Forside * Nyheder

Vil YouTube sende 4K-videoer om bag betalingsmuren?

-
(Foto: Reddit/MCL_Malone)

En række brugere melder, at de bliver bedt om at logge ind med YouTube Premium for at få adgang til 4K i visse videoer. YouTube siger, de “eksperimenterer”.

Sidste år ved denne tid afslørede Google, at betalingsudgaverne af YouTube havde 50 millioner brugere – altså når man lægger YouTube Premium og YouTube Music. Det er selvfølgelig mange abonnenter, når man ser isoleret på det.

Men det er måske knapt så imponerende, når man tager i betragtning, at der er tale om giganter som Google og YouTube, og at konkurrenten Spotify f.eks. nåede op på 188 millioner betalende abonnenter verden over i andet kvartal af 2022 – udelukkende på musiksiden.

Annonce:

Så man kan måske godt forstå, at YouTube presser på for at få flere til at abonnere. Det er for eksempel sket ved at tjenesten har forøget mængden af reklamer i de gratis videoer, både før, efter, og i midten af videoerne. Ud over at det giver forøgede reklameindtægter irriterer det også brugerne mere og vil nok få nogle til at betale for at slippe for reklamerne.

Dertil kommer, at det er svært at slippe uden om den pop-up (i hvert fald uden nogle skarpe ad-blockere), hvor YouTube spørger, om du ikke hellere vil abonnere på YouTube Premium i stedet for at skulle døje med reklamerne i den video, du netop har klikket på.

“Eksperiment” for at afsløre behovet

Men nu kan det være, at Google tager endnu et middel i brug for at få flere abonnenter ombord. Det ser ud som om, YouTube er på vej til at opkræve penge for noget, de ellers har givet væk gratis (eller rettere, finansieret via reklamer).

Det handler om videoer i 4K-opløsning, der indtil videre har været uden for betalingsmuren. Men nu er flere brugere begyndt at råbe op på sociale medier om, at de ikke længere kan se videoer i 4K uden at abonnere på YouTube Premium. Det var MacRumors, der først fik øje på klagerne, og siden har flere andre medier samlet historien op.

De første meldinger begyndte allerede at løbe ind på Reddit for en måned siden. Men i løbet af de sidste par dage er klagerne både der og på Twitter taget til, angiveligt i takt med at flere og flere 4K-videoer ryger om bag betalingsmuren, og funktionen rulles ud til flere brugere.

Der har været helt stille fra Googles og YouTubes PR-afdelinger omkring ændringen, så det er ikke til at sige, om der er tale om et globalt fænomen, der blot er startet i visse markedsterritorier.

Men som kan ses herover, lykkedes det gameren Mohamed Enieb at få en kommentar ud af en af YouTubes Twitter-redaktører, der skriver, at Enieb “ser ud til at være en del af vores eksperiment for at klargøre feature-behovene hos Premium- og ikke-Premium-brugere”.

Selv om der ikke ligefrem er tale om en officiel melding fra toppen (hvilket måske forklarer det halvdårlige engelsk i udmeldingen), ser fænomenet altså ud til at være en prøveballon. YouTube vil givetvis tage reaktionerne i betragtning, før de beslutter sig for at smide alle 4K-videoer bag betalingsmuren.

Hvad synes du? Er det okay, hvis det koster penge at se videoer i 2160p, også selv om skaberne har leveret videoen i den kvalitet? Giv lyd i kommentarsporet.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.