Forside Nyheder

Dolby Atmos får nakkehøjttaler fra Sony til at give mening

-

En underkategori inden for personlig lyd er nu meget mere brugbar efter Dolby Atmos og 360-graders lyd er blevet mere udbredt.

Der var en periode for nogle år siden, da den seneste generation af trådløse hoved- og øretelefoner begyndte at brede sig, hvor en enkelt kategori af disse fik mange til at ryste på hovedet.

Nakke-højttalere, der kunne spille musik ud i den fri luft, men lige under ørerne, var et af alternativerne til lydkilder, der blev placeret inde i øret, på ørerne eller over dem. I visse tilfælde kunne man endda se nakkehøttalere, der havde in-ear-propper forbundet til dem.

Annonce:

Disse fandt dog aldrig stor udbredelse. For det første er hele idéen med personlig lyd jo, at andre ikke bliver generet af ens musiknydelse eller podcast-lytning. For det andet udviklet ”true wireless”-kategorien sig så hurtigt, at mange blot hoppede direkte fra kablede øretelefoner til trådløse helt uden kabel.

Men nu er Sony kommet med en ny nakkehøjttaler-model, der pludselig giver mere mening end tidligere. Og det er fordi, vi nu lever i en tid, hvor nye former for surround-lyd breder sig mere og mere, både på film- og tv-fronten og på musikfronten.

 

 

Surround i miniformat

SRS-NS7 hedder enheden, der er en trådløs nakkehøjttaler med et strømlinet design. Modsat mange af de oprindelige nakkehøjttalere er det dog ikke meningen, at denne skal tages med ud i verden, selv om enheden kan køre på batteri (op til 12 timer på en opladning, eller fem timer, hvis den spiller ved maksimal lydstyrke hele tiden – 10 minutters opladning giver en times ekstra spilletid).

I stedet er det meningen, at SRS-NS7 skal kunne levere en surround-oplevelse til folk, der f.eks. ikke har plads eller råd til et surround-anlæg, eller hvis indretnings-smag ikke er kompatibel med at have højttalere stående rundt omkring i stuen. Det kunne også være til dem, der kun sjældent lytter til indhold i surround og derfor ikke vil investere i et komplet anlæg.

Der findes naturligvis masser af soundbars, høretelefoner og øretelefoner, der forsøger at simulere et fuldt surroundanlæg. Men ved at placere lydkilden tæt på ørerne og samtidig give ørerne mulighed for at opfange krops- og rum-resonans fra højttalerne, kan surround-oplevelsen måske være bedre. Det er i hvert fald intentionen fra Sonys side, som de beskriver det i PR-materialet.

 

 

Tag billeder af dine ører

Hvis du ejer et af de nyere Sony BRAVIA-tv med XR-chip ombord, kan du forbinde SRS-NS7 til skærmen via den medfølgende sender og få en Dolby Atmos-oplevelse, der både anvender rummet og ørernes placering i det til at skabe en omsluttende effekt. Du kan endda gå endnu mere i dybden ved at bruge en app til at tage billeder af dine ører, hvilket systemet bruger til at skræddersy surround-oplevelsen endnu mere.

Det er dog ikke kun ejere af Sony-skærme, der kan bruge SRS-NS7. Nakke-højttaleren understøtter nemlig Sonys 360 Reality Audio-format, så du kan også lytte til musik i virtuel surround fra f.eks. Tidal eller Deezer via stort set hvilken som helst smartphone.

Sony nævner også, at SRS-NS7 kan forbindes til en computer eller en tablet, men det står ikke helt klart, om dette omfatter Dolby Atmos. Hvis det gør, kunne nakkehøjttaleren være interessant for gamere, men det er altså ikke bekræftet.

 

 

Pris og tilgængelighed

Dansk vejledende udsalgspris er 2.400 kroner.

SRS-NS7 skulle komme i butikkerne sidst på måneden.

 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.