I dag skal SpaceX’s starship en tur i rummet og retur

-

Elon Musks rumfirma, SpaceX, gør torsdag klar til at lancere sit kraftfulde nye Starship-raketsystem til rummet for første gang på en kort, men meget ventet, ubemandet testflyvning fra Texas’ Golfkyst.

Den totrinsraketaffyring, der er højere end Frihedsgudinden med sine 120 meter, skal sendes op fra SpaceX-området i Boca Chica, Texas. Muligheden for opsendelse starter ca. kl. 15.00 dansk tid.

Testmissionen, uanset om dens mål er fuldt opfyldt eller ej, repræsenterer en nøglemilepæl i SpaceX’s ambition om at sende mennesker tilbage til månen og til sidst til Mars – også det centrale mål for et fornyet NASA-rumfartsprogram beregnet til at integrere Starship.

Annonce:

Men SpaceX står over for enorme udfordringer i blot at lancere et rumfartøj, der ville blive den mest kraftfulde raket på jorden, hvis det lykkes at komme afsted.

“Succes er ikke, hvad der bør forventes”, skrev Musk på Twitter søndag aften og sagde, at det bedste scenarie ville give vigtige data om, hvordan Starship stiger op til rummet, og hvordan det vil flyve tilbage til jorden.

“Det er bare en meget grundlæggende vanskelig ting.”

Prototyper af Starship-raketten har foretaget fem sub-rumflyvninger op til 10 km over jorden i de seneste år, men Super Heavy-boosteren har aldrig forladt jorden.

I februar gennemførte SpaceX en test-afbrænding af raketten, idet de tændte 31 af dets 33 Raptor-motorer i cirka 10 sekunder med raketen boltet fast lodret på en platform.

Hvis alt går som planlagt på mandag, vil alle 33 Raptor-motorer tænde samtidigt for at løfte Starship på en flyvning, der næsten fuldfører et fuld kredsløb om jorden, før den genindtræder atmosfæren og falder frit ned i Stillehavet med supersonisk hastighed ca. 97 km ud for de nordlige hawaiiske øer.

Efter at have adskilt sig fra Starship forventes det, at Super Heavy boosteren vil udføre begyndelsen af en kontrolleret tilbagevendende flyvning, før den rammer vandet i Mexicogolfen.

Starships blændende genindtræden over Stillehavet vil teste dens evne til aerodynamisk at styre sig selv ved hjælp af store klapper og dens varmeafskærmning for at modstå den intense friktion, der genereres, når den falder gennem atmosfæren.

“Skibet kommer ind som en meteor,” siger Musk. “Dette er det første skridt på en lang rejse, der vil kræve mange flyvninger.”

Den oprindelige launch skulle være mandag den 17. april, men det blev aflyst på grund af problemer med trykket på booster. Derfor prøver de igen den 20. april.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.