Forside * Nyheder

Intel tabte milliarder på salg af mobilchip-division til Apple

-

Så er det officielt: Intels modemchip-division ejes nu af Apple.

Handlen blev allerede annonceret tilbage i juli, men den slags store virksomhedstransaktioner har en tendens til at være længe undervejs på det officielle plan. Derfor har det taget flere måneder at gennemføre ejerskiftet.

Men nu har Intel gjort det officielt, at de fra mandag d. 2. december har overdraget deres modemchip-division til Apple. Og det har kostet virksomheden en hel del penge. Som verdens førende chip-fabrikant virkede det til at starte med oplagt for Intel at gå ind i et af de mest lukrative chip-markeder.

Annonce:

Alle smartphones skal bruge en modemchip, og dem har Qualcomm i San Diego vokset sig store på at fremstille. Det var et marked, Intel gerne ville konkurrere med Qualcomm på, og det gjorde de blandt andet ved at tilbyde modemchips til Apples iPhones på bedre vilkår end Qualcomms.

Det førte til et par af de hårdeste og mest forbitrede retssager i den nye tech-historie. Dels sagsøgte Qualcomm Apple for kontraktbrud, eftersom Apple angiveligt aftog færre modemchips fra Qualcomm end oprindeligt aftalt og i stedet begyndte at sætte Intel-chips i sine iPhones. De to firmaer indgik et forlig i foråret.

Bitter strid

Men derudover sagsøgte Qualcomm også Intel for at bryde de patentrettigheder, Qualcomm har på modemchips til smartphones. Og for at det skal være løgn, anklagede Qualcomm tilmed Apple for at have videregivet beskyttede informationer til Intel, for at sidstnævnte kunne lave chips med samme kapacitet og funktionalitet som Qualcomms.

Ifølge Intel er det netop kernen i disse søgsmål, der har tvunget dem til at sælge modemchip-divisionen til Apple. Intel siger, at Qualcomms patent-taktikker er konkurrenceforvridende og skaber et de facto-monopol. Det sidste har den amerikanske konkurrencemyndighed FTC givet Intel delvist ret i, for de har en sag kørende mod Qualcomm for monopol-lignende virksomhed.

Reuters skriver, at Intel har tabt mange milliarder dollar på handelen. Salgsbeløbet er ikke offentligt endnu, men en række analytikere har vurderet, at Apple har betalt en milliard dollar for modemchip-divisionen, hvilket er langt under, hvad Intel har investeret i teknologi og mandskab siden divisionen blev startet.

Apple kan nu forsyne sig selv med modemchips, hvilket gør firmaet bedre i stand til at konkurrere med Huawei og Samsung, der også benytter sig af egne chip-teknologier. Apple vil dog formentlig stadig i nogen tid fremover putte Qualcomm-chips i deres iPhones, og det er uvist om en reduktion af afhængighedsforholdet til Qualcomm f.eks. skaber mulighed for billigere iPhones.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.