Forside * Featured

TEST: Sony Xperia 1 III 5G Android smartphone

-

Sony er klar med et 5G flagskib med godt kamera, 5G netværk og Snapdragon 888 ydelse. Og udover et flot design, kommer den med flere smarte funktioner.

Sony er langt fra det største smartphone brand, til trods for de i fordums tid var blandt de allerstørste. Men Sony står stadig for en meget stor del af de kameraer der monteres i mange Android smartphones. Derfor er det altid interessant, når Sony selv sender en smartphone på markedet, at se hvad de får ud af deres egen teknologi.

Vi har testet Sony Xperia 1 III, der kommer med 12GB RAM og 256 GB lagerplads, alt sammen drevet af en Snapdragon 888, og her er hvad vi synes.

Annonce:

 

Udpakning, design og installation

Sony Xperia 1 III kommer i en diskret hvid æske, der udover smartphonen indeholder en 30W USB-C oplader, et USB-C kabel. Der er ingen sim-pin, fordi Sony har designet sim skuffen, så den kan åbnes med en negl.

Designet er super minimalistisk, og den mat-sorte farve som vi testede passer bare perfekt til designet. På venstre siden af telefonen finder man sim-skuffen, der har plads til to nano-SIM kort, og et micro-SD kort. I Toppen finder man et mini-jack, og på højre side finder man hele fire knapper. Der er en lydstyrke, en tænd/sluk med indbygget fingeraftrykslæser, en Google Assistant knap og en dedikeret knap til kameraet.

 

De 4 knapper på højre side

I bunden finder man en USB-C port, som kan bruges til opladning og tilslutning af andre enheder. På bagsiden finder man et elegant kamera med tre forskellige objektiver, ligesom der er Qi trådløs opladning og mulighed for opladning af andre Qi enheder. På forsiden er der udover den 6,5” store 4K HDR OLED skærm i 21:9 format, også plads til et 8 megapixel selfie-kamera, og kameraet sidder udenfor skærmen, og hverken i hak eller punch-hul.

Alt i alt er designet utroligt elegant, og funktionelt, og det kan jeg virkeligt godt lide.

Telefonen måler 165 x 71 x 8,2 mm, og vejer 186 gram, og er også beskyttet mod støv og fugt (IP65 / IP68 certificeret).

Installationen af Android 11 foregår på samme måde som på nærmest alle andre Android smartphones, og Sony er så venlig at spørge om hvilke ekstra apps fra Sony universet man vil have installeret. Personligt valgte jeg deres “Imaging Edge Mobile”, som er deres software til styring og overførsel af billeder til deres normale kameraer.

 

6,5” 4K/UHD 120Hz OLED skærm med HDR imponerer

Sony Xperia 1 III har en 6,5” 4K (3.840 x 1.644 pixels)OLED skærm, der er i 21:9 format, og det gør den meget lang og smal i forhold til de fleste andre smartphones på markedet. Det gør også det svært at nå toppen af skærmen med en hånd. Derfor har Sony lavet en funktion, de kalder “Side Sense”, hvor de kan skalere hele skærmen ned i højre hjørne, så alle områder kan nås. Ikke en funktion jeg kommer til at bruge, fordi jeg synes det er hurtigere at tage venstre hånd i brug, hvis jeg skal betjene hele skærmen.

Skærmen imponerer, og de 120Hz giver en dejlig glidende oplevelse både ved almindeligt internet brug men også i spil, hvor skærmen også har 240Hz touch-scanningsfrekvens. Du skal dog være opmærksom på, at kører du din skærm i 4K mode, så er 120Hz slået fra

Der er to skærm-kvalitets opsætninger på Xperia 1 III. Standard mode som er slået til som standard, og så er der “Creator Mode” (Forfatter tilstand kalder de det på dansk), som har en bedre farvegengivelse ved f.eks. billeder og videoer. Oven i det understøtter skærmen HDR, som kan bruges både til streaming og også afspilning af det 4K/HDR indhold du selv måtte optage med det indbyggede kamera. Og der får man fuld glæde af 21:9 skærmformatet når man streamer film i det populære billede-format.

Skærmen er godkendt.

 

Dedikeret kamera knap

4.500 mAh batteri og ok batteritid.

Sony Xperia 1 III kommer med et 4.500 mAh batteri, der sammen med Snapdragon 888 giver en imponerende batteritid. I de dage hvor jeg testede telefonen, var jeg aldrig under 30% efter en hel dags brug. Er man tung bruger af spil og video, kan man bruge den medfølgende 30W oplader, og ramme 50% batteri på 30 minutter. Det er ikke den hurtigste opladning i klassen, men rigeligt hurtigt for de fleste.

Oven i det kommer Xperia 1 III med mulighed for trådløs Qi opladning. Sony oplyser ikke hvad hastighed den oplader med, men jeg gætter på at det er 15W.

Sony har nogle indbyggede værktøjer der kan optimere batterilivet, ved at oplade langtsommere om natten, og på den måde være mere skånsom overfor batteriet, så det holder længere.

Batteritid er godkendt, men der findes masser af Android mobiler derude som har bedre batteritid

 

 

Ydelse – Snapdragon 888 giver masser af saft og kraft.

