Forside * Featured

Storpolitik: iPhone- og Mac-produktion siver langsomt ud af Kina

-
(Foto: DDP/Unsplash/Apple/TUBS/Wikimedia Commons)

Foxconn og TSMC investerer nu heftigt i fabrikker langt væk fra Kina, især drevet af Apple og bekymringerne over en evt. kinesisk invasion af Taiwan.

Foxconn har netop annonceret, at de vil investere et gigantisk beløb – 500 milliarder dollar, eller cirka 3,5 billioner kroner – i produktionskapacitet i Indien. Den store udvidelse af fabriksaktiviteterne i Indien svarer til en firedobling af kapaciteten, og det er især iPhones, Foxconn vil producere på fabrikkerne. Foxconn laver allerede en mindre del af Apples iPhones i Indien, men nu skrues der altså kraftigt op for blusset.

Udmeldingen fra Foxconn er blot det seneste skridt i en længere række af tiltag, hvor taiwanesiske firmaer flytter produktionen ud af Kina. Ifølge The Register har visse analytikere f.eks. estimeret, at Foxconn vil have flyttet en fjerdedel af sin nuværende kinesiske produktion ud af Kina, når kalenderen skriver 2025. På overfladen sker det på grund af Kinas fortsatte problemer med COVID-19, men kigger man lidt dybere, handler det især om forholdet mellem Kina og Taiwan.

Annonce:

Med krigen i Ukraine på Europas dørtrin er det måske ikke Taiwans nationale sikkerhed, der optager danskerne allermest, når det gælder internationale konflikter. Men for storforbrugere af hjemmets teknologier, er forholdet mellem Kina og Taiwan måske en anelse længere fremme i bevidstheden.

Som bekendt afhænger en stor del af verdens forbrugerelektronik-fremstilling af to taiwanesiske firmaer, nemlig Hon Hai og TSMC. Hon Hai er det officielle navn for firmaet, vi kender som Foxconn, og TSMC står for Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, der er verdens største chipfabrikant.

Den vestlige tech-branche er dybt afhængig af Taiwan

Stort set alle de populæreste spilkonsoller på markedet bliver sat sammen på Foxconns fabrikker, for såvel Microsoft som Sony og Nintendo får sine Xbox-, PlayStation- og Switch-konsoller lavet der. Amazon får også lavet det meste af sine forbrugerteknologiske produkter der, inklusive Kindle og firmaets Fire TV-produkter.

Et lidt ældre billede fra Foxconn-fabrikken i Shenzhen (Foto: Steve Jurvetson, CC-BY-2.0)

Men det er jo nok smartphones, Foxconn er mest kendt for, især fordi de laver mange af Apples iPhones på to store fabrikker i Shenzhen og især i Zhengzhou, hvor der for nyligt opstod alvorlige optøjer som protester mod Xi-regeringens COVID-politik. Foxconn står også for fremstillingen af Googles Pixel-smartphones, HMDs Nokia-telefoner og kinesiske Xiaomis telefoner, men Apple er ubetinget Foxconns største smartphone-kunde.

Dertil kommer, at TSMCs største kunde også hedder Apple, efter at Apple med stor succes er begyndt at fremstille sine egne chipset til Macs og iPads, oven i de chips, de allerede lavede til iPhone. Apple har også i lang tid forsøgt at gøre sig uafhængig af Qualcomms modem-chips, et mål, de forventes at nå indenfor nogle år.

Frygt for invasion

Med andre ord har den vestlige forbrugerelektronikverden, og især Apple, en stor interesse i, at Kina ikke invaderer Taiwan. Kendere af forholdet mellem Kina og Taiwan vil vide, at Kina anser Taiwan for at være en del af Kina, mens Taiwan anser sig selv for at være en uafhængig nation. Kina har tolereret dette forhold i årtier, men Xi Jinping-regeringen har på flere måder indikeret, at den ønsker et mere konsolideret Kina, hvilket bl.a. har ført til strammere styring af Hong Kong.

En af de Foxconn-fabrikker, der er tættest på Danmark, ligger i Pardubice i Tjekket (Foto: Foxconn)

Af samme grund er bekymringerne over en potentiel, kinesisk militærinvasion af Taiwan og en afsættelse af Taiwans regering kommet højere op på dagsordenen, både i Biden-administrationen i USA og på forbrugerelektronik-topchefernes kontorer i USA og Japan.

Blandt andet på grund af den meget langsomt eskalerende konflikt med Kina, har Foxconn over de sidste 15 år udvidet antallet af lande, hvor de producerer forbrugerelektronik, samtidigt med at de har udvidet antallet af fabrikker i Kina, efterhånden som ordrerne rullede ind. Foxconn har 12 fabrikker i Kina, men har også fabrikker i Brasilien, Indien, Japan, Mexico, Malaysia, Sydkorea, Tjekkiet, Ungarn og Slovakiet.

Apples chips laves tættere på hovedkvarteret fremover

Foxconn har siden 2017 forsøgt at få en fabrik op at stå i USA, nærmere betegnet i staten Wisconsin, men det amerikanske fabriksarbejder-lønniveau har ifølge firmaet selv fået Foxconn til at skrue ned for ambitionerne. I 2021 købte Foxconn dog en tidligere bilfabrik i Ohio, så planerne anses stadig for at være aktive.

For nylig er TSMC også begyndt at sprede sine aktiviteter væk fra Taiwan, især drevet af firmaets største kunde, Apple. Således lovede Tim Cook for nylig, at Apple ville begynde at producere chips i Tyskland, hvilket kommer til at ske på en ny TSMC-fabrik. TSMC er også indgået i et samarbejde med Sony om at producere chips i Japan.

Sådan forventer TSMC at deres ene fabrik i Arizona kommer til at se ud, når den er færdig. Fabrikken er under opførelse netop nu (Foto: TSMC)

I sidste uge stod præsident Biden også i spidsen for at stort anlagt arrangement i Arizona, hvor TSMC er i gang med at bygge en chipfabrik. Det skete i anledning af, at TSMC har annonceret, at firmaet vil mere end tredoble investeringerne i Arizona fra 12 milliarder dollar til 40 milliarder dollar (ca. 282 milliarder kroner) og bygge en ekstra chip-fabrik i staten.

De to fabrikker skal primært servicere Apple, og ifølge flere medier sker tiltaget nu, så firmaet ikke kommer til at mangle chips, hvis Kina invaderer Taiwan. Det falder sammen med at Biden-administrationen i USA har fået gennemført en ny lovpakke, der giver store fordele til firmaer, der producerer chips i USA.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.