Forside * Nyheder

CES: Hvilke nyheder kan vi forvente?


LG’s 5,9mm tynde LCD display med LED kantbelysning.


 


Kampen om verdens tyndeste TV / display


Kampen om at præsentere verdens igen tyndeste TV / display vil fortsætte på CES 2010, og et godt bud på en vinder er det LG display som er vist på billedet ovenfor.


LG’s bud er blot 5,9 mm tykt. Det er et LCD i 42″ og 47″, med LED bagbelysning (kantbelyst).


Men man skal ikke sælge skindet før bjørnen er skudt. Det måtte Samsung sande på sidste år IFA udstilling (2008) hvor de stillede op med “Verdens tyndeste LCD”, annonceret vidt og bredt selv på reklameskilte rundt omkring i Berlin. Og så havde Philips taget en prototype med på udstillingen, af et endnu tyndere LCD TV. Det siges at koreanerne fra Samsung var ovre og måle efter, men ligemeget hjalp det; Philips udgave var det tyndeste på den udstilling.


Er det en fordel at få det tyndt?  Nej, hverken i forhold til billedkvalitet, lydkvalitet eller tilslutninger. Det kan også blive for tyndt. Men tænk på alle de muligheder det giver, den dag TV som disse vejer få kilo, kommer med et genopladeligt batteri og et trådløst TV-signal.


 


Den grønne bølge


Vi kan ligeså godt vænne os til det: Elektronikprodukter skal være grønnere og grønnere i dag, både i matrialer og i forbrug.


Matrialer, både anskaffelse og senere bortskaffelse, skal være så miljøvenlige som muligt. Strømforbruget skal være så skånsomt som muligt. Og med den fokus der er på klimaet i disse år, vil den trend fortsætte. Både på CES 2010 og i årene frem.


Desværre er flere af de grønne egenskaber med TV, ikke noget der løfter billedkvaliteten. Lyssensorer sparer på strømmen, og om ikke ødelægger billedet, så ihvertfald degraderer det rent kvalitetsmæssigt. Kantbelysning, der ikke giver mulighed for at styre baglyset i unikke zoner som “local dimming” gør osv.


Store plasma TV får det sværere og sværere i den “kamp”, og TV med LED bagbelysning vinder frem. Især den kantbelyste, som samtidig giver det tynde look mange forbrugere gerne vil have.


Plasma forsvinder næppe, men teknologien har nogle åbentlyse ulemper i forhold til den grønne bølge. Men vi vil se flere og flere grønne plasma, også på CES 2010.


 


3D


Begyndelsen så vi på IFA 2009, men det forventes at 3D bliver endnu større i forbindelse med CES. Måske ikke i et omfang der kan konkurrere med “grønne produkter”, men 3D bliver sandsynligvis det nye “buzzword”.


3D har vi kendt længe indenfor film, og i nogle år indenfor spil. Men nu kommer det også ind i hjemmebiografen, via TV og blu-ray.


Nogle tænker måske nok: 3D?, er der ikke allerede 3D udgivelser på blu-ray?  Jo, den gamle form for 3D gengivelse på TV, DVD og blu-ray findes skam allerede. Det er den hvor der medfølger nogle papbriller med et rødt og et grønt farvet glas, og selve 3D oplevelsen sjældent er noget man vælter bagover af.


De fleste af os har to aktive øjne, og dem benytter hjernen aktivt til at gøre synsindtrykket 3-dimensionelt. De to øjne ser tingene en smule forskelligt, og hjernen kombinerer de oplysninger til at give dybde. I det daglige handler det ikke kun om at se objekter bedre, men også om bedre at kunne bedømme vigtige ting som afstand og fart.


Kunstig 3D handler om at snyde hjernen, så der skabes samme type forskellig information til hjernen. Dette ved at servere de to øjne, for hvert sit billede. Det svære er at gøre det overbevisende, så hjernen virkelig snydes, for det er her at den gode “whau” oplevelse kommer.


De nye former for 3D som er i biograferne nu, og som vinder frem indenfor hjemmeelektronikken, er bedre måder at adskille signalerne så øjnene vitterligt ser noget forskelligt, og hjernen snydes. Selvom der eksperimenteres med 3D uden briller, så virker det ikke godt nok endnu. Øjnene ser ikke noget forskelligt.


Det 3D der virker – i dag – er en kombination af afspiller, display og briller. En afspiller der kan serverer to forskellige signaler samtidig, et display der kan gengive dem, og nogle briller der adskiller dem til hvert sit øje.


Og netop forskellene i teknik og muligheder, er noget af det som endnu ikke er afklaret. Så selvom i vil se mange nyheder fra CES 2010 omkring 3D, så forvent en vis modningstid endnu inden det er helt klar. Men der vil dukke forskellige 3D produkter op i 2010 som “first movers” kan hoppe med på, og om nogle år er standarderne så også faldet helt på plads.


 


Internet tjenester


En trend der også vandt frem på IFA 2009 var internet tjenesterne. Alle producenter var klar med hver deres bud, på TV apparater der bød på tjenester som YouTube, Facebook, Twitter, spil, nyheder, sport og vejr.


En slags moderne tekst-tv, der blander internet tjenester og video ind i TV-kiggeriet.


Alt dette var dog proprietært, altså producenternes egne løsninger. Det mest spændende bliver nok, om vi vil begynde at se den slags forme sig til egentlige industristandarder.


 


 
Sonys Internet Video på IFA 2009 udstillingen


 


Trådløse løsninger


Mere og mere bliver trådløst, og CES 2010 vil formentlig vise mange nyheder indenfor alle kategorier af den slags. Om det så er trådløs strøm til opladning, trådløse tjenester som DLNA til TV og computer, trådløs HDMI eller måske trådløs 3D, så vil gerne af med ledningerne.


Præcis hvilke nyheder vi kan forvente er straks sværere at forudsige, men det må udstillingen vise. 


 


   CES 2010


Las Vegas udstillingen er åben i dagene 7-10. januar 2010.


Recordere.dk er onsite med 3 skribenter og yderligere 2 observatører. Dækningen kan følges i:  CES 2010 TEMA


Tidsforskellen er 9 timer. Så det er torsdag d. 7. januar kl. 19 dansk tid at det officielt går løs, men allerede dagen forinden ligger der forskellige pressemøder som vi også deltager i.


 
Afstemning
Annonce:
Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.