Forside * Fokus

Tip: Vælg det rigtige størrelse TV

-
Hvilken skærmstørrelse? Foto: Samsung. Illustration: recordere.dk
Hvilken skærmstørrelse? Foto: Samsung. Illustration: recordere.dk

Samsung mener at vi godt kan gå en skærmstørrelse eller to op når vi vælger TV.

I gamle dage, dengang alverdens stuer havde billedrørs-tv på – med enkelte undtagelser – op til 28″ i skærmstørrelse, der lød et  “husråd” omkring valg af TV skærmstørrelser:

Sid i den primære sofa/stol, knyt næven og stræk armen mod TV’et. Hvis knytnæven lige dækkede skærmbilledet, så var TV’ets størrelse passende.

Annonce:

Men det var dengang, da alt var i SD-kvalitet. I dag med HD-signaler og 4K UHD lurende i kulissen (indholdsmæssigt) der er såvel krav som almindelige ønsker – og muligheder – selvfølgelig noget helt andet.

 

Vælg TV skærmstørrelse

Samsung fortæller at deres anbefalinger tager udgangspunkt i gængse anbefalinger fra industrien, mere bestemt fra standardiseringsorganisationen ITU-R. De anbefaler:

Mål afstanden fra den primære position (sofa/stol) til TV-skærmen. Gang dette tal med 25 og så har du TV’ets optimale størrelse.

Eksempler: Ved 2 meters afstand kan vælges et 2×25 = 50″ stort TV, og ved 3 meters afstand kan vælges et 3×25 = 75″ stort TV.

 

Samsungs anbefalede skærmstørrelser. Foto: Samsung
Samsungs anbefalede skærmstørrelser (FHD = Full HD). Foto: Samsung

 

Skærmstørrelser ved 4K UHD

For de nye 4K UHD TV gælder, ifølge Samsung, andre krav. Her kan man gå endnu højere op i skærmstørrelse.

Der opereres med en faktor 39 i forhold til den primære seerposition i stuen.

Eksempler: Ved 2 meters afstand kan vælges et 2×39 = 78″ stort TV, og ved 3 meters afstand kan vælges et 3×39 = 117″ stort TV.

 

Skærmstørrelse vs. plads?

Men hvor stort et TV er der reelt plads til i stuen? Et er at man kan vælge 75″, men er der overhovedet plads i stuen til det i stuen nu?

Her kan sammeligningsskemaerne i nedennævnte artikel hjælpe. Der kan du slå op i et skema hvor meget en skærm på x-antal tommer fylder i bredde og højde.

Tjek: Skærmstørrelser

 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.