Forside * Featured

TEST: Sonos Era 300 – Trådløst øreguf for Atmos-elskere

-
Sonos Era 300. Foto: Sonos

Sonos er klar med den største nyhed i mange år. Med Era 300 er de klar med en helt ny familie af trådløse højttalere. Vi har testet de nye trådløse højttalere fra Sonos.

Ikke siden Sonos kom med Sonos Arc for snart tre år siden, er der kommet så spændende nyt som med Sonos Era 300 serien, som tilbyder både god og rummelig lyd i en lille højttaler der fylder mindre end Sonos Play 5. Den helt nye familie kommer med både ny lyd, trådløse funktioner og et farvel til Sonos Boost (Sonos Network), fordi den nu selv har WiFi 6 support.

Vi har haft Sonos Era 300 til test i knap tre uger, og har testet dem til både musik, podcast og som baghøjttalere i et Sonos Dolby Atmos setup med en Sonos Arc, Sonos Sub og så to Era 300 højttalere, og her er hvad vi synes om den.

Annonce:

 

Sonos Era 300. Foto: Sonos

Design og installation

Sonos Era 300 kommer i to farver sort og hvid, og de er lavet med nye materialer. De nye farver er skabt med miljørigtige råvarer, så hurra for det.

Sammen med højttaleren kommer der et strømkabel med en vinkelret prop, som gør at strømkablet vender nedad på bagsiden af højttaleren. Det er godt tænkt, og jeg er vild med den del af designet. Anderledes er det med resten af højttalerens design.

Højttaleren ligner en aflang champignon, og selvom designet er skabt for at skabe god lyd, så skal man nok lige vænne sig til det nye udtryk. En anden ting ved det nye design er at de er skabt til at stå på én bestemt måde, og kun den måde. Du kan ikke have den stående, som du kan med Sonos Play 5, og du kan kun vende dem om, hvis du hænger dem i loftet.

 

Sonos Era 300. Foto: recordere.dk

På toppen af højttaleren har du forskellige haptiske knapper til at styre start / stop og forrige og næste nummer, og så har du en slider hvor du kan styre lydstyrken ved at trække fingeren over området mod højre eller venstre. Der er også en lille touchknap, der lukker for smart assistenten hvis du har sådan en slået til.

På bagsiden har du i toppen en knap til at skifte mellem WiFi og Bluetooth, og så nede i bunden af bagsiden er der en kontakt, hvor du kan slå mikrofonen fra, og så er der en USB-C port, som kan bruges til line-in, eller du kan købe en adapter, som har phono, og en anden med phono og ethernet, for det er er ikke længere standard i Sonos nye højttalere. Det betyder at du skal smide yderligere 329,- for at få phono-stik og ethernet i højttaleren.

Skal du have en stander/fod der passer til højttaleren har Sonos lavet deres egen, som koster 1.299,-

Bag frontens højttaler grill, er der stadig den velkendte Sonos diode, der med farver fortæller om den er klar til opsætning, og også skifter farve ud fra om du kører WiFi eller Bluetooth. Den kan som altid slåes fra i indstillingerne i Sonos App’en.

Min umiddelbare holdning er at Sonos Era 300 er en ny Sonos Play 3 rent størrelsesmæssigt, og ser man på den netop lancerede Era 100 som erstatter Play 1, kunne man godt forestille sig at der med tiden også kommer en Era 500, som kunne tage pladsen for Play 5, men som altid er ikke noget Sonos fortæller om – De er altid meget tavse når det gælder om hvad de arbejder på.

 

 

Sonos Era 300 måler 160 x 260 x 185 (H x B x D), og vejer 4,47 kg., og er certificeret til at stå i fugtige rum som badeværelse, hvis man har det behov.

Installationen er blevet endnu lettere, og det tager ikke mange minutter fra højttaleren er sat til strøm til du har lækkert trådløs musik i højttaleren. Det installeres via Sonos App som findes til både iOS, Android, Windows og MacOS. Det er dog lettest med en smartphone.

Som noget nyt har Sonos Era flere indbyggede mikrofoner, som gør at også Android brugere nu kan bruge Trueplay via de indbyggede mikrofoner i højttalerne. Dog fortæller Sonos at Trueplay via iOS stadig er den bedste kalibrering du kan give dine højttalere for den optimale lydkvalitet.