Sony Xperia 1 III kommer med Qualcomm’s Snapdragon 888 chipset, som giver rigeligt med hestekræfter til at drive Android 11.

På Geekbench 5 opnår den 1.114 på Single-Core og 3.382 på Multi-Core, men telefonen bliver varm hvis den kører på fuld damp for længe. Nu er det ikke normalt at man trækker 100% belastning på chipsettet, men sidder man og spiller et krævende 3D spil, vil telefonen kunne opleves ganske varm efter nogle minutter.

Men udover det, så oplevede jeg Sony Xperia 1 III som en god performer, hvor apps og multitasking fungerede fint med de 12GB RAM til at boltre sig på, og den kan sagtens følge med andre Snapdragon 888 modeller. Men det bør en telefon til knap 10.000 også gøre.

 

5G og dual-SIM

Et sted hvor Sony Xperia 1 III virkeligt imponerer er på antenne og opkaldskvalitet. Med mulighed for dual-SIM 5G, og gode antenner, oplevede vi en rigtig fin ydelse på både mobildata og opkaldskvalitet.

De indbyggede stereo-højttalere bruger en teknologi som Sony kalder DSEE Ultimate, og den virker rigtigt godt til både film, musik og konferenceopkald.

På Wi-Fi siden understøtter den op til Wi-Fi 6 (IEEE802.11a/b/g/n(2,4 GHz)/n(5 GHz)/ac/ax) ligesom den understøtter Bluetooth 5.2 og har support for afspilning i AAC-LC, AAC+, eAAC+, AAC-ELD, AMR-NB, AMR-WB, FLAC, MP3, MIDI, Vorbis, PCM, Opus, ALAC, DSD, Dolby Atmos, Dolby AC-4, 360 Reality Audio-musikformat. Så der er rigeligt med kodeks at vælge fra.

Telefondelen er klart godkendt.

 

Android 11 med Sony kamera software

Sony Xperia 1 III kommer med Android 11, og der kommer rigeligt med opdateringer. Alene i de par uger jeg testede telefonen blev jeg overfaldet af 3 software opdateringer. Dette til trods for at jeg startede testen med at opdatere Xperia softwaren.

Android 11 er en rigtig god Android oplevelse, og Sony understøtter både lys og mørkt tema.

Sony installerer ikke for meget bloatware, da den høfligt spørger ved første start, men Netflix blev da listet på, og kan ikke fjernes men blot deaktiveres. Til gengæld er jeg helt vild med Sony’s egen kamera app.

 

Kamera og Video

Jeg bruger selv Sony A7C og RX100 kamera i det daglige, så jeg er meget begejstret for den Sony kamera app, der følger med Sony Xperia 1 III.

Kamera app’en kører normalt i BASIC mode, som minder om de fleste smartphone kamera apps, men skifter du over til AUTO mode, så får du mulighed for at styre kamera appen som et helt almindeligt Sony kamera, hvor du kan justere alt fra zoom og lysstyrke (ISO) og hen masse andre indstillinger.

Oven i det kan du optage i både jpg og RAW og tage billeder i begge formater samtidigt.

 

På bagsiden finder du tre 12 MP sensorer:

  • 24 mm, f/1.7
  • 70 mm, f/2.3, Telefoto
  • 16 mm, f/2.2, Ultra-vidvinkel

Oven i det er der en 3D iTOF afstandssensor, som kan bruges til at skabe bedre klarhed og fokus i billedet. Den dedikerede kamera-knap på telefonen, er bygget op på samme måde som på et rigtigt kamera, hvor du trykker den halvt ned for at fokusere, og så helt ned for at tage billedet.

 

Kvaliteten er meget fin – Nogle vil nok mene at den ikke er farvemættet nok, men som Sony kamerabruger i det daglige mener jeg faktisk at Sony er meget loyal overfor deres egne farvestandarder – Dette på både foto og video.

Her er et lille galleri af billeder taget i Nordjylland, hvor jeg har testet telefonen.

På videosiden kan man optage i op til 4K/60 med HDR, og du kan bruge Cinema Pro funktionen, som giver mulighed for en masse forskellige indstillinger i det optagede.

Kameradelen er klart godkendt.

 

Konklusion

Sony Xperia 1 III er et flagskib i min bog, men det er ikke det bedste flagskib på alle områder, men på billede og video er Sony virkeligt god.

Men du skal af med næsten 10.000 for at få de funktioner, og det er lige et par tusinde mere end jeg ville betale for en Android smartphone der ikke nødvendigvis er den bedste på alle parametre. Men Sony Xperia 1 III er en god smartphone.

Sony Xperia 1 III er en god Android mobil, og er du typen der ikke køber ny mobil hvert år, og fokuserer på billedkvalitet, så er det klart en af de mobiler du bør kigge på sammen med f.eks. Samsung Galaxy S21.

Pris og levering

Sony Xperia 1 III kan købes nu, og koster 9.999,- med 256GB lagerplads. Du kan se aktuel dagspris her.

Sony Xperia 1 III
Design
Ydelse
Skærm
Kamera
Batteritid
Pris (Value for money)
Læs bedømmelse0 stemmer
Plus
Godt kamera
Lækkert design
Minus
Skærm kan ikke køre 120 Hz, i 4K opløsning
4
Karakter
Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.