Forside * Fokus

Artikel: Introduktion til 3D TV


Artiklen er senest opdateret 16/12 2010


 


Indledning


Der er intet nyt i 3D, det har eksisteret i flere år. Både til hjemmebrug og i specielle biografer, som oplevelsescentre og forlystelsesparker. 


Det nye er at det nu bliver tilgængeligt til hjemmebrug i en god kvalitet.


Behøver vi så noget nyt igen allerede nu?  Vi har jo knap nok fået udbredt HDTV, og nu kommer så 3D?  Egentlig er svaret det samme, som dengang de begyndte at sælge HDTV: Når du først har oplevet det – i en god kvalitet – vil du gerne have det.


Og på sigt vil de fleste nye TV komme som 3D. Det er kun lige nu og her, mens det er nyt, at vi betaler lidt ekstra for det. Når først producenterne har tjent udviklingsomkostningerne ind, så kan 3D tilbydes i TV-modellerne, uden anden merpris end de nødvendige 3D briller.


Netop brillerne er noget af det, der afholder mange fra 3D nu. Men da det er samtidig dem der giver den høje kvalitet, og den forbedrede oplevelse af det nye 3D, så er det et nødvendigt tilbehør.


I denne artikel vil jeg give en introduktion til 3D TV.


 


Menneskets 3D syn


Ved et normalt syn bruges begge øjne. Selvom vi kun opfatter ét billede og ikke to, så er begge øjne sammen om at levere informationer til hjernen, der så stykker det sammen til det vi opfatter.


Prøv at kigge på dette æble  med først det ene øje. Hold højre hånd foran det højre øje. Tag herefter den venstre hånd op foran det venstre øje. Flyt nu hænderne så du skiftevis ser æblet med det ene og det andet øje.


Hvis dit syn er normalt, vil du opleve at æblet – eller rettere hele billedet du ser – flytter sig lidt til siden afhængig af hvilket øje du kigger med. Det skyldes at øjnene sidder med en afstand på 6-8 cm. fra hinanden, og derfor ser det ene øje lidt forskudt i forhold til det andet.


Disse to svagt forskudte billeder kan hjernen bruge til at danne 3D. Når du kigger på et objekt, så ser det ene øje objektet fra en vinkel, mens det andet øje ser det var en anden vinkel. Stykkes de to billeder sammen, opnås en fornemmelse for objektets form, størrelse, runding, dybde osv. 


Og netop evnen til at fornemme dybde er en anden vigtig funktion for mennesket.


Hjernen kan bruge de to billeder til bedre at fornemme afstande. En person der kun ser med ét øje, har en reduceret afstandsbedømmelse, fordi hjernen kun har ét billede at arbejde med.


Og det er noget af det som moderne 3D giver, og formentlig det du vil komme til at holde allermest af hvis du hopper med på 3D vognen en dag. Det at 3D spil og film giver en helt anden dybde og fornemmelse for afstande, end det kendes fra normal 2D TV.


 


Hvordan optages 3D ?


Da 3D handler om at skabe 2 sæt billeder, et til det ene øje og et til det andet, så benyttes normalt 2 kameraer til at optage 3D.Alternativt et kamera med to linser, der elektronisk kan adskille signalerne bagefter. Det sidste vil vi nok se til 3D konsumer kameraer, mens profferne vil bruge 2 kameraer.


De to kameraer kan enten placeres side om side. Ulempen ved dette er, at de ikke kan komme ligeså så tæt sammen som vores to øjne, med mindre det er nogle meget små kameraer. Det kan man dog delvist kompensere for elektronisk bagefter.


 


 


Men ved optagelser tæt på – nærbilleder – virker det bedre hvis kameraerne er helt tæt på hinanden. Dette kan man opnå ved at placere de to kameraer henholdsvis lodret og vandret, og så benytte spejle foran deres linser.


 


Og kigger man så ind forfra i sådan en installation, ses hvordan de to linser sidder helt tæt, næsten som et par øjne:


 


Billederne her stammer fra Tyskland, hvor produktionsselskabet Topvision er begyndt at optage bundesligakampe og europæiske topkampe i 3D, som øvelser op til VM i Fodbold i Sydafrika.


Billederne af 3D grejet er stillet til rådighed for recordere.dk af Lars Geisler. Se flere her.


 


Hvordan får vi så 3D spil og film hjemme ?


Ved 3D udnyttes som nævnt hjernes evne, til at kombinere to billeder til ét. Så ved 3D prøver man at efterligne det som de to øjne ville se, og servere det for os.


Gøres det rigtigt, bliver hjernen snydt, og 3D universet opstår foran os. Gøres det forkert, vil vi opfatte det som en ligegyldig gimmick, og afholde os fra at bruge det.


