Forside * Featured

Spotify: Nu bryder Apple EU-loven igen

-
(Foto: Ibrahim Boran/Bastian Riccardi/Aditya Patil/Unsplash)

Den svenske streamingtjeneste har fremprovokeret en reaktion fra Apple, som Spotify mener er et bevis på, at Apple ikke overholder reglerne i Digital Markets Act.

Når EU er gået efter Apple og har tildelt dem en kæmpebøde og et påbud om at følge Digital Markets Act, er det primært på grund af Spotify. Eller rettere, det var Spotify, der først klagede til EU over, hvad tjenesten mente var Apples konkurrenceforvridende adfærd.

Siden har Google gjort det samme, men Spotify-sagen satte en undersøgelse i gang, der førte til en nærmere undersøgelse af Apples praksis. Og det endte som bekendt med en kæmpebøde.

Annonce:

Nu har Spotify igen klaget over Apple, denne gang i ”folkedomstolen”. Spotify opdaterede torsdag sin iOS-app til en version, der havde informationer og links ombord til et website, hyor nye abonnenter kan købe et Spotify-abonnement.

Det tog kun nogle få timer, før Apple afviste denne version og sendte en besked tilbage til Spotify om at app’en kun ville publiceret, hvis Spotify underskrev den såkaldte ”Music Streaming Service Entitlement”-aftale. Apples regler for app-udviklere forbyder app-udviklerne at linke til hvor nye abonnenter kan købe et abonnement, eller beskrive, hvordan det gøres.

“Apple-skatten” lever endnu

Dette er i strid med EUs Digital Markets Act (DMA), så for at imødekomme dette har Apple åbnet op for at tredjeparts-betalingstjenester kan bruges af musik-streamingtjenester, såfremt app-udviklerne bag skriver sig op til hvad Apple kalder deres ”Music Streaming Service Entitlement”-aftale for EU.

Denne aftale giver app-udvikleren lov til at bruge knapper og tekst-links til at linke ud af App Store og over til en tredjeparts-betalingstjeneste. Men den forpligter også app-udvikleren til at betale 27% af beløb, der omsættes via den til-linkede tjeneste (12% for medlemmer af Apples Small Business Program).

På denne måde får Apple app-udviklere af både musik-streamingtjenester og andre apps til frivilligt at gå med til at betale en kommission, hvis de ønsker at oplyse i en iOS- eller iPadOS-app, hvor brugerne kan skrive sig op til et abonnement eller foretage et eller andet køb.

Det mener Spotify er et forsøg på at omgå EU-reglerne, der alligevel ender med at være i konflikt med dem. Dustee Jenkins, Chief Public Affairs Officer hos Spotify, lagde onsdag en besked på Twitter, hvori Apple anklages for ”fortsat at bryde europæisk lovgivning”, og Europa-kommissionen opfordres til at ”håndhæve sin dom” over Apple for forbrugernes skyld.

Du kan se Dustee Jenkins’ åbne ”brev” til Europakommisionen herunder og læse om Apples ”Music Streaming Service Entitlement”-aftale her.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.