Forside * Featured

Apple vil lave iPads og MacBooks i Vietnam i stedet for Kina

-

Handelsrestriktioner og andre faktorer spiller ind i både Apples og Foxconns beslutning om at satse mere på Vietnam.

Der er en fjollet, amatørsociologisk teori, der går ud på at når USA vinder en krig, så er det i virkeligheden krigsmodstanderen, der vinder på den lange bane. Og når USA en sjælden gang i mellem må fortrække med halen mellem benene, vinder modstanderne blot endnu mere på længere sigt.

Annonce:

Man skal næppe kradse ret meget i overfladen på denne teori, før man finder huller i den. Men argumentet lyder, at USA og Storbritannien mere eller mindre reddede Europa fra Tyskland under 2. verdenskrig, men idag er Tyskland EUs økonomiske motor.

Teorien var især populær i 1980’erne og 1990’erne, hvor Japanerne til trods for at være blevet besejrede af USA i de ovennævnte krigsår, så ud til at være kommet økonomisk så meget til hægterne, at var ved fuldkommen at udradere adskillige industrier i USA. Især bil-, skibs- og forbrugerteknologi-industrierne i USA følte sig besejrede af japanerne.

Ballade bag kulisserne

De folk, der måske lidt naivt, tror på denne teori, kan godt berede sig på endnu et chok. USA har aldrig været officielt i krig med Kina, med mindre, man tager handelskrige og krige med Kinas allierede med i betragtning. Af samme grund har tilhængerne af teorien måske ikke haft noget problem med at nogle af USAs mest dyrebare produkter bliver lavet i Kina.

Men de selv samme folk står muligvis overfor at få sig et chok. Fremover kan ærkeamerikanske Apples iPads og MacBooks nemlig blive lavet…i Vietnam. Indtil videre har Apple kunnet gå fri af alt for meget ballade i forbindelse med USAs handelskrig med Kina. En lettere forsinkelse af den seneste iPhone, der også delvis skyldes COVID-19, synes at være det værste, firmaet har skullet håndtere.

Nu er der dog tilsyneladende så meget juridisk ballade bag kulisserne i forhold til Apples produktion i Kina, at firmaet delvist trækker sig ud og flytter af iPad- og MacBook-produktionen andetsteds hen. Det skriver Reuters, der dog ikke bringer nogle informationer om, hvilke modeller, der er tale om.

Det er, som det vil være de fleste Recordere-læsere bekendt, taiwanesiske Foxconn, der står for selve fremstillingen af Apples produkter, og det gør detrelativt at flytte produktionen. Foxconn har nemlig også fabrikker i Bac Giang-provinsen i Vietnam, og Apple har ifølge Reuters altså direkte bedt Foxconn om at rykke fremstillingen af visse iPads og MacBooks ud af de kinesiske Foxconn-fabrikkerne og over i de vietnamesiske.

Del af en større strategi

Produktionen skulle begynde allerede lige på den anden side af nytår, til trods for at en ny amerikanske regering og en ny præsident påbegynder arbejdet i januar. Men selv, hvis den kommende præsident Biden skulle få normaliseret handelsforholdet til Kina, kan Apples produktionsmæssige fremtid ligge i Vietnam.

Flytningen af produktion fra Kina til Vietnam ser nemlig ud til at være en decideret strategi for for Foxconn, der er i gang med at investere stort i vietnamesiske fabrikker. Kilder, det japanske erhvervsmedie Nikkei har talt med, fortæller at Foxconn vil mere end 30% af sin samlede produktion til Vietnam.

Derudover laver Foxconn faktisk allerede Apple-produkter i Vietnam, for det er her, de fleste AirPod Pro-eksemplarer bliver fremstillet. Det har åbenbart været så stor en succes, at Apple nu sender endnu flere bestillinger til det land, som USA lå i sin måske bitreste krig nogensinde med fra 1955 til 1975.

Hvis den ovenstående, geopolitiske amatør-teori holder stik, er det derfor ikke urealistisk at forestille sig, at iPhone 19 og iPad anno 2031 bliver lavet i Irak eller Afghanistan.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.