Forside * Nyheder

En æra er slut: Nintendo 3DS er lagt i graven

-

Nintendo har meddelt, at firmaet nu ikke længere producerer deres tidligere så populære håndholdte konsol.

Når man tager Nintendos status som genreskabende og legendarisk computerspilsfirma, er det ofte sært at tænke på, at virksomheden også nogle gange flopper med et produkt. Det værste tilfælde var nok, da  Nintendo skulle følge op på gigantsuccesen Wii.

Wii U, som opfølgeren hed, kom i 2012. Men den blev på ingen måde nogen succes og kunne slet ikke leve op til Wii’ens brede appel. Og mens Wii U sank som en bowlingkugle på dybt vand, var Nintendos skæbne overladt til den anden konsol, de netop havde lanceret året før: Nintendo 3DS. Wii U overlevede ikke, men det gjorde 3DS. Altså lige præcis til idag, hvor Nintendo har stoppet produktionen af den.

Annonce:
Nintendo DS fra 2004.

Der var nok mange af de mere modne gamere, der lige gnubbede øjnene en ekstra gang, da de så 3DS’erens forgænger, Nintendo DS første gang. Den kom i 2004, hvor mange, der var børn i 1980’erne, var blevet voksne. Mange af disse startede deres gamer-liv med Nintendos Game & Watch-spil, også kendt som ”bip-spil”.

Det klassiske ‘Donkey Kong’-spil fra Nintendo, der introducerede D-pad’en i 1982 og inspirerede DS og 3DS-designet.

De mest populære Game & Watch-spil kom i et ”muslingeskal”-design med to skærme, en knap på den ene side til højre tommelfinger og en D-pad til venstre tommelfinger i den anden side. Det var faktisk Game & Watch-udgaven af ’Donkey Kong’ fra 1982, der introducerede D-pad’en, der nu kan findes på controllere og andre brugerflader alle vegne.

Digitalt bip-spil

Nintendo DS havde nøjagtig det samme designkoncept, blot 22 år senere, og derfor var der nok en del voksne gamere, der blev ramt af nostalgi, da den blev introduceret. Men den håndholdte konsol havde naturligvis 2004-teknologi ombord. Der var stadig en D-pad i venstre side, men knappen til højre var nu erstattet af den kombination, der har været standarden i mange år: fire knapper med X, Y, A og B påtrykt. Og så var der naturligvis tale om en digital konsol med ARM-processorer og TFT-LCD-skærme, snarere end den analoge elektronik, der primært drev Game & Watch-spillene.

DS’eren blev den mest populære håndholdte spilkonsol nogensinde med over 153 millioner solgte eksemplarer i sin levetid. Det er stadig den næstmest solgte spilkonsol til dato, efter PlayStation 2. Men teknologi har det med at udvikle sig, og i 2013 lukkede Nintendo ned for produktionen af DS. På det tidspunkt havde de dog allerede for længst lanceret DS’erens opfølger, 3DS.

Det skete som nævnt i 2011. 3DS blev, som navnet antyder, solgt på at den kunne afvikle spil i 3D, der ikke krævede briller. Det var også i den periode, at 3D-film for alvor begyndte at indtage biograferne. Det viste sig dog ikke at være det primære salgsargument for mange 3DS-købere. De ville i virkeligheden bare gerne have en DS med kraftigere processorer og bedre skærme.

3DS var kraftig nok til at kunne vise streamet indhold fra Netflix, Hulu og YouTube ud over dens muligheder på spilfronten, der blandt andet inkluderede Augmented Reality via de 3D-kameraer, der sad i den. Dertil kom, at spil kunne downloades til 3DS via en app-butik, et koncept, der stadig var relaitvt nyt for håndholdte spilkonsoller dengang.

Nostalgi sælger

Til at starte med så spilfans dog ikke rigtig så meget grund til at investere i en 3DS. DS’eren var stadig på markedet, smartphones var populære som spilplatforme, og bl.a. Sonys PlayStation Vita tog en god bid af markedet. Det siger en del om nostalgi-effekten omkring 3DS, at salget af den først virkelig tog fart efter at Nintendo begyndte at lade gamle NES- og Game Boy Advance-spil følge med konsollen.

Efter dette salgstrick oplevede 3DS’eren to år med stor succes, og var i en periode Nintendos allermest populære hardwareprodukt – netop fordi, Wii U blev så stor en fiasko. Siden fulgte en række nye versioner af 3DS, såsom den større 3DS XL, den billigere 2DS og fra 2014 kunne man også købe en ny version med det knapt så originale navn New 3DS/3DS XL.

Det var ikke før, Nintendo udgav deres nyeste og ultrapopulære konsol, Switch, at 3DS’eren kunne se enden af vejen forude. Med Switch fik Nintendo-fans en (for kategorien) kraftig konsol, der både kunne bruges håndholdt og stationært. Da gamerne tog den til sig i stor stil, var der ikke længere nogen rolle at spille for 3DS’eren i Nintendos portefølje. Salget begyndte at rasle ned. Mellem forårskvartalerne i 2019 og 2020 faldt salget hele 73%.

Onsdag meddelte Nintendo så, at det var slut. Fremstillingen af 3DS-familien er indstillet, og der vil ikke blive lavet flere af dem. Det er den endelige slutning på historien om Nintendos mest populære produktfamilie nogensinde – Nintendo DS/3DS-familien. Men Nintendo kan så også se tilbage på næsten 76 millioner solgte eksemplarer i 3DS-familien oven i de nærved 153 millioner solgte DS’er.

I alt nåede Nintendos dobbeltskærmede konsoller altså at sælge næsten 229 millioner styks over en 16-årig periode til gamere fra flere generationer. Og det er jo ikke så skidt en præstation endda.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.