Forside Nyheder

Microsoft: Cortana er (næsten) død! Længe leve Copilot!

-
(Foto: Microsoft/Rec.dk)

Windows 11 får nu den samme AI-assistent indbygget, som kommer til Microsoft 365-programmerne.

Microsoft giver den alt, hvad den kan trække i forhold til den igangværende AI-bølge. Det begyndte med integrationen af sprogmodellerne GPT-3.5/4 i Bing, der med det samme gjorde verdens næstmest brugte søgemaskine meget mere brugbar.

Dernæst kom udmeldingen, at en ny AI-drevet ”hjælper” ville blive lanceret til Microsofts produktivitets-apps, inklusive de tidligere Office-programmer, der nu er kendt som Microsoft 365-suiten. Altså f.eks. Word, Excel, og PowerPoint, men også f.eks. webbrowseren Edge.

Annonce:

Denne hjælper hedder Copilot og for et par uger siden skød Microsoft et ”early access”-program i gang, hvor udvalgte brugere og medlemmer af Microsofts udvikler-community kunne begynde at bruge den nye AI-hjælperen.

Men nu har Microsoft annonceret at Windows-brugere ikke engang behøver bruge Microsoft 365 for at få hjælp fra Copilot. AI-hjælperen bliver nemlig nu også direkte integreret i Windows som en ny, virtuel assistent.

Understøtter nu også plugins

Hvis du nu tænker: ”Virtuel assistent i Windows….har jeg ikke hørt det før?”, så er du ikke helt galt på den. Da alle de forskellige tech-firmaer havde travlt med at lancere virtuelle assistenter for snart ti år tilbage, med navne som Siri, Alexa, Google Assistant, Bixby, osv., kom Microsoft også med sin egen.

Den hed Cortana og var opkaldt efter en AI-karakter i ’Halo’-spilserien. Cortana skulle gøre det muligt at gøre ting ved at tale og skrive direkte i normalt sprog til Windows. Men ligesom Microsofts første forsøg på noget lignende, assistenten Clippy fra 1997, slog Cortana aldrig rigtig igennem. Siden blev Cortana-funktionerne blot mere integrerede som søgbare og automatiserede funktioner i Windows. Assistenten findes i princippet stadig i Windows, men nu skal man lede efter den.

Hvorvidt Cortana bliver sendt helt på pension, når Copilot begynder at blive rullet i juni er ikke officielt udmeldt, men der vil næppe være meget for den at lave. Copilot tager over, kommer til at bo i taskbar’en, og ligesom i Microsoft 365 (og snart også i Edge) åbner den op i et sidevindue, når du klikker på den. Herfra kan den udføre opgaver baseret på ting, du beder den om i dit normale sprog, og en hel del af opgaverne minder om dem fra produktivitets-programmerne.

Du behøver således ikke have Word åben for at få Copilot til at hjælpe dig med at skrive en tekst. Hvis du skriver i et messenger-program, der ikke står Microsoft på, kan Copilot også hjælpe dig. Derudover kan Copilot også hjælpe dig med at indstille ting i Windows, så du ikke længere behøver navigere frem til indstillingerne, men blot kan bede Copilot om f.eks. at justere grafikopløsningen eller sætte Windows i en energitilstand, der sparer mere batteri.

Disse annonceringer kom som en del af åbningen af Microsofts udviklerkonference, Build, som løb af stablen i dag. Det blev også annonceret, at Microsoft 365-versionen af Copilot nu understøtter plugins, herunder nogle, der er lavet til ChatGPT. Og apropos sidstnævnte, så har Microsoft nu fået indsat Bing som den primære søgemaskine som ChatGPT bruger, hvilket skulle give både mere troværdige og mere opdaterede resultater.

Annonce:
Forrige artikelCNN Fast er en ny nyhedskanal for de unge
Næste artikelSÅ ER DET NU: Netflix advarer kunderne mod konto-deling i Danmark
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.