Forside Nyheder

Apples MR-headset afslører magtkampe på de indre linjer

-
Ifølge Financial Times vil Tim Cook lade Apples XR-strategi runde hans eftermæle i firmaet af. (Mock-up: Tim Cook/Twitter, Antonio De Rosa /Rec.dk)

Tim Cooks operationelle division har taget magten fra designdivisionen i tiden efter Steve Jobs’ død, viser processen omkring det kommende headset.

Apples kommende Mixed Reality (MR)-headset bliver ikke lanceret med design-divisionens velsignelse, men er et resultat af en magtdemonstration fra bl.a. Tim Cooks side. Dermed er MR-headsettet blevet et symbol på, hvordan magtfordelingen internt i Apple har ændret sig efter Steve Jobs’ bortgang.

Det er konklusionen som flere Apple-fokuserede tech-medier har draget ovenpå en nyhed, der landede over weekenden fra Financial Times. Det britiske finansmedie har talt med kilder, der beskriver, hvordan headsettets lancering er blevet trumfet igennem fra toppen imod design-divisionens anbefalinger.

Annonce:

Ifølge Financial Times’ kilder er det Apples Chief Operating Officer (COO) Jeff Williams, der har skubbet på for at få headsettet lanceret, hvilket forventes at ske til juni, når WWDC løber af stablen. Men han mødte tilsyneladende modstand fra designerne.

Angiveligt ville flere højtrangerende medlemmer af Apples design-team hellere vente, til Apple kunne sende rigtige AR-briller på gaden, i stedet for hvad designerne anser som værende et mere klodset, større og tungere headset til VR og MR.

Vil ind på markedet nu

Velfungerende AR-briller er dog stadig i en meget tidlig fase, rent teknologisk. Vi er nu nået til det punkt, hvor letvægtsbriller, der kan vise simpel grafik og tekstinformation monokromt på et enkelt brilleglas, er nede i et niveau, der er til at betale for de fleste. Men Apple vil næppe sende AR-briller på gaden, før grafikken er bedre og kan vises på begge øjne uden at batterilevetiden er fem minutter.

Jeff Williams, Apples COO, har tilsyneladende presset på for at få Apples kommende MR-headset lanceret (Foto: Apple).

Med andre ord rådede de førnævnte designere topcheferne til at vente med at gå ind på XR-markedet, indtil Apple kunne sende AR-briller på gaden i et lækkert design og en kvalitet, der matcher Apples øvrige portefølje. Men da Tim Cook skulle vælge side mellem designerne og Jeff Williams’ XR-strategi, valgte han altså det sidste. Han vil ind på XR-markedet nu i stedet for senere i årtiet.

Financial Times skriver, at Tim Cook vil lade Apples entré på XR-markedet runde hans eftermæle i Apple-historien af. Ud over at have styret Apple succesrigt igennem turbulente tider, vil Cook gerne huske som ham, der førte Apple Watch og XR-enhederne ind i Apples portefølje. Cook har flere gange indikeret, at han formentlig går på pension indenfor de næste 8-10 år.

Mere praktik, mindre design

Tim Cook kommer selv fra den operationelle side af Apple, og stod for den praktiske fremstilling og distribution af Apples produkter, indtil han i 2009 midlertidigt overtog rollen som CEO under Steve Jobs’ sygdomsfravær. Efter kortvarigt at være vendt tilbage til COO-jobbet, indtog han igen CEO-jobbet i januar 2011, da Jobs igen gik fra på grund af sin kræftsygdom. Denne gang skulle Cooks position ende med at blive permanent.

Siden da har det operationelle haft langt mere magt i Apple end tidligere. Efter Steve Jobs’ tilbagevenden til Apple i 1997 blev der lagt en hel del mere beslutningskompetence over i designdivisionen, især under Jony Ive. Partnerskabet mellem Ive og Jobs betød, at hvis et produktdesign ikke levede op til de to herrers krav, blev det sendt tilbage til designerne, indtil det var klar.

Da Jony Ive for fire år siden besluttede sig for at forlade Apple, så mange det som et tegn på at magten er skiftet over til den operationelle side under Tim Cook. Og det er altså den samme magtfordeling, som underkendelsen af designernes råd om MR-headsettet kan være et nyere og måske endnu tydeligere tegn på.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.