Forside * Featured

TEST: Sonos Era 100 – Den perfekte Sonos One afløser

-
Sonos Era 100 (foto: recordere.dk)

Bluetooth, WiFi 6 og bedre lyd. Det er nogle af de ting som du får med den nye Era 100 fra Sonos. Vi har testet den nyeste højttaler fra Sonos.

Det er en ny “Era” for Sonos, og efter at have testet Era 300, havde vi store forventninger til Era 100 som skal afløse Play 1 serien. Om vores forventninger blev indfriet kan du læse mere om i denne test.

Med den nye sonos Era 100 får du både bedre netværksforbindelse og nu også en højttaler du kan forbinde til direkte med Bluetooth 5.0. Oven i det får du stereo-lyd, da Sonos har sat endnu en højttalerenhed i højttaleren.

Annonce:

 

Design og installation

Sonos Era 100 kommer i en kasse, der udover højttaleren indeholder et 230V strømkabel og så en lille manual.

 

USB-C og sluk for mikrofon på Era 100 (foto: recordere.dk)

Den ovale form minder meget om Sonos Arc, både med det meget fine gitter, der nu fylder det meste af højttaleren. På bagsiden i toppen finder man en knap som bruges til at skifte mellem WiFi og Bluetooth, og det er også den knap man skal trykke på hvis man vil nulstille højttaleren. På bagsiden i bunden finder man en knap til fysiskt at slå de indbyggede mikrofoner fra, og så et USB-C stik som kan bruges til line-in, eller du kan købe en adapter, som har phono, og en anden med phono og ethernet, for det er er ikke længere standard i Sonos nye højttalere. Det betyder at du skal smide yderligere 329,- for at få phono-stik og ethernet i højttaleren.

 

Gennemsigtig Sonos Era 100. Foto: recordere.dk

På toppen af højttaleren har du forskellige haptiske knapper til at styre start / stop og forrige og næste nummer, og så har du en slider hvor du kan styre lydstyrken ved at trække fingeren over området mod højre eller venstre. Der er også en lille touchknap, der lukker for smart assistenten hvis du har sådan en slået til. Der er ikke understøttelse for Google Assistant.

 

Betjeningen på Sonos Era 100 (foto: recordere.dk)

Jeg er vild med det nye udtryk på Sonos Era 100, og selvom den er lidt større end Sonos Play One (120 x 183 x 131 mm), så synes jeg faktisk det er en smukkere højttaler end sin forgænger.

 

Sonos One og Sonos Era 100 ved siden af hinanden (foto: recordere.dk)

Som noget nyt har Sonos Era 100 flere indbyggede mikrofoner, som gør at også Android brugere nu kan bruge Trueplay via de indbyggede mikrofoner i højttalerne. Dog fortæller Sonos at Trueplay via iOS stadig er den bedste kalibrering du kan give dine højttalere for den optimale lydkvalitet.

Du kan få både stativ og vægophæng til Sonos Era 100, som skal købes som ekstraudstyr. Og så skal det nævnes at Sonos Era 100 er beskyttet mod fugt, så den godt kan stå på et badeværelse med høj luftfugtighed.

 

Hvordan lyder Sonos Era 100?

Inde i Sonos Era 100 finder du to tweeters og en midwoofer, og det betyder at Era 100 kan levere “stereo-lyd” i forhold til Play One som den afløser. Jeg vil nu hellere rose den for dens bredere sweet-spot, og mere fyldige lyd.

For Sonos Era 100 lyder markant bedre end Play One familien. Den ekstra højttaler enhed gør at tweeterne kan koncentere sig om disket og høj mellemtone, mens midwooferen klarer dyb mellemtone og bas.

Sonos Era 100’s mere fyldige lyd, gør at den fylder et rum bedre som stand-alone højttaler, og det gør den faktisk virkeligt godt. Nuvel, den vil aldrig kunne erstatte et rigtigt stereo-sæt alene, men som enkelt højttaler i f.eks. et værelse eller i et badeværelse, der er højttaleren perfekt. Hvis du vil have ægte stereo-lyd, kan du vælge og købe to Era 100 og sætte dem op i et stereosæt.

Du kan også bruge Sonos Era 100 som baghøjttalere til f.eks. Sonos Arc, Beam og Ray soundbars, og hvis det er det primære formål, så skal du være opmærksom på, at så snart du sætter mere end én Sonos Era 100 sammen i et par, så mister de bluetooth funktionaliteten.

 

Sonos Era 100. Foto: Sonos

Hvordan Lyder Sonos Era 100 som enkelt-højttaler?

Man kan virkeligt godt høre at den ekstra tweeter gør en forskel, og den 25% større woofer gør også at mellemtone og bas har fået mere fyld. Sweetspot er bredere, men jeg synes ikke at det at den nu er en stereo-højttaler gør noget for stereo-oplevelsen. Men den lyder virkeligt godt. Men det skal den også med det nye prispunkt der ligger på 2.100,-

Vi testede med flere forskellige musikarter, og fælles for dem alle var at Sonos Era 100 leverede en god og fyldig musikoplevelse. Bassen bliver aldrig for dominerende, og Era 100 kan virkeligt spille både højt og lavt uden at blive for dominerende eller udvandet.

Hvordan lyder Sonos Era 100 i et stereo-setup med to højttalere?

Du kan som tidligere skrevet sætte to Era 100 sammen i et stereo-setup, og så får du ægte stereo-lyd og et meget mere fyldigt lydbillede, men så er du også ude i at skulle betale knap 4.200,- .

