Forside Nyheder

Efter fire års ventetid: Nu kan Atari VCS endelig købes

-

Forsinkelser, personaledrama og en global pandemi har holdt Atari VCS-maskinen tilbage. Men nu er den her.

Der skal nok være dem, der troede, at det aldrig ville ske. Men det gjorde det. Atari VCS er nu endelig kommet i handelen, efter flere års forsinkelser og hændelser, der blev ved med at forhindre lanceringen.

Annonce:

Som faste læsere af denne side vil huske, så er Atari VCS en usædvanlig kombination af retro-spilkonsol og stationær PC. Det er fire år siden, vi første gange skrev om hyldesten til en af de spilkonsoller, der startede hele gaming-kulturen i slutningen af 1970’erne, nemlig Atari 2600, også kendt som VCS.

Der findes andre kloner og retro-hyldester til den gamle maskine, men det specielle ved denne her er, at den kommer fra Atari selv. Atari er primært i dag ejet af en gruppe rige franskmænd, der tidligere stod bag et andet relativt legendarisk spilfirma, Infogrames. Sidstnævnte omdøbte sig selv til Atari, SA i 2009 efter at have overtaget de gamle, amerikanske Atari-spilfirmaer.

Det var altså denne version af Atari, der i 2017 annoncerede, at de ville lave en ny konsol. Dengang hed den Ataribox og ud over at give adgang til klassiske spil, skulle den også kunne bruges til streaming. Atari satte boksen på Indiegogo for at nedbringe udviklingsomkostningerne, og det lykkedes at hiv en hel del penge hjem på den front.

Stor crowdsourcing-succes

Men hele pointen med crowdsourcing er naturligvis, at folk forudbestiller produktet. Det kunne de dog imidlertid først gøre efter at den første forsinkelse allerede havde meldt sig. Men i maj 2018 blev der endelig åbnet for forudbestillinger.

Det blev en kanonsucces. Atari VCS, som maskinen nu var blevet omdøbt til, var genstand for en af de hurtigste og mest eksplosive crowdsourcing-kampagner nogensinde. På blot 24 timer hev Atari 1,7 mio. dollar – over 10 mio. kroner – hjem til færdigudvikling og produktionsstart på maskinen. Atari havde oprindeligt sat et mål på bare 100.000 dollar.

Atari VCS kan også bruges som en almindelig PC, hvis du selv lægger Windows, Linux eller Chrome OS på den (Foto: Atari)

Løftet var så, at de første kunder ville kunne få maskinen leveret i 2019. Men det skete ikke. I oktober 2019 var maskinen stadig ikke klar til levering, og var tilsyneladende ikke engang færdigudviklet. Systemarkitekten, der havde ansvaret for Atari VCS, forlod på det tidspunkt projektet efter han angiveligt ikke var blevet betalt i flere måneder.

Efter at have forsikret de mange håbefulde kunder, at de nok skulle få en maskine på et tidspunkt, fortsatte Atari ufortrødent. Det må derfor have været lidt af et slag i ansigtet, da COVID-19-pandemien brød ud blot få måneder efter firmaet havde håndteret den ovenstående krise.

Kan også bruges som PC og streamingboks

Men nu, i midten af 2021, kan Atari VCS langt om længe købes. Hvis du ikke kan finde den andre steder, kan den om ikke andet bestilles på den hjemmeside, Atari har bygget til den. En pakkeløsning med to controllere og adgang til 100 klassiske spil koster 400 dollar eller omkring 2.500 kroner før skatter og afgifter kommer oven i. Hvis du bare vil have konsollen, kan du slå 100 dollar af prisen.

Blandt Atari-spilklassikerne, der følger med maskinen, finder man bl.a. Pong, Centipede, Asteroids, Missile Command, Tempest, og Breakout, som Steve Jobs og Steve Wozniak lavede for Atari, kort før de startede Apple. Men du kan også spille nyere spil på maskinen, for den giver adgang til streamingtjenester som Googles Stadia, Antstream Arcade og AirConsole.

Atari har også holdt løftet om at give adgang til de fleste, store videostreaming-tjenester. Du kan også bruge Atari VCS til PC-spil, for indvendigt gemmer dig sig en PC baseret på AMD Ryzen 1606G-processor med Radeon Vega-teknologi. Du kan opgradere SSD’en og RAM’en i maskinen selv. PC-brug kræver dog, at du selv lægger Windows, Linux eller Chrome OS på Atari VCS.

Hvis du er nysgerrig efter at vide, hvordan Atari VCS virker, er der masser af anmeldelser af den på YouTube. Atari begyndte nemlig allerede for 5 måneder siden at sende testeksemplarer ud. Når det først er nu, du kan købe Atari VCS, er det formentlig fordi, alle de forudbestilte maskiner skulle leveres først.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.