Forside Baggrund

Flere advokatfirmaer vil kæmpe din licenssag mod DR

-
Foto: Shutterstock.com

Flere skatteeksperter vurderer at licensbetalerne kan have penge tilgode, og nu vil flere advokatfirmaer hjælpe med at føre retsagerne.

Efter at 8 ud af 10 skatteeksperter forleden udtalte til Jyllands-Posten, at der kan være opkrævet for meget i medielicens, der har flere advokatfirmaer meldt sig på banen med henblik på at føre retsager mod DR.

Sagen handler om at der er sået tvivl om hvorvidt der må opkræves moms på licensen, efter at en EU-sag i Tjekkiet er gået imod den praksis.

Skatteministeriet mener ja, fordi der altid har været moms på licens, og den praksis derfor er beskyttet af en gammel ”stand still-klausul”. Det er en aftale fra 1978 om at den moms der på det tidspunkt var lagt på tjenester og ydelser kunne fortsætte.

Det åbne spørgsmål er så om tv- og radiolicens der fandtes i 1978 juridisk set er det samme som den noget bredere medielicens i dag, hvor alle der ejer eksempelvis en smartphone med netadgang også skal betale.

 

Flere advokatfirmaer er klar til at føre retsager

Flere advokatfirmaer ser nu muligheder i at føre retsager mod DR om at få tilbagebetalt momsen for de seneste år. Det er DR der står for opkrævningen af licens, og momsen udgør ca. 500 kr/år per husstand. Der har været tale om at kræve pengene tilbage for de seneste 3 år, altså ca. 1.500 kr. per licensbetaler.

Det store danske advokatfirma Plesner er den ene af dem der har valgt at gå ind og annoncere at de vil føre en sag på vegne af licensbetalerne. De har oprettet siden licensmoms.dk hvor interesserede kan skrive sig på. Plesner oplyser at de endnu ikke kender omkostningerne i forbindelse med en retsag.

Den danske afdeling af det internationale advokatfirma DLA Piper er en anden der har meldt sig på banen. De har stiftet foreningen Kræv Licensmoms Tilbage hvor det koster 100 kr. at blive medlem. DLA Piper Denmark siger de har søgt om fri proces til at føre sagen mod DR.

Erhvervsmediet Finans fortæller at også advokatfirmaet Bachmann/Partners har planer om et sagsanlæg mod DR på vegne af licensbetalere.

 

Denne artikel er en del af serien: Licensmoms

Annonce