Forside * Featured

Nostalgi: Book 8088 er en laptop-udgave af den første IBM-PC

-
(Foto: AliExpress/Rec.dk)

Få en computer, der kører med x86-arkitekturen som den så ud i 1981, med en CPU, der udkom tre år senere.

Her på siden har vi tit skrevet om retro-oplevelser med spilkonsoller og computere, især når disse bliver genudgivet i nye versioner. Men der er retro-oplevelser og så er der retro-oplevelser.

Som oftest byder genudgivne computere på en eller anden form for opdatering. Det er sjældent, at de udgives igen i nøjagtig den samme version som udkom, da far var dreng. Og det gør dem til særlige objekter, der muligvis ligner den gamle version, men som aldrig ville kunne være fremstillet, da originalen udkom.

Annonce:

Det gælder også for den kinesiske laptop Book 8088. Men til trods herfor er der alligevel tale om en temmelig unik retro-computer, der er retro på mindst to niveauer. Hvis vi begynder med, hvilken maskine den er en genudgivelse af, så skal vi helt tilbage til før den ellers så ofte genudgivne Commodore 64. Vi skal nemlig tilbage til den oprindelige pc fra 1981.

Man kan sige at Book 8088 er en pc-klon af de mere særprægede. For det første er den en klon af IBMs PC 5150, der er anses for at være den ”originale” PC, fordi den var den første, personlige computer baseret på, hvad der senere blev kendt som Intels x86-arkitektur. Sidstnævnte er opkaldt efter Intels 8086-CPU. Men det var en videreudvikling af denne, der sad i PC 5150.

Selv flash-RAM’en er retro

Som mere årvågne læsere måske allerede har gættet, var det Intels 8088-CPU, der sad i PC 5150 – og som også sidder i Book 8088. Selvom IBM allerede producerede ”slæbbare” computere før den første PC, kom 5150 dog aldrig i en version, der kunne passe ned i en moderne computertaske. Det kan Book 8088 derimod. Men det betyder ikke, at Der er tale om et gennemført, moderne design.

(Foto: AliExpress/Rec.dk)

Book 8088s andet retro-niveau er nemlig designet, der ikke ligner noget fra 1981, men derimod godt kunne forveksles med en bærbar fra omkring 1995. Men indvendigt er der altså tale om en PC 5150-klon…eller måske snarere end IBM PC XT. For som Ars Technica-skribenten Andrew Cunningham nævner i sin detaljerede anmeldelse af Book 8088, så var XT’eren mere eller mindre en 5150’er med en harddisk.

Der sidder ikke nogen harddisk i Book 8088, for i vore dage klarer man den slags med flash-RAM. Men der er alligevel noget retro over den indbyggede lagerplads, eftersom denne er leveret via CompactFlash, et format som kun de allervildeste kamera-entusiaster holder fast i. Den kan købes med et 512MB CF-kort, samt 640KB RAM. Jeps, der stod KB – kilobyte.

Absolut et hobbyprojekt

For at kunne køre dens LCD-skærm (CGA 640×200 pixels!), har Book 8088 en lidt mere moderne grafikchip, og lyden leveres af en Yamaha OPL3-chip. Derudover er den eneste relativt moderne feature ved Book 8088 dens USB-port. Der er ikke engang tale om CPU’en bliver emuleret. Ganske vist sidder der ikke en original Intel 8088-chip fra 1979 i Book 8088, disse er nok svære at få fat i. Men NEC V20-CPU’en i Book 8088 er en 8088-klon, der er næsten lige så gammel. Den er fra 1984.

Den originale IBM PC 5150 (Foto: Federigo Federighi/CC-BY-SA 4.0)

Andrew Cunningham bemærker hvordan alting er tydeligt mærket op på motherboardet, hvilket nærmest inviterer til at brugeren selv kan rode med at modificere sin Book 8088. Uanset hvad skal Book 8088 Nok ses som et hobbyprojekt, for ifølge Ars Technica-artiklen virkede halvdelen af tingene ikke, da computeren kom ud af kassen. Der skulle en del roderi til, før den kom op at køre. Men Det kan naturligvis også være sjovt for en retro-computerentusiast.

Book 8088 Kan købes på den kinesiske e-handelsside AliExpress for lidt over 2.000 kroner, afhængig af dagskursen og hvilken af AliExpress’ underleverandører, du vælger. Men så får du også både Windows 3.0 og MS-DOS 6.22 med oven i hatten.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.