 

Sonos Era 300. Foto: recordere.dk

Bluetooth og WiFi 6, men slut med Sonos Network og ethernet indbygget i højttaleren.

Som skrevet længere oppe, så kommer Sonos med WiFi 6, men det er slut med Sonos eget Sonos Network som var deres eget Mesh netværk. Du opretter forbindelse via WiFi med en 802.11a/b/g/n/ac/ax 2,4/5-GHz-router. Det betyder at du efterhånden som du opdaterer dit Sonos setup kan fjerne en eventuelt boost i dit Sonos setup. Men det er stadig S2 økosystemet du kører på, så du skal ikke til at have ny app, som da Sonos kom med Arc for nogle år siden.

 

USB-C dongle: Sonos Combo Adapter med ethernet og minijack

 

Sonos har til gengæld fjernet ethernet porten, så det bliver “rigtigt” trådløst i fremtiden. Personligt har jeg haft Ethernet på min Sonos Arc og en Sonos Boost i mit system, men ser da frem til at alt med tiden bliver opdateret til 5Ghz WiFi 6.

Udover WiFi 6 får du Bluetooth 5.0, som gør at du kan forbinde til højttaleren uden at skulle koble på det trådløse netværk hvis du er gæst. Dette gælder kun hvis højttaleren ikke er en del af et stereo-sæt eller står som baghøjttalere i et surround-setup. Du kan stadig bruge AirPlay 2 mod højttaleren hvis du er på det trådløse netværk.

Inden i højttaleren sidder der et ARM 1,9 Ghz chipset med 8 GB DDR4 RAM og 8 GB NAND lagerplads til Sonos eget styresystem. Og da jeg installerede højttalerne, og der var en firmwareopdatering, oplevede jeg det som væsentligt hurtigere at opdatere de nye Era højttalere end mine gamle Play 5 gen 2 højttalere. Om det er WiFi 6 der gør det eller om det er en hurtigere ARM cpu der sidder i højttaleren ved jeg ikke.

 

 

Sonos Era 300 lyder fantastisk, og er i min bog den bedste baghøjttaler til en Sonos Arc soundbar

Inde i Sonos finder du seks optimalt placerede drivere hele vejen rundt på fronten, siderne og toppen for at understøtte både stereo og rummelig og Dolby Atmos musik og lyd. Og fyldig musik – Det skal jeg love for de giver. Jeg har testet Sonos Era både som stand-alone højttaler, stereo-par og som baghøjttalere i et surround setup med Sonos Arc og Sonos Sub i samme sæt.

Jeg har testet Sonos Era 300 med både almindeligt lossless musik, ligesom jeg har haft adgang til Sonos beta af Apple Music med fyldig lyd (Dolby Atmos). Ligesom jeg har testet Sonos Era med en lang række Dolby Atmos film.

 

Sonos Era 300 på Sonos stativ (foto: recordere.dk)

 

Stand alone lyd
Som enkelt højttaler lyder Sonos Era 300 rigtigt godt, men den har en masse begrænsninger som man skal være opmærksom på. Mange vil gerne have deres højttaler stående i en reol, lidt gemt af vejen, og der er Sonos Era 300 bare ikke i sit es. Fordi den har brug for plads til at spille fyldigt, men sætter du den på et bord eller et fritstående møbel, så lyder den helt enkelt fantastisk. Den har et meget bredt sweet spot, og uanset hvor i lokalet du sidder så lyder den rigtigt godt. Den har en rigtig god mellemtone og diskant. Jeg savner dog lidt på dybden, men som stand alone højttaler får du en god lyd.

Stereo-par
Jeg har selv et sæt Play 5 som stereopar, og der må jeg bare sige at der kan Era 300 ikke følge med. Play 5 er overlegen i dybde, men er Era 300 inden for dit budget, så lyder de godt, og så får du fyldig lyd oven i. Men allerede her som stereopar ville jeg overveje en Sonos Sub for at få fuld glæde af Era 300. Men du får virkeligt fyldig lyd i selv store rum. Vores stue er knap 40 m2, og der spillede de let hele rummet op uden at lyde tynde.

 

Sonos Ray vs. Sonos Arc

Det komplette surround sæt
Har du allerede Sonos Arc og Sonos Sub, kan du med et sæt Sonos Era 300 få et Dolby Atmos kompatibelt surround sæt. Men du skal af med 20.516, og der er nok mange der vil vælge en surround-reciever og andre højttalere for et mindre beløb, men når det er sagt så får man virkeligt god lyd med det sæt.