Det handler altså om at den 3D skærm eller lærred, som vi kigger på, skal være i stand til at servere det ene sæt billeder for det højre øje og det andet sæt billeder for det venstre øje.


Hvis ikke de to billeder er 100% adskilt. Så det højre øje kun ser billederne fra det højre kamera, og det venstre øje kun ser billederne fra det venstre kamera, så bliver vi ikke snydt. Hjernen bliver ikke snydt, og det ender måske med en hovedpine og en dårlig oplevelse.


Det er her brillerne kommer ind i billedet. Det er den eneste måde hvorved det er muligt 100% at adskille hvad de to øjne ser.


 


Brillerne


  


Der findes to typer af moderne 3D, passiv og aktiv.


Den passive kendes fra 3D biograferne, og benytter polariserede glas som solbriller, men med forskellig polarisering til de to øjne. På skærmen eller lærredet laves så en filtrering, som gør at det ene sæt billeder i sidste ende ender til det venstre øje, og det andet sæt billeder ender ved det andet øje.


Den passive teknik virker godt sammen med de dyre 3D projektorer, men knap så godt med TV apparater. Det er en skam, for de passive briller er billige, kan erhverves for en 20-30 kr.


Vi har set mange bud på 3D til hjemmet, både passiv og aktiv, og det er altså den aktive løsning der fungerer ubetinget bedst. Så skal hjernen snydes, og 3D universet blive til mere end en gimmick, så gå efter de aktive 3D løsninger.


Heldigvis er alle TV producenterne enige. Det er den aktive teknologi de satser på nu, til brug i hjemmet. 3D oplevelsen bliver god, men også dyrere da de aktive shutter briller kan koste i mellem 600-1200 kr. per stk.


Aktive shutter briller kan ikke stå alene. De virker sammen med TV’et, og åbner og lukker elektronisk for billederne til hvert øje.


Det svarer til at sætte en hånd for det højre øje, og bagefter sætte en hånd for det venstre øje, og så det højre øje igen. Gøres dette tilstrækkeligt hurtigt, og i takt med at TV’et viser billederne til hvert øje, opnås en 100% adskillelse, hjernen snydes og 3D billederne dannes inde i hovedet.3D TV uden briller er teknisk set ikke muligt endnu. I hvert fald ikke i en kvalitet der bare nærmer sig løsningerne med briller. Årsagen er at det er svært at adskille de to signaler, et til hvert øje, når man sidder på afstand og kigger med fra forskellige vinkler, som i en stue. Flerbruger 3D TV uden briller ligger meget langt ude i fremtiden, hvis det nogensinde kommer. 3D solo bruger på en mindre skærm er noget andet, og det vil vi se løsninger på.


 


  


3D TV


Både ved de passive briller og de aktive briller er der brug for et nyt TV. Det er der flere grunde til.  • De “gamle” TV kan ikke modtage og holde de to signaler adskilte elektronisk.
  • De “gamle” TV er ikke hurtige nok til 3D, både display og videoprocessor skal arbejde dobbelt så hurtigt, og bearbejde dobbelt så mange data.
  • Der er ikke noget på de gamle TV til at adskille billederne overfor seerne, hverken til passiv eller aktiv 3D.
  • Ved aktiv shutter 3D skal TV-apparaterne elektronisk “snakke” sammen med brillerne.

Så selvom det kunne være nice med en “opgradering” af det gamle TV, så kræver 3D TV en ny investering.


I skrivende stund (16/12-10) har alle de primære producenter af fladskærms-TV modeller på gaden der kan vise 3D. Og de forventer at der snart vil være 3D i alle større TV på markedet, og så kan man bruge det eller lade være.


 3D dybde


Når man tænker på 3D, tænker man også på effekter som ting der popper ud af skærmen. Men i virkeligheden handler 3D mere om at få dybde og perspektiv.


En forbedret fornemmelse for dybde giver en helt anden fornemmelse for de indbyrdes forhold og afstande, i det vi kigger på.


  


Ved at man kan relatere ting til hinanden ikke kun i X og Y aksen, men også i Z aksen, så opnås en bedre fornemmelse for objekter der befinder sig på Z-aksen. Objekters position og hastighed i dybden opleves på en helt anden måde.


Om 3D indholdet så er sport, spil eller film, så vil denne øgede dybde give en anden oplevelse af indholdet.  • Ved at tilføje den ekstra dimension til sport, så opleves elementer som boldens hastighed og taktikken i spillet på en ny måde.
  • Spil i 3D giver en helt anden realisme end 2D. Et bilspil omdannes nærmest til en simulator, og first shooter spillet bliver omend endnu mere livagtigt så kan man så diskutere om det er godt eller skidt.
  • Film oplevelsen bliver så meget større i 3D, hvis ellers det er lavet ordentligt som i eksempelvis Avatar.

