine kvaliteter. Det er en ?No-nonsens? afspiller, der indeholder de funktioner der skal skal til, for at glæde sin ejer i hjemmebiografen.


Der er fra Onkyo´s side fokuseret på billed ? og lyd, og ikke så meget på de seneste ?landvindinger? som profile 2.0 og tilsvarende.


Blot en skam at den mangler en decodning af HD-lyd formater. Jeg havde også gerne set den monteret med analog 7.1 surround udgange. Så har brugeren da valgmuligheden.


Fjernbetjeningen fungerer, men lever bestemt ikke op til afspillerens øvrige kvaliteter.


 


Tak


En stor tak til  CSN teknik  for udlån af Onkyo DV-BD606


 


Spørgsmål?


Har du spørgsmål til denne anmeldelse, så er der oprettet et emne i forummet.


Spørgsmål om anmeldelse af Onkyo DV-BD606


 


 Grejet på testbænken


Testbænken hos recordere.dk var til denne anmeldelse udstyret med: • Display : Pioneer PDP-508XD  (ISF kalibreret af AV Precision)
 • Surround : Onkyo TX-SR606
 • Højttalere : ELAC BS133, ELAC CC201, Velodyne 800i & B&W M1
 • HDMI kabler : Supra
 • Blu-ray afspiller : Pioneer BDP-LX71
 • Der blev benyttet følgende medier:
  Digital Video Essentials HD Basic (BD)
  Indiana Jones (BD)
  Antartica Dreaming (BD)
  Band of Brothers (DVD)
  Ringenes Herre (DVD)
  Miami Vice (DVD)
  Stockfish Records, Closer to Music (CD)
  EKG (CD)
  Diverse numre af Brian Ferry, Pink Floyd og Robert Palmer (CD).


  

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.