Forside Baggrund

Klumme: Apples annus horribilis?

-
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com

Visse røster har kritisereret Apples indsats i 2015. I denne klumme overvejer skribenten, om kritikken er rimelig.

Annus horribilis = Et rædselsfuldt år

Når disse ord skrives har nytårsglade danskere netop fået overstået Dronningens nytårstale og er ved at varme op til nytårsmiddagen. Her i Los Angeles er det stadig morgen. Men nytåret trænger sig helt sikkert på.

I dagene op til nytår har medierne som altid været fulde af tilbageblik på året der gik på godt og ondt. På gadget-fronten har det været et interessant år.

Annonce:

Samsung kom stærkt tilbage rent designmæssigt, men fumlede totalt rundt i det rent logistisk, så GALAXY S6 og S6 Edge alligevel endte med at sælge færre end forventet.

Microsoft fik heller ikke i år gjort Windows Phone til en populær platform, men fik til gengæld mere succes med Surface-serien end mange sikkert havde forventet.

Og så er der jo Apple.

Apple har i de sidste par år været under pres for at komme med mere innovative produkter, især efter Steve Jobs’ død.

Investorerne har krævet det under regnskabsfremlæggelser og fans var begyndt at tvivle på firmaets innovationskraft. Tim Cook forsikrede os dog, at 2015 ville blive det mest spændende år rent produktmæssigt for Apple i lang tid. Blev det så det?

Det vil de fleste Apple-fans nok mene. Vi fik et Apple Watch, en stor iPad med en Pencil-stylus og en Apple TV, man kan installere apps på og tale til. Og en Macbook med kun ét stik til omverdenen.

Der er dog andre, der mener, at Apples triumfår i stedet blev et annus horribilis. 23. december publicerede Gizmodo en historie af Mario Aguilar med overskriften ’Everything Apple Introduced This Year Kinda Sucked’. Wow. Har du ikke lyst til at fortælle os, hvordan du i VIRKELIGHEDEN har det med Apples 2015-kollektion, Mario?

Overskriften er naturligvis ’strammet’, som man jo er nødt til i en æra, hvor klik er direkte omsætteligt til sit medies overlevelse. Og man skal også huske, at Gizmodo har haft et lettere anstrengt forhold til Apple, siden de i april 2010 viste iPhone 4 frem for verden før tid. Det var den, der var blevet glemt af en klodset Apple-medarbejder på en bar i Silicon Valley.

Gizmodos redaktører blev overvåget og opsøgt af privatdetektiver og det lokale politi var tilsyneladende også under pres fra Apple for at gå til yderligheder overfor Gizmodo-redaktionen – det er i hvert fald, historierne går om den episode. Steve Jobs var stadig i live, og det er ingen hemmelighed, at han var vred.

Tim Cook er en anden type, og der er fred lige nu mellem Gizmodo og Apple. De har rost firmaets produkter til skyerne siden, når de følte, der var grund til det. Men forholdet bliver aldrig det samme som før iPhonegate.

Derfor er det også bemærkelsesværdigt, når Gizmodo kommer ud med så hård en melding. Så hvad er det egentlig, de siger?

Mario Aguilar skriver, at en Macbook til over 11.000 kroner, der kun har én port er ikke bare latterligt, det gør computeren ”tæt på ubrugelig”.

”Jeg troede aldrig, at Apple ville lave en computer, der var så tynd og let, at jeg hadede den”, skriver han og minder Apple om, hvor fantastiske maskiner Macbook Air og MacBook Pro med Retina-skærm var.

Om Apple Watch skriver han at al den ventetid og spændt forventning endte med præsentationen af et ”lame” produkt.

”Fedt! Nu kan du læse en SMS på dit håndled – og andet ubrugeligt lort … nok er designet tro mod Apples simple designæstetik, men det betyder også bare, at det er kedeligt” skriver han.

Apple Music får også en hård medfart:

”Normalt kommer Apple lidt senere til bordet end alle andre, men til gengæld gør de det med noget så innovativt, at det kan være lige meget. Men Apple Music var bare Beats Music i nye klæder. De to nye initiativer, Connect og Beats One floppede begge. Hvornår har du sidst brugt en af dem? Men hey – der er eksklusive Taylor Swift-koncertvideoer. Det opvejer jo alt!”

Med hensyn til iPad Pro og Pencil, nøjes han i første omgang med bare at vise, hvordan man skal lade Pencil op ved at forbinde den til stikket i bunden af iPad Pro – hvilket grangiveligt ser lidt bemærkelsesværdigt ud. Og han fortsætter med at skrive, at problemet med iPad Pro er, at det jo bare er en stor skærm med iOS på. Så længe, der er tale om iOS, bliver iPad aldrig nogen laptop-erstatning ifølge Mario Aguilar.

Og sådan fortsætter han med at revse Live Photos og tilføjelsen af kollektiv trafik-information i Apple Maps.

Det var dog, da jeg læste hans angreb på 3D Touch, at jeg spidsede ører…eller øjne. Aguilar skriver, at 3D Touch er det mest skuffende af alle de ting, Apple har præsenteret i år. Fordi, det ser enormt cool ud, og fordi selve teknologien faktisk er ret imponerende.

