Forside * Featured

TEST: Samsung Galaxy Z Fold5 – Stadig den bedste foldbare?

-

Samsung er klar med næste generation i deres Z Fold familie, og selvom den stadig er den bedste på markedet, er det ikke i år at den tager et kvantespring. Der er tale om mindre opdateringer i forhold til sidste år. Vi har testet den nye Galaxy Z Fold5.

Er du en af dem som har set dig varm på en foldbar smartphone, som både kan fungere som telefon og mini-tablet, så har det længe været Samsung, der havde et bedste bud. Nu er der kommet større kamp om det marked, og derfor havde vi også forventet flere ændringer i den populære Galaxy Z Fold5, hvis forgænger vi kaldte den bedste foldbare.

Nu er der gået et år, og Samsung er klar med Z Fold5, og vi har fået den nye model til test. Den kommer med Snapdragon 8 Gen 2, bedre hængsel og en del softwareopdateringer, men er der ellers noget nyt? Vi har testet den, og her er hvad vi synes.

Annonce:

 

Udpakning og design

Samsung Galaxy Z Fold5 kommer i en yderst diskret æske, der udover telefonen indeholder et USB-C kabel til opladning og en Sim-pin. Der er ikke ret meget mere i æsken udover nogle små dokumenter, og dem behøver man ikke at læse for at komme i gang. Du skal selv have en USB-C oplader, og den koster også nogle hundrede kroner, hvis du ikke allerede har en i forvejen.

Designet er nærmest 1:1 det samme som sidste år, og kommer i år i farverne Icy Blue, Phantom Black og Cream, sammen med en række etuier, der både er praktiske og stilfulde, herunder et Slim S Pen-etui, hvis du vælger at købe den nye og fladere S Pen. Det vil være nødvendigt, da der ikke er mulighed for at gemme S Pen inde i telefonen som du kan på Galaxy Ultra-mobilerne.

Den største nyhed i designet er det nye hængsel som gør at de har kunne gøre Z Fold5 tyndere end sidste års model. For nu er afstanden mellem de to dele i telefonen helt flad og det klæder virkeligt Z Fold5. Hængslet er stadig solidt, og du kan stadig selv vælge om du vil have en helt åben, eller bruge den i sådan et “laptop” setup, hvor den ene del bruges til tastaturet.

 

På venstre side finder man hængslet der samler skærmen når du åbner telefonen op, og på højre side har du en tænd/sluk knap med indbygget fingeraftrykslæser og en knap til lydstyrke. På venstre side når telefonen er åbnet, har du sin Dual SIM skuffe. I top og bund finder du højttalere ligesom du i bunden finder et USB-C stik.

Designet er stadig en smagssag, men når det gælder funktionalitet er designet genialt. Du har en skærm når telefonen er foldet sammen, og du har en kæmpeskærm når skærmen er foldet ud. Samsung har stadig et stort forspring når det gælder samlekvaltiet og hvor solidt den føles sammenlignet med andre foldbare vi har prøvet. Der er ingen mislyde når du åbner og lukker telefonen, og man frygter ikke for skærmen holder, men man kan stadig tydeligt se folden på skærmen når den er åben.

Z Fold5 har ligesom foregængeren en IPx8-certificeringen, som gør at mobilen er vandafvisende og sammen med den gode samlingskvalitet bør man ikke være bange for at ødelægge telefonen ved normal daglig brug, heller ikke i regnvejr. Telefonen vejer i øvrigt 253 gram som er 10 gram lettere end sidste år, og måler 129.9x 154.9 x 6.1 mm i åben tilstand og 67.1 x 154.9 x 13.4 mm i foldet tilstand.

 

Skærmene – 6.2″ foldet og 7.6″ foldet ud.

Skærmene på Z Fold5 er samme som sidste år, og når telefonen er lukket sammen, så har du en 6.2” (904 x 2.316 pixels / 23.1:9). Cover skærmen er Dynamic AMOLED 2X med 120Hz skærmopdatering, og er beskyttet af Corning Gorilla Glass Victus+.

Den store skærm er 7.6” (1.812 x 2.176 pixels). Skærmen er en også en Dynamic AMOLED 2X, 120Hz, HDR10+), og i år har Samsung øget lysstyrken så den peaker på 1.750 nits.

En ting man skal vænne sig til er den meget aflange skærm man får i foldet tilstand. Dens 23.1:9 er endnu ikke understøttet af alle apps, men der er kommet flere til siden sidste år.

Til gengæld er det stadig den 7.6″ store udfoldede skærm der gør mig glad i låget. Du har plads til at køre flere apps, og når du bruger en webbrowser, har du rigeligt med plads til både at læse tekst og se fyldestgørende billeder på skærmen. Personlig er jeg vild med den gode plads der er når du ser video, eller arbejder med Office Apps. Og der er jeg vild med at jeg kan folde skærmen let, så den ene halvdel er tastatur og den anden del er det dokument jeg er i gang med.

Det er klart i udfoldet tilstand at Z Fold5 kommer til sin ret. Og det bringer stadig minder tilbage til den Nokia Communicator 9000 som jeg havde for mange år siden. Z Fold5 er en “rigtig” arbejdstelefon, som dog også kan bruges til sjov.