Men reglen om at to er bedre end én holder 100% og hvis du gerne vil have trådløs Sonos stereo-lyd i en stue, og ikke vil ofre alt for meget, så er det en god kombi, men du er nu oppe i et prispunkt, hvor du skal overveje om en Beam lydbar er et alternativ. Den koster lige under 4.000,- Så kan den også bruges til TV’et.

 

Hvordan lyder Sonos Era 100 som surround højttalere?

Har du allerede en Sonos Soundbar, så kan du bruge Sonos Era 100 som baghøjttalere i en surround opsætning, og de lyder faktisk godt til både Beam og Arc. Men hvis du først er ude i den investering, vil jeg anbefale at du læser vores anmeldelse af Sonos Era 300, der udover god lyd også tilbyder Dolby Atmos.

Men har du en Beam eller Ray, så er Sonos Era 100 de perfekte baghøjttalere.

 

Bluetooth og WiFi 6, men slut med Sonos Network og ethernet indbygget i højttaleren.

Som skrevet længere oppe, så kommer Sonos med WiFi 6, men det er slut med Sonos eget Sonos Network som var deres eget Mesh netværk. Du opretter forbindelse via WiFi med en 802.11a/b/g/n/ac/ax 2,4/5-GHz-router. Det betyder at du efterhånden som du opdaterer dit Sonos setup kan fjerne en eventuelt boost i dit Sonos setup. Men det er stadig S2 økosystemet du kører på, så du skal ikke til at have ny app, som da Sonos kom med Arc for nogle år siden.

Sonos har til gengæld fjernet ethernet porten, så det bliver “rigtigt” trådløst i fremtiden. Personligt har jeg haft Ethernet på min Sonos Boost i mit system, men ser da frem til at alt med tiden bliver opdateret til 5Ghz WiFi 6, og allerede nu har jeg droppet Boost og ladet min Sonos Arc være den eneste kablede enhed i nettet.

 

Bluetooth knap på Sonos Era 100 (foto: recordere.dk)

Udover WiFi 6 får du Bluetooth 5.0, som gør at du kan forbinde til højttaleren uden at skulle koble på det trådløse netværk hvis du er gæst. Dette gælder kun hvis højttaleren ikke er en del af et stereo-sæt eller står som baghøjttalere i et surround-setup. Du kan stadig bruge AirPlay 2 mod højttaleren hvis du er på det trådløse netværk.

Inden i højttaleren sidder der et ARM 1,9 Ghz chipset med 8 GB DDR4 RAM og 8 GB NAND lagerplads til Sonos eget styresystem. Og da jeg installerede højttalerne, og der var en firmwareopdatering, oplevede jeg det som væsentligt hurtigere at opdatere de nye Era højttalere end mine gamle Play 5 gen 2 højttalere. Om det er WiFi 6 der gør det eller om det er en hurtigere ARM cpu der sidder i højttaleren ved jeg ikke.

 

Sonos App (ill. recordere.dk)

Sonos App, og alt det andet

Sonos app har vi skrevet om mange gange, og selvom det nok er et af de områder hvor Sonos snart skal kaste noget kærlighed, så er Sonos app’ stadig solid hvis du vil forbinde til mange forskellige musik og streamingtjenester. Oven i det så får du Sonos Radio med i prisen, så du kan høre en masse godt trådløst musik uden at have et abonnement.

I App’en har jeg lige nu Apple Music, Sonos Radio og musikken på min NAS, og især din egen musik lider over manglende vedligehold i Sonos økosystem. Jeg køber rigtigt meget musik, og det betyder at det efterhånden tager endog mange minutter at opdatere et Sonos audio bibliotek. Der kan man med fordel bruge f.eks. Plex Media server, og så finde sin musik igennem det interface der er lavet til Sonos.

Bruger du Sonos sammen med f.eks. Apple Music eller Spotify kan du med fordel bruge AirPlay 2 eller Spotify Connect direkte, og det fungerer fantastisk.

 

Konklusion

Sonos Era 100 er mere end en afløser af Sonos Play One serien. Det er en opdatering med mere af det hele. Den har bedre lyd, den har bedre trådløse forbindelser og den har også et pænere design.

Men det kommer med en prisforhøjelse på mere end 600 DKK i forhold til den højttaler den afløser. Men jeg synes virkeligt at Sonos Era 100 tilbyder meget mere værdi med Bluetooth 5.0 og WiFi 6 samt den bedre lyd, så det må være op til den enkelte om de mener det samme.

Personligt er jeg vild med den retning som Sonos har taget med Era familien, og kvitterer med en Recordere.dk anbefaler karakter.

 

Sonos Era 100. Foto: Sonos

 

Pris og levering

Sonos Era koster 2.099,- og kommer i farverne sort og hvid, og kan købes i danske butikker nu.

Se forhandlere og dagspris

 

Sonos Era 100 Specifikationer (engelsk)

 • Speaker drivers:
  • 2x tweeters, 1x midwoofer
 • Amplification:
  • 3x Class D amps
 • Dimensions:
  • 120 x 183 x 131 mm
 • Connectivity:
  • Wi-Fi 6, Bluetooth 5.0, USB-C (3.5mm line-in and Ethernet via adapter)
 • Streaming support:
  • Sonos app, Apple AirPlay 2
 • Voice assistant support:
  • Alexa, Sonos Voice Control
 • Other features:
  • Sonos multi-room control, Sonos home theater option, stereo pair option

 

Se også

TEST: Sonos Era 300 – Trådløst øreguf for Atmos-elskere

 

Sonos Era 100
Design
Lyd
Brugervenlighed
Læs bedømmelse0 stemmer
Plus
Flot design
Rigtig god lyd i forhold til størelse
Bluetooth og WiFi 6
Minus
Prisen kan godt være en udfordring
4.2
Karakter
Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.