Forside * Nyheder

Amazon er et skridt nærmere til delejerskab af James Bond

-

Techgigantens opkøb af filmselskabet MGM er netop blevet godkendt af EU, der ikke betragter det gamle studie som værende en ”top-producent”.

Det legendariske filmselskab MGM er nu lidt tættere på at blive overtaget af Amazon. Den første, store, juridiske hurdle er netop overvundet, efter at EU har godkendt handlen, der blev offentliggjort sidste år. Nu mangler kun de amerikanske konkurrencemyndigheders godkendelse.

Annonce:

Filmselskabet fik dog samtidig lidt af en lussing af EU, som har vurderet, at MGMs indhold ”ikke er ’must-have’” og at selskabets udbud er ”begrænset i forhold til andre spillere i markedet”. Generelt vurderede EU’s konkurrencemyndighed at ”MGM ikke er blandt topproducenterne på filmmarkedet, til trods for besiddelsen af rettighederne til James Bond-filmene”. Av!

MGM er altså ikke længere den Hollywood-gigant, der blev startet for over 100 år siden, i 1920. Det skete, da biografejeren Marcus Loew købte sig ind i filmselskabet Metro Pictures. Siden fusionerede dette selskab først med Goldwyn Pictures i 1924 og så Louis B. Mayer Pictures i 1925. Således kom det til at hedde Metro-Goldwyn-Mayer eller blot MGM.

Hen over det følgende århundrede voksede MGM sig store og den karakteristiske producentintro med løven Leos brøl blev sat foran en hel del klassikere såsom ’2001: A Space Odyssey’, ’Doctor Zhivago’ og ’RoboCop’. MGM står også bag nogle af filmverdenens mest omsættende serier, herunder alle ’Rocky’-filmene og så naturligvis James Bond-serien.

Overtog konkursramte UA

Rettighederne til sidstnævnte tilhører, som fans vil vide, Eon Productions i England. Eon er produktionsselskabet ejet af Broccoli-familien (ja, det hedder de altså), som har siddet på filmrettighederne til Ian Flemings bøger og figurer siden begyndelsen. En enkelt undtagelse var ’Thunderball’, som Ian Flemings ex-ven Kevin McClory ejede rettighederne til, men også disse er nu overtaget af Eon.

De første Bond-film blev distribueret og co-produceret af et filmselskab, der er lige så historisk som MGM, nemlig United Artists. Dette filmselskab blev stiftet i 1919 af fire af Hollywoods tidlige giganter: Charlie Chaplin, Mary Pickford, Douglas Fairbanks og D.W. Griffith. Det var også United Artists, der i sin tid distribuerede ’Rocky’-filmene.

United Artists (UA) knækkede dog nakken på Michael Ciminos opfølger til ’The Deer Hunter’, der hedder ’Heaven’s Gate’ og floppede katastrofalt i 1980. I 1981 blev United Artists solgt til MGM, der dermed også overtog alle selskabets hits og bagkatalog. På det tidspunkt ejedes MGM af rigmanden Kirk Kerkorian, der bl.a. havde opført et stort hotel i Las Vegas under MGM-navnet.

Igennem 1980’erne blev MGM brugt som fjerbold mellem en række rige medie-moguler, herunder Ted Turner, men endte igen i Kerkorians hænder. Han beholdt filmselskabet under forskellige konstruktioner og forskellige medejere frem til 2004, hvor Sony Pictures overtog selskabet efter en budkrig (bl.a. med Ted Turner).

…og gik så selv konkurs

Det holdt dog kun frem til 2006, hvor selskabet igen blev skilt ud som separat filmselskab og overførte sine videorettigheder til det nu hedengangne 20th Century Fox. MGM havde dog stadig svært ved at holde sig økonomisk oven vande, til trods for en lav profil på filmfronten, lige med undtagelse af 007-filmene.

I 2011 gik MGM konkurs, men kom hurtigt på benene igen, da de sikrede sig en distributionsaftale med Sony for Bond-filmene ’Skyfall’ og ’Spectre’. Siden er det gået op og ned for MGM, der har tjent godt på Bond-filmene, men derudover har floppet en hel del i biograferne. Det endelige stød, der satte selskabet til salg igen, synes at have været den Corona-forårsagede forsinkelse af ’No Time To Die’, der kostede filmselskabet millioner.

Amazon var hurtigt ude, da MGM blev sat til salg, da streamingtjenesten gerne vil have fingre i eksklusivrettighederne til det klassiske bagkatalog, filmene om James Bond og Rocky, samt de enkle nyere hits, selskabet har haft. Disse tæller bl.a. ’G.I. Joe’-serien, ’Tomb Raider’-filmene og filmene om ’The Addams Family’. Frem til 1957 producerede MGM også en del tegnefilmklassikere med bl.a. Tom & Jerry og Droopy.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.