Forside * Featured

Rocklegende-exit koster Spotify over 13 mia. kroner

-
(Foto: Neil Young Archives)

Efter Neil Young bad flere store navne om at få deres musik slettet på Spotify. Det kostede på bundlinjen.

Hvis der er noget, folk med penge i aktier og deres børsmæglere ikke kan lide, så er det usikkerhed. Det fik verden endnu en demonstration af før weekenden, hvor Spotifys aktieværdi faldt med 12% i forhold til ugen før. Det svarer ifølge underholdnings-branchemediet The Wrap til 2 milliarder dollar – eller lidt over 13 milliarder kroner.

Såvel The Wrap som flere andre medier peger på, at denne usikkerhed begyndte, da rocklegenden Neil Young i sidste uge bad Spotify fjerne hans musik. Young tog det drastiske skridt som en følge af, at Spotify ikke har gjort nok ved udbredelsen af COVID-misinformation på streamingplatformen.

Annonce:

Det er særligt podcasteren Joe Rogan og dennes interview med forskeren Robert Malone, der er faldet Neil Young for brystet, fordi Malone stiller spørgsmålstegn ved mRNA-vaccinernes effektivitet. Det gør Malone med udgangspunkt i, at han i 1990’erne bidrog til forskningen i netop mRNA og hvordan sidstnævnte kunne bruges i vaccinationsindsatser.

Det har ført en del debat med sig, også her på siderne, men Neil Young er ikke længere alene om at droppe Spotify. Flere kunstnere, der er oppe i alderen og ikke behøver Spotify for hverken at tjene penge eller holde deres stjernestatus i live, har bedt Spotify pille deres musik ned fra tjenesten.

Følger flere navne efter?

Den første, der fulgte i Neil Youngs fodspor var hans tidligere nabo i Laurel Canyon-området i Los Angeles, der i 1960’erne og 1970’erene var hjemsted for skabelsen af nogle af verdens mest legendariske pop- og rocksange. Joni Mitchell, som har inspireret andre giganavne såsom Prince, Bob Dylan og Janet Jackson ifølge deres eget udsagn, har trukket sine populære sange fra Spotify.

Joni Mitchell i 1974 (Foto: Whoknoze/Wikimedia Commons)

Siden er også Nils Lofgren fulgt efter. Han er måske ikke så kendt i eget navn, selv om han havde nogle hits i 1970’erne og 1980’erne. Han er nok bedre kendt som guitarist for Bruce Springsteen…og Neil Young.

Den førnævnte usikkerhed består naturligvis i, hvorvidt der er tale om en trend, eller om det bare er Neil Youngs venner, der reagerer. Hvis tendensen spreder sig, kunne de næste, der beder om at få slettet musikken være endnu større navne relateret til de ovenstående. F.eks. Bruce Springsteen eller Pearl Jam, der har et nært forhold til Neil Young.

”Lorte-lyd”

Det hjælper ikke på sagen, at Spotify i sig selv har skabt en del usikkerhed omkring tjenesten ved for snart et år siden at have lovet at de snart ville lancere Spotify HiFi. Det er dog ikke sket, og ingen ved rigtig, hvorfor Spotify er bagud i forhold til alle sine konkurrenter, når det gælder overgangen til højere lydkvalitet i f.eks. Lossless- eller hi-res-formater.

For Neil Youngs vedkommende passer tingene fint sammen. Han har i årevis arbejdet for at få hævet lydkvaliteten på digitale tjenester, inklusive lanceringen af sin egen afspiller og tjeneste, Pono. I en udmelding på sin hjemmeside skriver han, at det passer ham fint ikke at være på tjenesten, der alligevel ”lyder af lort”.

”Spotify snyder folk…ved at skrue musikkvaliteten helt ned til 5% af musikkens kvalitet”, skriver Young, der fremhæver Spotifys konkurrenter (med undtagelse af TIDAL): ”Amazon, Apple og Qobuz giver folk 100% af musikken, og det lyder meget bedre end den degraderede og kastrerede lorte-lyd på Spotify”.

Når børserne åbner mandag, vil det vise sig, om Spotifys tab blot var midlertidigt, eller om skandalen giver tjenesten varige mén.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.