Forside * Featured

Nu kan du nyde Rick Astleys ’Never Gonna Give You Up’ i knivskarp 4K-kvalitet

-

Fans har brugt kunstig intelligens-software til at give folk endnu mere grund til at ’Rickroll’e’ venner, bekendte og tilfældige Internet-brugere.

Det er ret imponerende, at Rick Astleys ’Never Gonna Give You Up’ stadig har et liv 34 år efter sangens udgivelse. Måske er det mere imponerende, at Internet-fænomenet Rickrolling, der puttede sangen tilbage i folks liv, stadig er i gang, næsten 13 år efter det begyndte. Af samme grund kan det undre, at vi først nu får en 4K-version af videoen, der hører til sangen. Men det har fans nu netop fået til at ske.

Videoen er kun en af fire musikvideoer, der er instrueret af den britiske filminstruktør Simon West. Efter han holdt op med musikvideoerne har han instrueret en del tv, samt kendte actionfilm som ’Con Air’, ’Lara Croft: Tomb Raider’, ’The Mechanic’, ’The Expendables 2’ og thrilleren ’The General’s Daughter’. Han var også executive producer på en af Ridley Scotts bedste film, ’Black Hawk Down’.

Annonce:

Men selv om ’Never Gonna Give You Up’ er indspillet af en rigtig filminstruktør på rigtige filmstrimler, har skaberne af den nye 4K-version ikke haft fat i originalmaterialet og nyscannet det. I stedet har de brugt programmer som Topaz Video Enhance til at opskalere videoen til 4K og RIFE (Flowframes) til at sætte frameraten op til 60FPS. Det er en langt bedre version end hvad vi tidligere har set på nettet, men det kunne nu være interessant at se, hvad der kunne gøres med de originale strimler.

De af os, der er gamle nok til at kunne huske, da Rick Astley’s ’Never Gonna Give You Up’ kom ud, har nok et særligt forhold til sangen, dens musikvideo og dens eftermæle. Den landede i en lind strøm af produktioner fra den engelske producer- og sangskriver-trio Stock, Aitken and Waterman, som før Rick Astley lavede hits med Hazell Dean, Dead or Alive, Bananarama og syngende fotomodeller som Samantha Fox og Mel and Kim.

Startede som Duckrolling

Nogenlunde samtidig med Rick Astley’s gennembrudshit fra 1987 introducerede Stock, Aitken and Waterman den australske skuespiller Kylie Minogue til verden som sangerinde, og en række andre popnavne som Sinitta, Jason Donovan og Brother Beyond. Deres succes fik dem også i studiet med Debbie Harry fra Blondie og La Toya Jackson.

Men det er ikke ret mange af de sidstnævntes sange, der dukker op på nettet som et sarkastisk nostalgifænomen og dermed har overlevet tidens brutale passeren. Tilbage fra de fleste af disse popnavne står blot Rick Astley og ’Never Gonna Give You Up’. Ikke mindst på grund af fænomenet Rickrolling, som efterhånden har eksisteret i 12-13 år.

Det sidstnævnte fænomen begyndt som ”duckrolling” på websitet 4Chan i 2006, hvor en af sitets moderatorer indsatte et filter, der erstattede alle forekomster af ordet ”egg” med ”duck”. I en af sitets tråde blev forårsruller åbenbart diskuteret heftigt, for det amerikansk-engelske ord for disse, eggroll, blev således til ”duckroll”. Inden ret længe havde en bruger lagt et billede op af en and med hjul på, og en spøg begyndte at brede sig, hvor en række links førte til dette billede i stedet for hvad linket ellers påstod at være til.

Året forinden havde ’Never Gonna Give You Up’-videoen fået lidt af en renæssance efter at have været med i et afsnit af komedieserien ’It’s Always Sunny in Philadelphia’. Det var derfor ikke helt ud af det blå, at en 4Chan-bruger lavede ’duckrolling’ om til ’Rickrolling’ i 2007 ved at lægge et link ud, der påstod at være til en længe ventet trailer for ’Grand Theft Auto IV’ – men naturligvis i stedet førte brugeren til ’Never Gonna Give You Up’-videoen på YouTube, der dengang stadig var et relativt nyt fænomen.

Slet ikke slut endnu

Og så var trenden ellers igang, og folk Rickrollede hinanden på livet løs som en practical joke. Blot et år efter den første Rickroll var dukket op på 4Chan var flere end 18 millioner amerikanere blevet Rickrollet ifølge en undersøgelse fra 2008. Samme år nåede videoen op på 20 millioner views på YouTube. I 2009 lagdes videoen på YouTube af Rick Astley og hans folk helt officielt. Denne udgave er nu oppe på over 872 millioner views.

Fænomenet er stadig igang over ti år sernere. I 2018 lagde skaberne af ’Westworld’-serien et link ud på sociale medier, der påstod at være en spoiler-video for hele anden sæson af serien. Men det var i stedet en video, hvor to af seriens hovedrolleindehavere, Evan Rachel Wood og Angela Sarafyan, der fremførte sangen i en akustisk version.

Det mest populære (altså upvotede) indlæg på Reddit i 2020 var en kommentar fra en bruger, der påstod at have mødt Rick Astley backstage til en koncert som 12-årig, og havde lagt et link ind til et foto, der dokumenterede mødet. Men linket førte naturligvis til ’Never Gonna Give You Up’-videoen og slet ikke til noget billede.

Rick Astley har endda bekræftet, at han selv blev Rickrollet af dette indlæg.

 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.