Selvom skærmene er identiske med sidste år, så er det stadig blandt de abedste du kan få på markedet lige nu.

 

Ydelsen er virkelig god med Snapdragon 8 Gen 2.

Galaxy Z Fold5 har fået den nye Snapdragon 8 Gen 2., og den giver et ordentligt spring i ydelse og optimering. På Geekbench 6 scorer Z Fold5 1.978 i single-core og 5.224 i multi-core. Og under hele testen havde vi ingen problemer med at køre hverken spil eller flere programmer samtidigt. Du får 12GB RAM og enten 256GB, 512GB eller 1TB lagerplads, så du har rigeligt med plads til at gemme apps, data, billeder og videoer.

 

Batteriet ville jeg gerne have set større.

Samsung Galaxy Z Fold5 kommer ligesom sidste års model med et 4.400 mAh Li-Po batteri, der kan oplades via USB-C eller trådløst via Qi kompatibel opladning. På den kablede opladning kan du oplade med op til 25W, og det tager ca. 30 min. at oplade telefonen til 50%. Og ønsker du bruge trådløs Qi-opladning kan du oplade telefonen med 15W.

Du kan også bruge omvendt trådløs opladning, så du f.eks. kan oplade dine trådløse in-ear hovedtelefoner fra din telefon. Den kan oplade med 4.5W.

Jeg er ikke imponeret over hastigheden, men da jeg nærmest altid oplader natten over, så gør det mig ikke så meget, men er man på farten og har brug for et hurtigt batteri pit-stop, så gør man klogt i at have købt en god USB-C oplader, der kan levere de understøttede 25W.

Jeg ville ønske at Samsung havde været mere ambitiøse med opladningen og batteristørrelse. Især når man ser på konkurrenterne fra Kina.

 

Hvordan virker den som telefon ?

Samsung Galaxy Z Fold5 er en fantastisk telefon. Du har plads til 2 Nano-SIM, og så understøtter Samsung også eSIM, så du har rigeligt kombinationsmuligheder der passer præcist det behov du måtte have for SIM-Kort.

Du får 5G netværk, og så har de indbyggede antenner en rigtig god dækning. Vi testede med Telmore (TDC Net), og der oplevede vi både gode datahastigheder og samtale-kvalitet i de uger vi har testet telefonen.

På trådløse forbindelser får du Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/ax, dual-band og muligheden for Wi-Fi Direct hotspot til datadeling. Oven i det kommer telefonen med Bluetooth 5.3 med understøttelse af A2DP, LE og aptX HD.

Så som telefon, så fungerer Samsung Galaxy Z Fold5 bare fantastisk.

 

Kommer med Android 13 og OneUI 5.1.1

Samsung Galaxy Z Fold5 kommer med nyeste Android 13, og så har den også nyeste version af Samsungs OneUI, som ved testen var 5.1.1.

Den forbedrede navigationslinje du får i fuld skærm på Z Fold5 fungerer rigtigt godt, og giver nærmest en rigtig tablet oplevelse. Samsung har stadig samarbejde med både Microsoft og Netflix, og installerer en række apps på telefonen, som du så enten kan vælge at bruge eller slette selv.

Du får 3 års major software opdatering og 5 års sikkerhedsopdatering med.

 

Kamera – Her er ikke meget nyt

På kamerasiden på Z Fold5, har Samsung genbrugt de objektiver og sensorer du får på Samsung Galaxy Plus, og det vil sige at du har et 10MP Selfie-kamera på fronten i sammenfoldet tilstand, og et “Under Display” kamera på 4MP når telefonen er foldet ud. Under Display kameraet virker langt fra så godt som resten af kameraerne på telefonen.

På bagsiden af telefonen finder du op til 50MP og op til 3x optisk zoom.

Kamera app’en fungerer rigtigt godt, og du kan tage op til 8K/30 video. Nedenfor er der eksempler på billeder taget med Samsung Galaxy Z Fold5

 

 

Konklusion – Stadig den bedste foldbare

Samsung Galaxy Z Fold 5 er stadig den bedste foldbare mobil, også sammenlignet med konkurrenterne fra bl.a. Google og Xiaomi. OneUI er bare meget bedre og mere brugbar end nogen af konkurrenternes.

Z Fold5 er stadig primært en foldbar telefon til dem som har brug for ekstra plads til at udføre arbejde, for de fleste er det Z Flip5 man skal kigge på, og som vi også er i gang med at teste.

Men har du knap 15.000,- og vil du gerne have en ‘phablet’, så er Samsung Galaxy Z Fold5 stadig den bedste foldbare i vores øjne.

 

Pris og tilgængelighed

Galaxy Z Fold 5 kan forudbestilles fra allerede nu, og den generelle tilgængelighed starter den 11. august.

Galaxy Z Fold5 fås i farverne Icy Blue, Phantom Black og Cream, sammen med en række etuier, der både er praktiske og stilfulde, herunder et Slim S Pen-etui, Clear Gadget-etui, Eco-Leather-etui og et Standing Case med strop.

Vejledende startpris for standardmodellen for Samsung Galaxy Z Fold5 er 14.799 DKK. Du kan se bedste dagspris her

 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.