Men det kan ikke bruges til noget som helst, fordi de funktioner, det indtil nu er implementeret i, er temmelig basale. Han skriver dog her, at han stadig nærer håb om at udviklerne- især dem uden for Apple – vil finde på noget praktisk at bruge 3D Touch til.

Når det slog en tone an i mine ører, var det fordi jeg netop samme dag som jeg læste Mario Aguilars sure opstød, havde slået 3D Touch fra på min iPhone. Jeg var ved at blive vanvittig af det.

Jeg er en type, der ofte vælger og copy/paster tekst på min telefon (ingen sjove vittigheder om plagiat-journalistik, tak…), og 3D Touch gjorde dette møgbesværligt.

Det samme gælder muligheden for f.eks. at gemme et billede fra en website – noget, man uden 3D Touch kan opnå ved at holde fingeren inde på billedet og vælge fra den menu, der popper op.

Med 3D Touch ’peek’er’ man bare på billedet hele tiden. Når man bruger sociale medier en hel del, er det skideirriterende, for nu at sige det lige ud.

Dertil kommer, at min iPhone 6S ubetinget har den værste batterilevetid end nogen iPhone, jeg tidligere har haft – og den kandiderer til at have den værste batterilevetid blandt nogen af de Android-, iOS- og Windows Phone-telefoner, jeg har ejet igennem årene. For første gang fortryder jeg, at jeg har opgraderet, hvilket er i tråd med den anmeldelse, jeg i sin tid skrev om telefonen. Jeg håber, 7’eren bliver bedre.

Og i forhold til Apple Watch må jeg også give Aguilar ret. Det er en meget personlig ting, men jeg bryder mig simpelthen ikke om designet, og batterilevetiden er så dårlig, at uret i – til mit behov – er ubrugeligt. Jeg vil ikke have et smartur, der viser sort skærm det meste af tiden. Jeg vil have et smartur, der ligner et rigtigt ur. Men man skal på den anden side også huske, at vi taler om første generation af Apple Watch. Første generation af iPhone var huleme heller ikke særlig imponerende.

Aguilar nævner ikke Apple TV 4. Det er ikke noget dårligt produkt. Men det kunne have været meget bedre. Når Amazon kan udsende en boks, der er mere elegant designet end Apple, og som oven i købet har både 4K og den samme talekommando-funktionalitet som Apple TV, så er der noget galt. Hvordan kan et Amazon-produkt få et Apple-produkt til at se klumpet og klodset ud?

Men Apples største synd i år er helt klart El Capitan. Jeg skriver disse ord på en MacBook Air, der efter opgraderingen til den nyeste version af OSX er så frustrerende, at jeg har smidt Windows 10 på den og lever med den dårligere batterilevetid, når jeg skal lave noget seriøst.

El Capitan er fuld af bugs og frustrationerne minder mig faktisk om min tid med Windows Vista. Lige nu kan jeg f.eks. konsekvent ikke lukke min Macbook Air og senere åbne den igen, uden at maskinen mister sin evne til at gå på nettet.

Den finder fint automatisk min Wifi-router, men noget går galt, når TCP/IP skal iværksættes og pakker udveksles. Der er bare ikke hul igennem, før jeg har slået Wifi fra og til et par gange. Hver tredje eller fjerde gang er jeg nødt til at genstarte for at få Internet-forbindelsen til at virke. Jeg har det som om, jeg befinder mig på et hotelværelse i 2002.

Dertil kommer ustabilitet i stort set alle mine produktivitetsprogrammer (og nej, ikke kun dem fra Microsoft), utilregnelighed i Finder og meget andet bøvl. Man skal ikke google ret meget, før man finder folk i samme situation.

Har Mario Aguilar ret? Var 2015 i virkeligheden et lorteår for Apple?

Ikke økonomisk, firmaet sælger flere produkter end nogensinde. Innovationsmæssigt, så? Nej, det mener jeg faktisk heller ikke.

Firmaet har præsenteret en række produkter, der viser en masse potentiale, som bare ikke er realiseret endnu. Forhåbentlig kommer den næste OSX-version til at være meget bedre end El Capitan.

Forhåbentlig lærer Apple af sin fejl med den nyeste Macbook. Forhåbentlig kommer der snart en live-tv-tjeneste, der kan gøre Apple TV til et meget mere unikt produkt. Forhåbentlig bliver batterilevetiden i Apple Watch bedre og designet pænere. Forhåbentlig finder udviklerne snart noget mere at bruge 3D Touch til.

Et eller andet sted har Mario Aguilar ret i at Apple har udsendt en masse produkter i år, der ikke ligefrem var så revolutionerende som de eller vi håbede på.

Men for nogle af dems vedkommende er historien bare ikke slut endnu. Det er kun en begyndelse. Og indtil der igen kommer gadgets, man slet ikke kan undvære fra Apple, er der heldigvis alternativer som de nyeste Nexus’er fra Google, tv-bokse fra Amazon og Surface’er fra Microsoft, man kan lege med.

 

Annonce:
Forrige artikelGeorge Lucas undskylder til Disney
Næste artikelGlem 4K, LG klar med 8K TV
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.