3D er også stadig objekter der kommer ud af skærmen, men når den indledende begejstring har lagt sig for det, så vil det være dybde virkningen der opleves som den helt store forbedring.


 


 


 


Skærmstørrelse


Det siges at 3D kun virker på store skærme, jo større jo bedre, og alt under 60″ er yt. Dette er kun delvist rigtigt.


Der hvor størrelsen har betydning, er når ting popper ud af skærmen. Dette fordi det er skærmen der skaber illusionen, og derfor kan objekterne ikke passere den fysiske skærmkant. Så ved den type objekter giver en større skærm en forbedret oplevelse. Og jo større skærm jo bedre, hvis rummet skal fyldes op af 3D objekter.


Men moderne 3D handler meget mere om dybde i billederne, som beskrevet i afsnittet ovenfor, og denne dybdevirkning opnås på alle skærmstørrelser.


Så køb en så stor skærm, som rummet og husets beboere kan bære. Har man kun plads til en 40″, så behøver man ikke frygte at den er ubrugelig til 3D. Har man plads til en 50″, så vil det forøge oplevelsen af film og 3D, så køb ind efter behov, fornuft og pengepung.


 


Indhold


Indholdet er en akilleshæl for 3D. Der kommer flere og flere tilbud indenfor 3D, men sammenlignet med hvad der iøvrigt tilbydes på TV og DVD/blu-ray, så er det endnu forsvindende lidt.


Nu begynder Viasat med 3D TV, og formentlig snart også fra Discovery Channel. Viasats er i første omgang video-on-demand, altså forskudt TV og filmleje. Men senere kommer der direkte 3D TV også eksempelvis fra Champions League.


Det største lige nu er nok 3D spil. Den ekstra dimension som 3D giver, tilføjer en masse ekstra til spillets realisme. Og da ægte gamere gerne trækker i det rette “gear” for at dyrke deres hobby, så er 3D briller o.lign. ingen hæmsko her.


Film, sport og dokumentarprogrammer i 3D udgives også på 3D blu-ray. Og dette i en endnu bedre kvalitet, end de direkte 3D TV. Det vrimler dog ikke med 3D blu-ray titler på markedet. Inden årets udgang (2010) vil der være udgivet blot 16 rigtige 3D blu-ray film i USA, og herhjemme er tallet endnu mindre.


Dertil kommer at flere titler bundles med produkter. Panasonic har eksempelvis eneret på Avatar 3D i et år, hvilket betyder at denne meget populære film først ventes at komme i almindelig handel fra år 2012. Altså i 3D versionen.


  


Bliver 3D også din hovedpine ?


Der findes nogen mennesker som får hovedpine af 3D, mens andre ikke oplever nogen gener. Og hos enkelte driller synet så meget, at 3D effekten er meget forringet eller helt udebliver.


Selve kvaliteten af 3D som optagelse, distribution og visning, spiller sikkert en rolle for oplevelsen – og de mulige gener; Men synet skal være i orden. Oplever du gentagne gener ved 3D, kan det være dit syn som trænger til et eftersyn, sådan lidt populært sagt. Så tag kontakt til øjenlægen for et tjek.


Hvis det er synet der ikke er helt perfekt, driller det sikkert også i andre sammenhænge i hverdagen, end lige ved 3D.


 3D TV kan udsendes som “side-by-side” hvor de to billeder ses side om side, og TV’et skiller dem ad.


 


Er det trygt at købe 3D apparater ?


Er der en krig i gang på 3D grej? Kommer der nye standarder?


Det korte svar: Det er trygt at købe 3D udstyr.


Det lange svar:  3D blu-ray er en standard. HDMI 1.4 til 3D er en standard. Brillerne er ikke en standard endnu, så de er bundet til det mærke TV man køber. Måden 3D signalerne transmitteres på via digitalt TV er endnu ikke standard.


Det sidste betyder at der ikke er nogen garanti for, at TV apparatet vil kunne modtage 3D via egen indbyggede tuner. I praksis vil det dog virke i de fleste tilfælde, med den undtagelse at TV’et ikke automatisk kan skifte imellem de forskellige måder som 3D TV kan udsendes på. Så her må man selv sætte TV’et over i den rigtige 3D mode.


Man kan eksempelvis godt købe en Samsung blu-ray afspiller og sætte til et Panasonic 3D TV, eller omvendt.


Behøver vi så noget nyt igen allerede nu?  Vi har jo knap nok fået udbredt HDTV, og nu kommer så 3D?  Egentlig er svaret det samme, som dengang de begyndte at sælge HDTV: Når du først har oplevet det – i en god kvalitet – vil du gerne have det. Ikke til at kigge på hele tiden, men for at kunne når det rette indhold dukker op. 


 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.