Forside Nyheder

Microsoft taber kolossale beløb på AI-satsning

-
(Foto: Microsoft)

Copilot er muligvis smart, men det er ingen guldmine endnu. Microsoft bruger angiveligt mere end dobbelt så meget som de hiver ind på hver enkelt Copilot-abonnent i visse sammenhænge.

Det er svært at følge med i de mange AI-modeller, der lige nu vælter ud på markedet. Der er et mylder af små AI-tjenester skabt af startups og udviklere i open source-miljøet og der er endda AI’er lavet af dygtige kodere som hobbyprojekter.

Det er dog lidt nemmere at følge med, hvis man udelukkende fokuserer på de store tech-firmaer. Microsoft og Google er formentlig de to selskaber, der har fået mest opmærksomhed omkring deres AI-tiltag. I hvert fald når det gælder generative AI’er, der kan levere forskellige ydelser baseret på naturlige sprog-kommandoer fra brugerne.

Annonce:

Microsoft har formentlig førertrøjen på for tiden, fordi de var hurtige til at indgå partnerskab med OpenAI og deres GPT-modeller, inklusive ChatGPT, der i sig selv har over 100 millioner brugere på verdensplan nu. Partnerskabet har blandt andet resulteret i en implementering af ChatGPT i Bing.

Men Microsoft satser dog p.t. hårdest på Copilot, den nye AI-assistent, der skal hjælpe brugere af produktivitetsværktøjer som Word, PowerPoint og Excel. Den hjælper dog også i den almindelige brug af Windows og kan hjælpe med at undgå overvældelse, når brugerne bliver konfronteret med mængden af uåbnede emails i Outlook.

Tab på GitHub Copilot er 200% af salgsprisen

Copilot er dog ikke gratis. Den koster penge at bruge i mange af de apps og programmer, hvor den er implementeret, og det er angiveligt ikke nogen god forretning. I hvert fald ikke endnu. Ifølge Wall Street Journal, der har talt med kilder, der har indsigt i Microsofts interne statistikker, taber Microsoft rigtig mange penge på hver enkelt Copilot-abonnent i visse sammenhænge.

(Foto: Microsoft)

En af disse sammenhænge er GitHub, som Microsoft nu ejer. Microsoft har implementeret Copilot sammen med OpenAI, sådan at de udviklere, der lægger kode op på GitHub kan oversætte den til andre programmeringssprog, konvertere den til andre standarder og endda generere ny kode med ganske enkle, tastede kommandoer i et naturligt sprog.

Det koster 10 dollar om måneden at få adgang til denne instans af Copilot. Men ifølge Wall Street Journals kilder taber Microsoft i gennemsnit 20 dollar om måneden per bruger af Copilot i GitHub, fordi server-ressourcerne det kræver at køre AI’en er så dyre.

Kontorpakke-AI koster ekstra

Nogle abonnenter koster Microsoft op til 80 dollar om måneden i ressourcer, så for disse brugere smides der altså mindst 70 dollar ud af vinduet hver måned. Når man tager i betragtning, at GitHub Copilot har omkring halvanden million brugere, er det ikke småpenge, der er tale om.

(Foto: Microsoft)

De høje omkostninger forbundet med at udbyde AI-tjenester kommer formentlig til at lægge en dæmper på udbredelsen af dem. For eksempel planlægger Microsoft at lægge en heftig sum penge oven i abonnementsprisen, hvis du vil abonnere på Microsoft 365 med Copilot.

I USA bliver tillægsprisen 30 dollar eller cirka 211 kroner. Hvad den præcise danske pris bliver for almindelige brugere, finder vi formentlig først ud af omkring 1. november. Her bliver Copilot tilgængelig for Microsofts danske virksomhedskunder. Google vil også lægge 30 dollar oven i prisen for deres tilsvarende AI-assistent i Workplace. Lige nu kan du dog prøve begge dele gratis, hvis du tilmelder dig de respektive betatests.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.