Forside Produkter Mobil

Google og Spotify tester tredjeparts-betaling i Play Store

-

Spotify er den første tjeneste, der får lov at bruge sit eget betalingssystem side om side med Googles. Det kan få betydning for hele app-miljøet og Apples app-kommission.

Google ser nu ud til at sætte i værk, hvad Apple nægter at gøre. Med meget lidt ståhej har Google annonceret et pilotprojekt, der gør det muligt for en tjeneste og dens tilhørende app at gå uden om Googles eget betalingssystem og dermed bruge sit eget i stedet.

Det betyder naturligvis, at Google formentlig vil opgive at opkræve den 30% kommission, som de ellers normalt tjener på alle transaktioner, der går igennem firmaets betalingssystem. Det har især været svært for abonnementsbaserede tjenester at skulle lægge 30% af folks abonnementsbetalinger i Googles kasse.

Annonce:

Derfor er det ikke småting, hvis Google vælger at droppe kommissionen og give selskaber som Spotify mulighed for at opkræve sine abonnementsbetalinger ad egen vej, også selv om Spotify-app’en downloades fra Play Store.

Og netop Spotify er Googles udvalgte partner på pilotprojektet. De to firmaer kalder det for ’User Choice Billing’. Når en Android-bruger vil downloade Spotify-app’en til sin smartphone, bliver vedkommende mødt med muligheden for at vælge om betalingen skal ske gennem Spotify eller Google. Ifølge Spotify sker udrulningen i de kommende måneder.

Fælles front mod Apple

Det er næppe tilfældigt, at netop Spotify er partner på projektet. Spotify var længe bannerfører i kampen mod Apples krav om en 30% kommission på App Store, og klagede blandt andet til EU-kommissionen over kravet, som de anså for værende konkurrenceforvridende.

Men Spotifys tilstræbelser blev hurtigt overdøvet, da Epic Games besluttede sig for at provokere Apple ved at starte sin egen betalingstjeneste, hvilket førte til at spilfirmaet blev smidt ud af App Store og en retssag blev sat i værk. Vi venter stadig på resultatet af den appelsag, der fulgte efter den første dom i sagen.

Det tog ikke ret lang tid fra Apple kørte denne retssag i stilling, til Google gjorde noget lignende, eftersom de jo også opkrævede kommission. Men nu ser det altså ud som om, Google er ved at sadle om rent strategisk.

Hvis Google vælger at droppe sin kommission, kan det lægge et alvorligt pres på Apple. Primært, fordi dommeren i Epic-appelsagen med rette vil kunne spørge Apple, hvorfor de ikke kan droppe kommissionen, når nu Google kan. Sekundært, fordi Apples andel af verdensmarkedet for smartphone-OS’er er langt mindre end Googles, kan større, populære tjenester måske vælge at være eksklusivt på Android, hvor de får mere ud af deres penge.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.