Forside * Nyheder

Google sagsøger Epic for app-aftalebrud

-

App-betalingskrigen har netop fået en ny flanke, efter Google nu skruer op for det juridiske blus. Men Google-sagen er langt mere kompleks end striden mellem Epic og Apple.

Slaget om retten til at gå uden om app-butikkernes betalingsmekanismer har netop fået en ny flanke. Og den står der Google på. Google har i princippet været involveret fra starten, men en nyt søgsmål fra Googles side har skruet tech-gigantens engagement op fra nær nul til fuldt blus.

Annonce:

Google blev nemlig kun ufrivilligt involveret i debatten om, hvordan app-udviklere skal forholde sig til de platforme, der distribuerer deres apps. Det skete, da Epic opdaterede Fortnite-app’en med en funktion, der gjorde det muligt at gennemføre betalinger eksternt.

Det fik som bekendt Apple til at smide Fortnite ud af App Store. Men det har fyldt mindre i medierne, at Google gjorde det samme, og at Epic prompte sagsøgte Google for dette. Siden har Google overvejet, hvad firmaets næste træk skulle være, samtidig med at Google-juristerne holdt øje med, hvad der skete i Apple-sagen.

Nu kender vi imidlertid resultatet af overvejelserne. Google har netop kontra-sagsøgt Epic, som tech-giganten anklager for intentionelt og forsætligt at have brudt aftalebetingelserne for salg gennem Play Store. Det kan man se af sagsdokumenter registreret ved retten i San Francisco.

Aftalebrud

Men striden mellem Google og Epic er ikke lige så klokkeklar som sagen mellem Epic og Apple. Apple sår ikke meget tvivl om sine betingelser – hvis du vil sælge apps i App Store, skal der lægges 30% af alle indtægter i Apples kasse ét. Sådan er det dog ikke fat med Google.

Google meddeler i søgsmålets sagsakter, at de modsat Apple ikke tvinger app-udviklere til at bruge Play Store, blot fordi app’en skal kunne bruges på Android. ”Det er et valg, udviklerne træffer, når de skal finde en måde at distribuere deres apps på”, skriver Google med henvisning til, at der findes andre app-butikker til Android end Play Store.

Epic havde dog allerede bundet sig til at benytte Play Store til at distribuere Fortnite og dermed også accepteret betingelserne. Google-sagen handler altså om et konkret aftalebrud og ikke, hvorvidt Google har monopol på at distribuere apps på Android-platformen. Epics anklager mod Apple handlede blandt andet netop om et sådant monopol.

Handler Google som et monopol?

Problemet for Google er dog imidlertid, at firmaet allerede er under anklage for monopollignende virksomhed. Ud over EU’s undersøgelser af firmaet har 38 amerikanske delstater også sagsøgt Google for at bryde konkurrencelovgivningen med monopol-lignende handlinger i andre sager.

Da Epic sagsøgte Google til at begynde med, kom det for eksempel frem, at Google betalte Android-producenter som Motorola (og tidligere, LG) store summer for at holde sig til Play Store og ikke lave deres egne app-butikker, sådan som Samsung f.eks. gør det.

De samme dokumenter viste, at Google i 2018 tilbød Epic 208 mio. dollar for at gøre Fortnite eksklusiv til Play Store på Android-platformen. Fortnite genererer angiveligt så mange penge til Play Store ifølge dokumenterne, at Google endda overvejede at købe Epic.

Epic forsøgte angiveligt også at få Fortnite pre-installeret på OnePlus 8. Med en pre-installation ville alle bindinger til Play Store være brudt og alle transaktioner kunne ske i Epics eget system. Men det fik Google stoppet ved at lægge pres på OnePlus. Om handlinger som disse kan blive defineret som monopolistiske efter amerikansk lov, er nu op til retten i San Francisco.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.