Uanset om man vælger én Sonos Era 300, et stereo-sæt eller dem som baghøjttalere i et surroundsæt, så får man virkeligt god lyd for pengene. Jeg har testet med alle typer musik, og er imponeret af f.eks. Lotte Kestner’s album Stolen, som er blevet gennempillet på kryds og tværs fordi der en ret god akustisk oplevelse, og så har jeg naturligvis givet den fuld sving med bl.a. Hans Zimmers live album som findes med Dolby Atmos, ligesom jeg har nydt flere koncerter med DTS-HD.

 

Sonos Era 300 som baghøjttaler (Foto: recordere.dk)

Du får virkelig god og fyldig lyd og du kan jo starte med en enkelt Era 300, og så se om du vokser ud i et stereo-sæt senere.

Personligt har jeg haft 2 x Play 5 som baghøjttalere i mit Sonos Arc setup, men det kommer jeg til at skifte ud med to Sonos Era 300, fordi de højttalere der fyrer op imod loftet giver en rigtig god Atmos oplevelse. Det er svært at beskrive, men jeg har testet med Top Gun Maverick, og togtet hvor de flyver ind i dalene og senere bliver jagtet af missiler er helt sindsygt fedt at lytte til.

Lyden er godkendt på Sonos Era 300.

 

Sonos App (ill. recordere.dk)

Sonos App, og alt det andet

Sonos app har vi skrevet om mange gange, og selvom det nok er et af de områder hvor Sonos snart skal kaste noget kærlighed, så er Sonos app’ stadig solid hvis du vil forbinde til mange forskellige musik og streamingtjenester. Oven i det så får du Sonos Radio med i prisen, så du kan høre en masse godt trådløst musik uden at have et abonnement.

 

I App’en har jeg lige nu Apple Music, Sonos Radio og musikken på min NAS, og især din egen musik lider over manglende vedligehold i Sonos økosystem. Jeg køber rigtigt meget musik, og det betyder at det efterhånden tager endog mange minutter at opdatere et Sonos audio bibliotek. Der kan man med fordel bruge f.eks. Plex Media server, og så finde sin musik igennem det interface der er lavet til Sonos.

Bruger du Sonos sammen med f.eks. Apple Music eller Spotify kan du med fordel bruge AirPlay 2 eller Spotify Connect direkte, og det fungerer fantastisk.

 

 

Konklusion

Jeg er vild med Sonos Era 300. Jeg er stadig i accept-fasen af designet som kræver noget tilvænning, men jeg kommer til at investere i et sæt selv, for de skal klart være baghøjttalere i mit setup.

Ville jeg købe en Era 300 som stand alone højttaler? Ja, det ville jeg, for den lyder ualmindeligt godt, men man skal som skrevet være opmærksom på hvor man kan stille den, for den kan kun ligge ned, og har bedst af ikke at stå indeklemt i et reolsystem.

Men for 3.699,- tror jeg du får svært ved at finde en højttaler der kan bruges til så mange forskellige opsætninger ud af kassen. Du får både Sonos trådløs, AirPlay 2, Spotify Connect og Bluetooth og en fantastisk lyd i én og samme pakke. Men pas på, for der går ikke længe før du skal have nummer to.

Vi kvitterer med 4,5 flotte “Recordere.dk anbefaler” stjerner , og eneste anke er at den kun kan ligge ned. Men ellers får du lige nu ikke en bedre trådløs højttaler til pengene.

 

Sonos Era 300. Foto: Sonos

 

Pris og levering

Sonos Era 300 koster 3.699,- og fås i sort og hvid.

Den kan købes i de danske butikker fra den 28. marts, og du kan også købe specielle tilbud hvor du kan bundle et sæt eller det ultimativt hjemmebiografsæt med Arc som består af 1 Sonos Arc, 1 Sonos Sub og 2 Sonos Era 300 for 20.516 kr.

Se forhandlere og dagspris

 

Se også

TEST: Sonos Era 100 – Den perfekte Sonos One afløser

 

Sonos Era 300

8.5
Design 7.5
Lyd 9.0
Brugervenlighed 9.0

Plus

  • Fantastisk lyd
  • Bedste Atmos baghøjttaler til Sonos
  • Let at sætte op

Minus

  • Det kræver lidt at vænne sig til designet
  • Prisen kan være høj for nogle
Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.