Forside * Featured

Forvirring omkring USB-C på iPhone 15

-
(Foto: Apple)

Implementeringen af USB-C i iPhone gør nogle ting mere simplere, men andre ting mere komplekse.

Overordnet set, og med fremtiden som perspektiv, er de fleste nok glade for, at Apple nu har sagt farvel til Lightning-stikket på iPhone med lanceringen af iPhone 15 og iPhone 15 Pro. Med den EU-beordrede overgang til USB-C kan iPhone-fans nemmere bruge tredjeparts-ladere, de måske allerede har liggende fra andre produkter – inklusive laptop- og tablet-ladere, der også står Apple på.

Dertil kommer naturligvis en nemmere adgang til en række kabelbårne tilbehørsprodukter, selvom disse i højere og højere grad bliver trådløse. Men iPhone-ejere skal ikke nødvendigvis forvente at alting bliver nemmere, som Engadget-journalisten Sam Rutherford gør opmærksom på.

Annonce:

USB-C-standarden dækker som bekendt over en hel del forskellige teknologier, der dog er samlet i den samme fysiske form, så det ikke er selve stikket, der forhindrer folk i at bruge forskellige produkter sammen.

Men der er, som ejere af Apples MacBooks vil vide, f.eks. forskel på, hvor hurtigt data-overførsler kan foregå, også selv om USB-C bliver brugt som forbindelsesstik. Således er Thunderbolt-standarden (som Apple udviklede sammen med Intel) i version 3 og 4 i stand til at overføre op til 40 GBit/s via USB-C-stikket.

Ingen tordenskrald på iPhone 15

Det betyder dog imidlertid ikke, at alle USB-C-forbindelser kan håndtere Thunderbolt 3 og 4. I 2019 blev USB4-specifikationen frigivet af organisationen, der sætter reglerne for USB-standarden, USB Implementers Forum (eller blot USB IF). Denne var baseret på Thunderbolt 4.

Men USB4’s forgænger, USB 3.2, er stadig ret udbredt, og kan reelt set kun håndtere 10 Gbit/s, hvis en enkelt bane bliver brugt (visse implementeringer bruger to baner og fordobler dermed hastigheden). Men, som alt dette viser, kommer overførselshastigheden altså an på, hvad der sidder bag USB-C-stikket i den pågældende enhed.

(Foto: Apple)

Når man tager Apples øvrige implementering af Thunderbolt og USB4 i bl.a. MacBooks, kunne man forestille sig, at de ville gå med minimum Thunderbolt 3 bagved USB-C-stikket i de nye iPhones. Men sådan er det ikke. Og der er tilmed forskel på hastighederne på tværs af iPhones.

iPhone Pro understøtter ifølge Apples hjemmeside ”USB 3”. Men det er der faktisk ikke noget, der hedder rent teknisk. Betegnelsen bruges ofte som en overordnet betegnelse for USB 3.x, altså enten USB 3.0, USB 3.1 og USB 3.2 med de respektive generationer af hver. Disse tre har maksimale overførselshastigheder på 5, 10 og 20 GBit/s og er altså på ingen måde det samme.

Bruger både ”USB 3” og ”USB 2”

Skal man stole på, hvad Apple skriver på sin hjemmeside, nemlig at ”USB 3” på iPhone Pro og Pro Max kan håndtere op til 10 GBit/s, må der være tale om enten USB 3.1, eller USB 3.2 med en enkelt bane i brug. Men ikke USB4, som Apple allrerede begyndte at implementere i sine MacBooks og Mac Mini for tre år siden.

Dertil kommer, at den nye basis-iPhone ikke engang kommer op i nærheden af disse hastigheder, men benytter sig af ”USB 2” og en tophastighed på 480 Mbit/s – det samme som Lightning-stikket kunne klare.

(Foto: Apple)

Oven i hatten, som Rutherford gør opmærksom på, kan du lige nu kun købe USB-C-ladere hos Apple, der leverer 20W opladning, til trods for at iPhone 15-serien kan klare op til 27W. Vil du have maksimal opladningsydelse, skal du altså bruge en iPad- eller MacBook-lader.

Men her skal du også være forsigtig. De USB-C-kabler, som Apple udbyder i eget navn, kommer i to udgaver på hhv. en og to meters længde. Det førstnævnte kabel kan klare 60W, mens det andet kan klare 240W. Men ingen af dem kan klare dataoverførsler over 480 Mbit/s. Og hvis du vil have en adapter fra USB-C til Lightning for at bruge nogle af dit ældre tilbehør, skal du være klar til at bløde 279 kroner for den.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.